olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Mevsimlik tarım işçilerinin hali ne olacak?

Mevsimlik tarım işçilerinin hali ne olacak?
Tüm dünya olduğu gibi, Türkiye de zorlu bir süreçten geçiyor. Evde kal çağrıları yapılırken, mevsimlik tarım işçisi sayısının en yoğun olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa’da işçilerin koronavirüsten nasıl korunacağı kafaları karıştırıyor.

Ali ÇETİNKAYA-İbrahim Halil ASLAN / ÖZEL Haber / Şanlıurfa OLAY

Yılın büyük bir kısmını il dışında, tarla başında kurdukları çadırlarda geçiren mevsimlik tarım işçileri, işe çıkmaları halinde sağlıklarını tehlikeye atacak, çalışmamaları halinde ise aç kalacak.

HİJYEN NASIL SAĞLANACAK, SOSYAL MESAFE NE OLACAK?

Şanlıurfa’dan gidip de Türkiye’nin 42 farklı iline dağılan ve her türlü tarım işinde çalışan işçiler, genelde kurdukları baraka tarzı çadırlarda yaşıyor. Her yıl yaptıkları gibi bu yıl da aynı barakalarda yaşamaları halinde ciddi bir kaos çıkacak. Sosyal mesafenin büyük önem arz ettiği bu süreçte, işçiler için sosyal çadırların kurulması öngörülüyor. Tarımın sekteye uğramaması ve işçilerin de geçimlerini sağlamak için çalışması gerektiğine dikkat çeken Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, “tarımın sekteye uğraması halinde sebze meyve yiyemeyeceğiz. Bu da Türkiye’ye büyük bir maliyet olacak. Öte taraftan bu insanların tek geçim kaynağı tarım işçiliği, dolayısıyla sağlığa da dikkat edilerek tarımın devam etmesi gerekiyor. İşçiler, gittikleri yerlerde şartlar sağlanarak barınmalı, Kızılay tarzı çadırlar kurulabilir. Hijyen koşulları sağlandıktan sonra işçiler bu çadırlara veya yurtlara yerleştirilmeli” dedi.

İŞÇİLER DE NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI

Gittikleri yerlerde elektrik ve su sorunu başta olmak üzere çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını aktaran işçiler, il dışına çalışmaya gidip gitmemekte çelişkiye düşüyor. Çalışmaya gitmeleri halinde sağlıklarını riske atacaklarını dillendiren işçiler, para kazanmak için de gitmek zorunda olduklarını söyledi. Sağlık ya da para arasında tercih yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen tarım işçisi İbrahim Aksoy, “yaşadığımız sorunlar hiç değişmiyor. Genelde işverenler tarla başlarında çadır kurmamızı istiyorlar, o çadırlarda yaşıyoruz. Elektrik ve su bulamıyoruz. Bu sefer durum çok ciddi ve ne yapacağımızı şaşırdık. Küçücük çadırda bazen 10 kişi yatıyoruz, bu şekilde olursa sosyal mesafeyi koruyamayız, su bulamadığımızda hijyeni sağlayamayız ve sağlığımızı asla koruyamayız. Devletin bize destek çıkmasını ve şartlarımızı iyileştirmesini bekliyoruz” diye konuştu.

ZMO: TÜRKİYE, TARIMLA KALKINACAK

Türkiye’nin kritik bir süreçten geçtiğini hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, tüm sektörlerin durma noktasına geldiğini, tarımın bu süreç için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Tarımın ülke ekonomisi için büyük öneme sahip olduğunu belirten Melik, hükümetin tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmesi gerektiğini belirtti. Tarımın, işçilerin sırtından kalkınacağını söyleyen Melik, “tarımın önemini zaten herkes biliyor. Türkiye çok zor bir süreçten geçiyor. Sektörlerin neredeyse tamamı durdu. Tarımın durma gibi bir şansı yok, çünkü o zaman tüm ülke aç kalır. Tarımın etmesi de işçilik istiyor. İşçiler için de devlet gerekeni yapmalı ve işçilerin barınma ile yaşam koşullarını iyileştirmesi gerekiyor. Bu insanlar tarlalarda çalışırken, sağlıklarına dikkat etmezlerse veya kaldıkları yerler sağlığa elverişli değilse büyük tehlike çıkar. Dolayısıyla gerekli önlem ve tedbirlerin alınması gerekiyor.

SEYAHAT İZNİ VERİLEBİLECEK ANCAK…

Tarım işlerinde çalışmak için Şanlıurfa’dan ayrılacak olan tarım işçiler için seyahat yasağı olmayacak. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, bu işçilerin izin almaları halinde seyahatlerinde bir sıkıntı yaşanmayacağını açıklamıştı. Yolculuk kurallarına uymaları halinde bir seyahat kısıtlaması olmayacağını belirten Vali Erin, seyahat esnasında da ikili koltuklardan birinin boş bırakılarak yolculuk edilebileceğini aktarmıştı. Minibüslerin az sayıda yolcu taşıması, işçilerin yol ücretinin artmasına neden oluyor. İşçileri düşündüren bir durum da yol ücretleri. İşçilere yol ücreti için bir ödeme veya yardım yapılacak mı? Bu henüz bilinmiyor ancak işçiler yol ücreti için de derin derin düşünüyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!