olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

O kanun Mecliste

O kanun Mecliste
Meclis\'e sevk edilen kanun tasarısı ile kayıp kaçak bedellerinin ödenmesi zorunlu hale getiriliyor. Tasarı, tüketicilerin yargı yoluna başvurmasının da önünü kesiyor.
Hükümet elektrik piyasası kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısını Meclis'e sevketti.

15 maddelik tasarıda, son dönemlerde vatandaşların mahkeme yoluyla tahsil etmeye başladığı elektrikteki kayıp kaçak bedelleriyle ilgili. Tasarıda kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye yansıtılması gerektiğini aksi halde elektrik iletim faaliyetinin yürütülemeyeceği savunuluyor.

Bu nedenle herhangi bir tartışmaya mahal vermeyecek şekilde bu bedelin tüketiciden alınacağı ifade ediliyor.

Tasarı ile tüketicilerin mahkeme ya da tüketici hakem heyetlerine gitmesinin de önü kesiliyor.

Şimdiye kadar tüketiciler mahkeme yoluyla kayıp-kaçak bedelini şirketlerden geri alabiliyordu.
 
 
Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kayıp kaçak oranları yüzde 70’leri buluyor. Bölgeye ilişkin maalesef böyle bir sorun var. Özelleştirmeyle bu sorunun önüne geçilmesi öngörülüyordu fakat o da sağlıklı yapılamadı. Bütün dağıtım bölgeleri özelleşti ve güzel fiyatlara da satıldı. Ama alan şirketler, tahsilat yapamıyor. Dolayısıyla Güneydoğu’da çok zor durumda olan şirketler var. Şimdi bu noktada herkes davayı açıp parayı geri alsa, bu şirketlerin yaşaması mümkün olmayacak” dedi.

‘İADE EDİLEN TUTARLAR FATURALARA YENİDEN YANSIYACAK’
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş; “Kayıp ve kaçak bedelleri, açılan davalar nedeniyle davayı açan tüketiciye geri ödenmişti. Şimdi AKP’nin TBMM’ye getirdiği tasarıyla, iade edilen bölüm faturalara tekrar yansıtılarak tüm abonelerden tahsil edilecek. Yani, daha önce kayıp-kaçak bedeli ödemiş olan tüketiciler tasarıyla hiçbir günahları olmadığı halde ikinci kez ödeme yapacaklar” ifadelerinde bulundu.
Tasarının yasalaşmasıyla birlikte Kayıp ve kaçak bedellerinin tahsil edilmesi yasal hale geleceğini ifade eden Yarkadaş, EPDK`nın keyfi bir şekilde hedef kayıp ve kaçak oranlarında yapacağı değişiklikler doğrultusunda, faturalarda tahsil edilen kayıp ve kaçak bedellerinin artırılmasına da olanak sağlanacağını belirtti.
Yarkadaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2006-2014 yılları arasında tüketicilerden 11 milyar dolar civarında bir kayıp- kaçak bedeli toplanmış. Tasarıyla, kayıp ve kaçak elektrik tanımı da değiştirilerek teknik ve teknik olmayan kayıp ifadeleri getiriliyor. Yani; kayıp-teknik, kaçak-teknik olmayan elektrik olacak. Yapılacak düzenleme aynı zamanda geçmişte tüketicilerden bu meblağların kanunsuz olarak alındığının da ispatı anlamına geliyor. Çünkü tasarı bir kanuni kılıf niteliğini de taşıyor aynı zamanda.

Tasarı EPDK’yı işaret ediyor. EPDK istediği gibi kayıp - kaçak ya da yeni adıyla teknik – teknik olmayan kayıp bedellerini kendi yönetmeliği marifetiyle istediği şekilde değiştirebilir. Burada olan tüketiciye oluyor. 
Yasanın bir nüans noktası daha var. Şöyle; artık dava açamazsınız, açsanız bile olumsuz sonuç alacaksınız. Tasarı bu yolla yargı yolunu da tıkamış oluyor. Tasarıdaki “Kurumun düzenleyici işlemlerine uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır” ifadesi yargı yolunun da tıkandığını açıkça ifade ediyor. Tasarıyla Anayasaya aykırı bir durum daha ortaya çıkıyor. Haksız olarak tahsil edilen kayıp ve kaçak bedelleriyle ilgili davaların geriye dönük olarak durdurulması ve uygulamanın yapıldığı dönemdeki yasal mevzuatın değil sonradan çıkarılacak yasa hükümlerinin geçerli kılınması öngörülmektedir. Yani kanun geriye yürütülüyor. (Dünya Bülteni/Aktif Haber)
ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!