olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Onlar Şanlıurfa’nın yeni mucitleri

Onlar Şanlıurfa’nın yeni mucitleri
Şanlıurfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Endüstriyel Otomasyon bölümünde okuyan kız öğrenciler, Robot icatlarıyla Urfa’nın yeni mucitleri olma yolunda hızla ilerliyorlar.

Ayetullah Yüksel/Şanlıurfa OLAY

 Kentteki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden eğitim gören kız öğrencileri, yapılamaz denilen  bir sürü icada el atıyor.Kız öğrencileri,  bayanların sadece örgü işi yapar algısını yıkacaklarını ifade ediyor.

 Erkek öğrencilerimizin hayal edemediğini…

OLAY’a konuşan Otomasyon Bölüm Şefi Ahmet Nezif Uryan, “Okulumuzda kızlarımız gerçekten çok becerikli işler yapıyorlar. Bazen burada erkek öğrencilerimizin hayal edemediğini hayal edip gelip bize söylüyorlar. Derslerini severek dinliyor ve uygulamalarda gayet başarılılar. Her dönem illa birkaç böyle otomasyon bölümüne meraklı teknolojiye meraklı kızlarımız geliyor. Ben ilimizde böyle kızların çıkmasına da çok seviniyorum. Bunlar burada aslında bayanların yapamazsınız denilen şeyleri yapıyorlar” dedi.

 Üzerinde kamerası var

Otomasyon bölümünün küçük bir fabrikaya benzeten Uryan, “ Bu bölümde her şey var. Geniş bir bölümdür.  Her yıl uluslararası yarışmalar yapılıyor.  Bu yıl Çanakkale’de katılmıştık. Burada öğrencilerimiz tamamen kendilerinin yazmış olduğu yazılım programlarıyla robotu kontrol ediyor. Üzerinde kamerası var. Bu gibi robotlar sanayinin her tarafında kullanılır. Parça taşınması ya da görüntü işlemesi mesela büyük fabrikalarda insan elinin değemeyeceği kadar sıcak olan bir malzemesinde bu robotlar kullanılabilirler. Örneğin çelik fabrikalarında aktarım için kullanılabilir. Otomasyon günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İnsanlar artık yorulmak istemiyor. Her şeyi otomatik olarak yapılmasını istiyor. En basiti içtiğimiz suyu şişesine otomatik dolduruluyor hiç el değmeden kapağı kapatılarak. Vazgeçilmez bir modeldir otomasyon yani daha da ileri gidecek çünkü teknoloji hiç yerinde durmuyor. İnsanlarda artık otomasyondan vazgeçemiyorlar. İnsanlar artık her şeyi insan eli değemeden çabuk yapılmasını istiyor” şeklinde konuştu.

 Öğrencilerin ilgisini pek cezbetmiyor

Kentin  sanayi şehri olmadığından dolayı bu bölüme fazla ilgi olmadığını belirten Bölüm Şefi Ahmet Nezif  Uryan, “ Teknoloji sürekli yenilenirken yavaş yavaş öğrencilerimizden de ilgi alıyor. Tabi daha çok ilgi olabilirdi fakat bölgemiz tarım bölgesidir. Sanayi bölgesi olmadığından birazda öğrencilerin ilgisini pek cezbetmiyor. Dönem olarak her zaman kız öğrencimiz oldu fakat çok bir sayı değildir.  Aşırı bir ilgi yok. Çünkü buradan mezun olan kişi hemen bir iş bulma sıkıntısı yaşıyor. Burası da sanayi bölgesi olmadığından,  otomasyon dediğimizde fabrikaların olduğu yerde, sanayi olarak gelişmiş bölgeler akla gelir. Haliyle bu sorunda bu bölüme olan ilgiyi azaltıyor” ifadelerini kullandı.

 İlk başta alayla karşıladılar

Bu bölümü seçtiğinde çevresi tarafından alaylı bir şekilde karşılandığını ifade eden öğrencilerinden Beritan Uzun ise,  “Bu bölümde okumak biraz merak ister el becerisi ister. Kız olarak bu bölümde okumak biraz zor olsa da bu bölümün benim içimde bir sevgisi var. Bu bölümü seçtiğimde çevremden biraz bana temkinli yaklaşmaya başladı. Bana sizin ne işiniz var o bölümde ne yapacaksınız gibi söylemler oldu. Burada hem elektrik elektroniğin temelini öğreniyoruz hem de metalin temelini öğreniyoruz. Sonradan insan bu bölümü sevmeye başladım. Şuan severek okula geliyorum. Bugün okulda ne öğreneceğiz diye de ayrı bir merak ve heyecanla dersimizi bekliyoruz. Ben bu bölümümde devam edeceğim” dedi.

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!