olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Öncel:Her yıl ortalama 1000 aile boşanıyor

Öncel:Her yıl ortalama 1000 aile boşanıyor
Şanlıurfa’nı n tanınan hukukçularında Halil Öncel, boşanmalardan artan cinayetlere kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.Öncel, “Her yıl ortalama 1000 aile boşanıyorlar. Biz bunu adliye koridorlarında rahat bir şekilde görebiliyoruz.“ dedi.

Röportaj: Aziz ÇİFTÇİ/ŞANLIURFA OLAY

Şanlıurfa’da yaşanan boşanma olaylarının son zamanlarda oldukça artması aile yapısının nasıl bozulduğunu gözler önüne seriyor. Şanlıurfa Olay Gazetesi olarak boşanma nedenlerini Hukukçu Halil Öncel ile konuştuk. Öncel boşanma vakalarının artmasını ve nedenlerini değerlendirirken, geleneksel yapıdan modernleşen bir topluma bağlayarak, “Her yıl ortalama 1000 aile boşanıyorlar. Biz bunu adliye koridorlarında rahat bir şekilde görebiliyoruz.“ dedi.

Bir hukukçu olarak ailelerin dağılması ve boşanmaların artmasını neye bağlıyorsunuz?

Şanlıurfa’da her gecen yıl  her gecen zaman diliminde  boşanma davaları her gecen yıl artıyor. Bunun tabi çeşitli sebepleri var. Eski zamanlarda boşanma davası açmak geleneksel olarak doğru karşılanmazdı.  Ancak artık toplumda eğitim düzeyi artıkça modernleşen ülkeye modernleşen Türkiye’ye modernleşen dünyaya ayak uydurulunca eskisi gibi artık şiddetli geçimsizliğin olduğu ailelerde tahammül sınırı azaldı. Tam da bu noktada boşanma vakaları ve davaları hızla artıyor. Geçtiğimiz yıl ortalama 1000 aile boşanıyorlar. Biz bunu adliye koridorlarında rahat bir şekilde görebiliyoruz.

Ailelerin müdahalesi çiftleri ayırıyor

Şanlıurfa’da boşanmanın çeşitli nedenleri var; en baştaki nedenlerinden biri tespit etiğim kadarıyla ailelerin evli çiftlere olan müdahalesidir. Yani diyelim ki evin gelinin kız kardeşinin aileye müdahalesi ya da damadın ailesinin eve müdahalesi Urfa’daki boşanmaya sebebiyet olan faktörlerden biridir. İkincisi ekonomik sıkıntılar ve işsizlik aile içerisinde gerilmeye neden oluyor dolayısıyla bu da boşanmanın önemli nedenlerinden birisidir.

TV programları boşanmayı etkiliyor

Üçüncüsü ise TV’de yayınlanan dizilerdir. Bu diziler toplumdaki aile yapısını önemli oranda etkiliyor. Yine TV’lerde evlilik programları gibi gerçekten Türkiye toplumuna zarar veren bu tarzdaki programlarda maalesef etkiliyor. Bunun yanında sosyal medya önemli bir etken yine tüm bunların yanında gerçekten toplumda tahammül sınırı kalmamış. Aile yapısı darmadağın oluyor. İnsanlarda dolayısıyla kabataslak tabir edersek bu gerekçelerden dolayı boşanmaya gidiyor.

Peki sizce boşana çiftler Urfa şartlarında mutlu oluyor mu; Anne ve babası boşanan çocukların durumu ne oluyor?

Bazen belli bir noktada boşanma da insanları mutlu etmiyor. Boşanan çiftler mutsuz bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar. Boşanmalardaki ağır travmayı ise çocuklar yaşıyor. Boşanan çiftler mutsuz bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar ve boşanmadaki en ağır travmayı çocuklar yaşıyorlar. Boşanan çiftlerin çocukları geleceği olmayan çocuklar oluyor, problem yaşıyorlar ve ilerde evlilik hayatlarına bu yansıyor eğitim ve iş hayatlarına da yansıyor.  Dolayısıyla boşanma sadece eşleri çocukları da çok etkiliyor.

