olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

“Moldova seçimlerinin galibi Sosyalist Parti”

“Moldova seçimlerinin galibi Sosyalist Parti”
AGİT Özel Koordinatörü ve lideri AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, “Tek başına hiçbir partinin hükümet kuramayacağı Moldova’da Rusya taraftarı Sosyalist Parti % 20’nin üzerinde oy alarak seçimi birinci tamamladı” dedi.

 

AGİT Özel Koordinatörü ve lideri AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen ile AGİT PA Delegasyonu Başkanı Arnavutluk Milletvekili Arta Dade ve çok sayıda AGİT PA üyesi ülkelerin Milletvekilleri, Moldova’da Pazar günü gerçekleştirilen seçimleri izledi.

     AGİT Başkanı, 30 Kasım seçimleri için AGİT gözlemci Özel Koordinatörü olarak Türk Gurubu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen’i görevlendirdi. Arnavutluk Milletvekili Arta Dade ise, AGİT üyesi 23 Devletin Milletvekillerinin yer alacağı AGİT Parlamenterler Meclisi Delegasyonu Başkanı olarak görev yaptı.     Moldova’da Pazar günü yapılan genel seçimler Avrupa Birliği yanlısı koalisyonla Rusya taraftarı partiler arasında başa baş bir yarışa sahne oldu. Oyların yaklaşık % 80’i sayıldığı gece yarısı itibariyle, ülkeyi Brüksel ile yakınlaştırmayı savunan partilere olan destek % 44 olarak açıklandı.

 Seçimlere katılım % 55,86'da kaldı

AGİT Özel Temsilcisi ve Türk Gurubu Başkanı Emin Önen,yaptığı açıklamada, seçimlere katılımın % 55,86'da kaldığını, resmi sonuçların bir basın toplantısıyla ilan edileceğini söyledi.Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, “Tek başına hiçbir partinin hükümet kuramayacağı Moldova’da Rusya taraftarı Sosyalist Parti % 20’nin üzerinde oy alarak seçimi birinci tamamladı. Moldova'da parlamento seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. Seçimlerde ülke genelinde % 55,86 oranına katılım ile 1 milyon 565 bin kişi oy kullandı. En yüksek katılım oranı % 62,47 ile Kişinev şehri oldu. En düşük katılım oranı % 42,5 ile Bessarabya şehrinde gerçekleşti. Moldova’ya bağlı Gagauz Özerk Bölgesinde ise, % 49,8 oranında katılım sağlandı. Ülkenin kuzeyindeki Baltı şehrinde % 58,59 oranında katılım gerçekleşti. 1993 yılından bu yana, 5 binden fazla AGİT parlamenterler ve personeli, 30'dan fazla ülkede 130'dan fazla farklı seçimleri gözlemledi” diye konuştu.

Seçimlere yurtdışından 40 bin kişinin katıldığı, İtalya’da 18 bin, Romanya’da 7 bin, Rusya’da ise 6 bin kişinin oy kullandığı, Moldova kanunlarına göre 3'te 1'den fazla katılım gerçekleştiği için seçimlerin geçerli sayıldığı, yaklaşık 2,7 milyon seçmenin 101 parlamento üyesi için sandık başına gittiği genel seçimler Moldova’nın kaderini belirliyor.(Haber Merkezi)

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!