olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Önen’den Cumhuriyet Bayramı mesajı

Önen’den Cumhuriyet Bayramı mesajı
Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Önen’den Cumhuriyet Bayramı mesajı; “Milletçe birbirimize kenetlenmeliyiz”

Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Abdülkadir Emin Önen, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Önen mesajında, iç ve dış düşmanlara rağmen ülkemizi kimsenin parçalamayacağını, dil, din, ırk ayrımı yaparak kimsenin birliğimizi bozamayacaklarını ve bozmalarına da izin vermeyeceklerini, milletçe birbirimize daha fazla kenetlenmemiz gerektiğini söyledi.

     Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen mesajında, Cumhuriyet’in ilanı ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yeniden hayat bulduğunu söyledi.

‘Yurtta sulh, cihanda sulh’

     Cumhuriyetin, milli egemenliğe dayanan, gücünü halktan alan, iktidarın millete ait olduğu bir rejim demek olduğunu belirten Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı A.Emin Önen, “Türkiye’nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak, kurum ve kurallarıyla işleyen bir demokrasi düzenine, güçlü bir ekonomiye ve ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesi temelinde aktif bir dış politikaya sahip olması, hiç şüphe yoktur ki milletimizin en önemli kazanımlarıdır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi, büyük bir toplumsal iradenin tezahür ettiği bir ortamda kutlanan bu Cumhuriyet Bayramı, bütün millet açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Hem aziz milletimizi birbirine daha da kenetleyecek hem de Cumhuriyetimizin temellerini çok daha sağlam, çok daha sarsılmaz bir hale getirecektir” dedi.

 

Kurtuluş savaşımızı Türk’ü, Kürd’ü, Arabıyla omuz omuza kazandık

     Halen ülkemizin gelişmesini istemeyen dış devletlerin oyunlarına alet olan bazı gurupların milletimizin huzurunu kaçırmaya çalıştıklarını belirten Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen mesajında, “Kurtuluş savaşımızı Türk’ü, Kürd’ü, Arabıyla omuz omuza savaşarak kazandık. Kurtuluş savaşımız, ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak isteyen devletlere karşı, tüm imkânsızlıklara rağmen milletimizin sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında kenetlenen milletimiz, büyük fedakarlık ve cesaret örneğiyle elde ettiği zaferlerle güçlü Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerini atmıştır. İşgal altındaki topraklar düşmandan arındırılmış, birlik ve beraberliğimiz sonucu dünyada emsali görülmemiş bir zaferle sonuçlanmıştır. Tarih sahnesinden silinmek istenen aziz milletimiz 1922'de büyük zafer ile dünyaya gücünü göstermiş, bir karış vatan toprağının verilmeyeceğini kanıtlamıştır. Milletimizin ortaya koyduğu bu şuur hiç bir zaman bitmeyecektir. Bugün, bağımsız bir devlet çatısı altında yaşayanlar olarak hepimiz bu zafere ve bu zaferi bize armağan eden atalarımızı rahmetle anıyoruz. Bu zafer, bütün dünyada bir milletin bağımsızlığı ve ülkesinin bütünlüğü için gösterdiği cesaretin, fedakârlığın simgesi olacak nitelikte tarih sahnesinde yerini almıştır” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’miz, istikrar içerisinde üretmeye ve büyümeye devam ediyor

     Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Önen, Cumhuriyetin ilanının 94. yıl dönümünün büyük bir sevinç ve gururla kutlandığını, milletçe bu heyecanı paylaştıklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi, Türkiye’miz, istikrar içerisinde üretmeye ve büyümeye devam ediyor. Dünyanın da yakından takip ettiği gibi, son yıllarda demokratikleşme alanında gerçekleştirilen kapsamlı düzenlemelerin, ülkemizi çevremizde değişim isteyen halklar için bir ilham kaynağı haline getirdiğini görmekteyiz. Arap coğrafyasında yaşanan gelişmelerin, ülkemizin bölgesindeki seçkin konumunu, sahip olduğu değer ve ilkelerin önemini gösterdiği inancındayız. Türkiye’nin dikkat çeken bir başka yönü ise, akılcı, gerçekçi bir dış politika izlemesi, bölgesinin ve dünyanın istikrar, huzur ve refahı için daha çok gayret sarf etmesidir. Türkiye çözüm odaklı politikalarıyla, ihtilafların çözümünde aktif rol üstlenmektedir. Gururla ifade etmek isteriz ki, her ne kadar iç ve dış düşmanlarımız tarafından saldırılara uğratılıyor isek de, Allah’ın izniyle milletimizin de gayretiyle üstesinden geliyoruz ve her alanda büyük dönüşümler yaşayan Türkiye geleceğin ülkesi olarak gösterilmektedir. Bu duygu ve düşünceler ışığında Şanlıurfalı hemşehrilerimizin ve milletimizin Cumhuriyet Bayramını en kalbi duygularımızla kutluyoruz” dedi.

Bilindiği gibi; 29 Ekim 1923'te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu(1921 Anayasası)’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır. 2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekâletince (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan'da karara bağlanmıştır. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!