 Biraz da konu dışına çıkmak istiyorum. Son zamanlarda Şanlıurfa’da cinayetlerin sayısı arttı. Bunun sebebi sizce nedir?

Son zamanlarda Şanlıurfa’da çok sayıda cinayet işleniyor bunu da görüyoruz. Meslek icabı bazı şeyleri somut olarak görmemize yol açılıyor. Adliye koridorlarında ve bazen de dosyalara girme söz konusu oluyor. Tabi ki genel çerçevede bakacak olursak Şanlıurfa’daki cinayetlerin, adam öldürmeye teşebbüs ve adam yaralama suçlarının son zamanlarda artması bizi de bir Urfalı olarak rahatsız ediyor.

Bu cinayetlerin ve adam öldürmeye teşebbüssün sebepleri nelerdir; bu engellenemiyor mu?

Tabi bunu engellemeye yönelik bazı çalışmaların da yapılması gerekiyor.  Şimdi Şanlıurfa’da işlenilen cinayetlerin birinci en önemli sebebi arazi anlaşmazlıkları genel itibari ile kırsal kesimde araziler çok kutsal kabul edilir ve arazilere yapılan müdahale olarla ilgili olan spekülasyon hemen bireylerin elini silaha atmasına ve kullanmasına sebep oluyor en önemli gerekçe cinayette arazi anlaşmazlığıdır.

Töre cinayette hala etkili

İkinci neden ise Urfa’da töre cinayetleri ve kadın cinayetleri de var genel itibari ile kadının ne yazık ki erkelerle eşit olunmadığı bir toplum şeklinde yaşıyoruz. Bu manada töre cinayetleri azalmış olsa da var hatta ilgi çekicidir. Kadına intihar süsü verilmiş cinayetlerdir. Bunun yanında tabi ekonomik anlaşmazlıklar da var.

Ekonomik etkenleri çok fazla

Ama en önemli konulardan biri de tefecilik konusudur. Maalesef tefecilik suçu da ciddi bir şekilde artmıştır. Bu manada tefecilerin sıkıntısını yaşayan tefecilerin sömürdüğü kişiler de bazen tefecilerle çatışma yoluna girebiliyor ya da tefeciler paralarını tahsil etmedikleri takdirde mağdur olan kişileri öldürebiliyorlar. Bu önemli bir etkendir. Şanlıurfa’da bunun yanında çocukların kavgasına büyüklerin dahil olma durumu oluyor bu da önemli cinayetlerin işlenmesine sebep oluyor. Yine ticari alış veriş alacak verecek meselesi Urfa’da hukuk, icra, avukat, hakim, savcıyla değil de silahlar  yoluyla  çözülmeye çalışılıyor bu manada alacak verecek meselesinin de cinayete dönüşmesi söz konusu  oluyor.

 

‘Toplumsal bir sorundur’

Toparlayacak olursak; genel anlamda bu sebeplerden dolayı cinayetler meydana geliyor. Buna ne şekilde bir çözüm bulunabilir Şanlıurfa’daki cinayet suçlarının azaltılması için neler yapılabilir. Benim kanaatime göre bu toplumsal bir sorun yani her insan sıkıntıya, strese, sinire dahil olursa cinayet işleme durumuna girebilir.

 

Herkese görev düşüyor

Bu manada toplumun tüm katmanlarının cinayetleri önlenmesi için çaba göstermesi gerekiyor. Mesela Şanlıurfa Emniyeti, Şanlıurfa valiliği,  Şanlıurfa il jandarma Komutanlığına Başsavcımıza, Baro Başkanımıza, Şanlıurfa’daki aydınlarımıza tüm sivil toplum örgütlerimize,  derneklere ve vakıflara çok önemli görevler düşmektedir. Toplumu geliştiren bir şehri dünyayı geliştiren aydın kişilerdir. Aydın kişilerin buna öncü olması gerekmektedir.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!