olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Mutfak Müzesi Urfa’yı tanıtıyor

Mutfak Müzesi Urfa’yı tanıtıyor
Şanlıurfa Mutfak Müzesi yemek kültürünü dünyaya tanıtarak kente tanıtım ve reklam anlamında katkı sağlıyor.

Haber: Muhittin Yener

 

Türkiye’de ve Dünya’da kadim şehirler arasında önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa bir çok medeniyete ev sahipliği yaparak bu medeniyetlerin kültürünü kaynaştırarak ortak bir kültür oluşturmuştur. Dünyada çok az örneği olan bu kültürün en önemli ayaklarından biri de Mutfak Kültürüdür. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Mutfak Müzesinde bu kültür sergileniyor.

 

Urfa Mimarisinin seçkin örneği kurtarıldı

Kentin tarihi dokusuna sahip eski Urfa Evlerini satın alıp restore ettikten sonra kültürel hizmetlerde kullanan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bunun en iyi örneğini ise Mutfak Müzesine çevirdiği Hacıbanlar Evi’nde gösteriyor. Satın aldığı Hacıbanlar Evi’ni restore ettikten sonra Geleneksel Mutfak Müzesine çeviren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa tarihi dokusuna ve kültürüne sahip çıkmanın yanında kente turist akmasına da katkı sağlıyor.

 

Belediyenin imkânlarıyla yapıldı

Urfa mimarisinin seçkin örneklerinden biri olan '' Hacıbanlar Evi'' Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırıldıktan sonra röleve ve restorasyon projeleri Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Koruma Amaçlı İmar Birimi tarafından hazırlandı. Bu proje Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra Büyükşehir Belediyesi restorasyon ve müze çalışmaları kendi imkanları ve ekipleri tarafından yaptı.

 

Tarihin derinliklerine iniyor

Restorasyon ve röleve süreçlerini aşan Hacıbanlar Evi, şu anda her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Geleneksel Mutfak Müzesi olarak hizmet veriyor. Geleneksel Mutfak Müzesi sayesinde Şanlıurfa yöresinin mutfak kültürü ülkemize ve dünya ya tanıtılıyor.  Bir yörenin mutfak kültüründen bahsederken tarihin derinliklerine inerek beslendiği kaynaklardan da bahsetmek gerekir. Mutfak Müzesi bu çizgide hizmet veren nadir yerlerden biri olarak öne çıkıyor.

 

Mutfak kültürünü tanıtıyor

Türkiye mutfağı Dünyada ilk beş mutfak içerisinde sayılırken bunda Şanlıurfa Mutfağının çok özel bir yeri vardır. Şanlıurfa Mutfak Kültürü bu anlamda Türkiye mutfağının yapı taşıdır. Şanlıurfa mutfağını böyle müstesna hale getiren sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikimidir. Bu kültürel birikimin uluslar arası ve şehirlerarası seviyesinde tanıtılması da kültürel yatırımların varlığına bağlıdır. Bu anlamda Mutfak Müzesi önemli görev üstelenen bir kurumdur.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!