olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Öcalan Adana’da hayatını kaybeden işçileri meclise taşıdı

Öcalan Adana’da hayatını kaybeden işçileri meclise taşıdı
HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, geçtiğimiz günlerde Adana’da 5 Urfalı işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na soru önergesi verdi.

Adana’da Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikada  çatıdaki onarım işi için vinç sepetine bindirilen 6 işçiden 5'i henüz belirlenemeyen nedenle düşerek hayatını kaybetti.5 işçinin cenazesi, Suruç İlçesi'nde Kürtçe ağıtlarla yan yana açılan mezarlarda gözyaşları arasında toprağa verildi.HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan da, geçtiğimiz günlerde Adana’da 5 Urfalı işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na soru önergesi verdi.

2017 yılının ilk altı ayında 906 işçi yaşamını yitirdi

Öcalan önergesinde, “Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün verilerine göre iş cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sıradadır.  Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliğine gereken önemin verilmemesi, yasa, yönetmelik ve uygulamaların yetersiz kalması sonucu iş cinayetleri her geçen gün artarak devam etmektedir.Son olarak 20 Temmuz 2017 tarihinde Adana’da Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir gübre fabrikasının çatı kaplamasını yapmak için çatıya çıkartılan taşeron şirketin çalışanı altı işçi, sepet halatının kopması üzerine 10 metre yükseklikten düşmüş ve işçilerden beşi hayatını kaybetmiş biri ise ağır yaralanmıştır.İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Raporuna göre; 2017 yılının ilk altı ayında en az 906 işçi yaşamını yitirmiştir. Oysa bu süre zarfında; 13 Mayıs günü eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla “İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Deklerasyon”u imzalanarak  “hedef sıfır kaza” kampanyası başlatılmıştı. Ancak kampanya sürecinin iş cinayetlerini önleyici bir etkisinin olmadığı, aksine iş cinayetlerinin artarak devam ettiğini yine İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine bakarak söylemek mümkündür. Öyle ki 3 Mayıs- 12 Temmuz tarihleri arasında; 78’i inşaat işçisi olmak üzere en az 353 işçi yaşamını yitirmiştir” dedi.

Soruşturma başlatıldı mı?

Dilek Öcalan,soru önergesinde şunları söyledi:

“Bu bağlamda;

1-Bakanlığınız, 5 işçinin hayatını kaybettiği bir işçinin ise ağır yaralandığı iş cinayeti ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatmış mıdır?

2-Olayda adı geçen firma ve taşeron şirket ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

3-Söz konusu firma ve taşeron şirkette iş güvenliği uzmanı bulunmakta mıdır? Konu ile ilgili uzman tarafından bir rapor hazırlanmış mıdır?

4-İş cinayetinin gerçekleştiği işyerinde İşçilerin çalışabilmesi için gerekli güvenlik ortamı oluşturulup oluşturulmadığına dair bakanlığınızca denetim yapılmış mıdır?

5-Bakanlığınızca imzalanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Deklarasyon”u ve  “hedef sıfır kaza” kampanyası süresince yapılan çalışmalar nelerdir? Kampanya boyunca İş cinayetlerinin artarak devam etmesinin nedenlerinin araştırılacağı bir çalışma gündeminizde var mıdır?

6-Bakanlığınız verilerine göre 2017 ilk altı ayı içerisinde iş güvenliği ve işçi sağlığına yönelik denetimlerde cezai işlem yapılan kaç işyeri bulunmaktadır?”

7-Giderek artan iş cinayetlerinin önlenmesi ve benzeri durumların yaşanmaması için Bakanlığınızca ne tür çalışmalar yapılmaktadır?”

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!