olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Öneri Yeniçağ yazarından geldi

Öneri Yeniçağ yazarından geldi
Yeniçağ yazarı Esfender Korkmaz, Güneydoğu‘ya yatırımcıların nasıl geleceğini ve bölgeye yatırımların nasıl artabileceğini bu haftaki köşe yazısında anlattı.

(Faruk DEVECİ/Şanlıurfa OLAY)

Yeniçağ yazarı Esfender Korkmaz, Güneydoğu‘ya yönelik teşviklerin yatırımların tamamlanmasına bağlı olarak nakit olarak yapılmasını önerdi.

Korkmaz, yazısında özetle şu görüşleri dile getirdi:

''Türkiye gelir dağılımı açısından iki uçlu bir sorun yaşıyor… Birisi nüfusun gelir dağılımı bozuluyor… TÜİK'in 2018 verilerine göre, Türkiye'de fert başına gelirin en yüksek olduğu il Kocaeli'dir. Kocaeli'nde fert başına gelir  79 245 lira (16 442  dolar)'dır. Türkiye'nin fert başına geliri en düşük ili ise Ağrı'dır. Fert başına geliri 15 121 TL (3137 dolar)'dır. Kocaeli ile Ağrı arasında fert başına gelirde 5.24 kat fark var.

Türkiye'nin 2018 yılında en fakir üç ili, Şanlıurfa, Van ve Ağrı'dır. Üçü de Doğu ve Güney doğudadır. Genel olarak bakarsak ta en fakir iller Doğu ve Güneydoğudadır. Dahası TÜİK, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu da il nüfusları da azalıyor.

1960 yılında ,  DPT' nin kuruluşu  ile birlikte Doğu ve Güney Doğu kalkınması ile ilgili plan ve projeler yapıldı… 1964 Keban Planı, 1989 Güney Doğu Anadolu projesi, Doğu Anadolu kalkınma planı yapıldı. Ancak istenen sonuç alınmadı. Oysaki bu bölgelerde özel sektörün yatırım yapması için aşağıdaki şartların oluşması gerekir.

Kamunun altyapı yatırımlarını tamamlaması; Özel yatırım teşvikler edilmesi;  Ancak verilecek teşvikler yatırımların tamamlanmasına bağlı olarak nakit olarak yapılmalıdır. Ayrıca bu teşvikler Merkezi devlet tarafından değil bölgelerdeki sanayi ve ticaret odaları, ziraat odaları ve borsalara fon sağlanarak siyasetten bağımsız  organize edilmelidir. Yine bu önlemlerin, ekonomik ve sosyal yapıyı ve istikrarı gözeten bir özel makro plan içinde koordine edilmesi gerekir. Daha da önemlisi; Bu illerin kalkınması için hükümetin öncülük etmesi ve bu illerin doğal ve beşeri imkanlarını ve zenginliklerinin harekete geçirilmesi gerekir.

Bu illerde elverişli yatırım konularında, devlet yatırım yapmalı ve bu yatırımlarda o yörede oturanlar çalışmalıdır. Bu yatırımlarda çalışanlar maaşlarının dörtte birini vererek bu fabrikalara ortak olabilir. Zaman içinde devletin payı tamamıyla yöre halkına geçmiş olur. Yine devletin içinde olduğu bölgesel yatırım kooperatifleri kurulabilir. Devletin altyapı yatırımları dışında doğrudan yatırım yapması önemlidir.''

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!