olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Mevsimlik İşçiler Derneği Başkanı isyan etti

Mevsimlik İşçiler Derneği Başkanı isyan etti
Mevsimlik İşçiler Derneği Başkanı Göbek, “ Sorunun çözümü için somut adım atılması gerekirken, maalesef her gün kaza ve ölüm haberleri ile karşılaşıyoruz. Komisyon sorunlarla ilgili raporlar hazırlandı fakat daha gündeme alınmadı ” dedi.

 Ahmet Meral/Şanlıurfa OLAY

 Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kanayan yarası haline gelen mevsimlik tarım işçileri sorunlarına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor.  Mevsimlik tarım işçiliğinin sorunu o kadar ciddi bir sorun haline geldi ki TBMM tarafından Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu kuruldu. Kurulan komisyon sorunlarla ilgili raporlar hazırladı. Fakat kamyon kasalarında hala yüzlerce kişi balık istifi şeklinde yolculuk yapılıyor ve her gün kaza haberleri geliyor.

  Sorunun çözümü için somut adım atılması lazım

OLAY’a konuşan Mevsimlik İşçiler Derneği Başkanı Göbek, hazırlanan raporda belirtilen çözüm önerilerin şimdiye kadar hayata geçirilmediğini söyledi.

Göbek, “Ülkemizin kanayan yarası olan mevsimlik tarım işçiliği sorununun çözümü için somut adım atılması lazım. Bu sosyal ve ekonomik bir sorundur. Her gün kaza ve ölüm haberleri ile karşılaşıyoruz maalesef. Bu da bizi üzüyor.  Komisyonun hazırladığı Raporu enine boyuna tartışmamız, yasama faaliyetlerine ışık tutması için üzerinde konuşmamız gerekiyor. Raporda belirtilen çözüm önerilerin şimdiye kadar hayata geçilmesi gerekirdi. Fakat mecliste ülkemizdeki gündemde olan olaylardan dolayı gündeme bile gelemedi. Her gün gündeme gelmesini bekliyoruz. Örneğin trafik yönetmeliğindeki bazı düzenlemelerin değişmesi gerektiğine bu Rapor’da açıkça yer verilmiş.Bu rapor ilgili kurumlara Haziran ayının başında yollanmış. İlgili kurum ve kuruluşların gerekli tedbirlerin alması lazım. 2010 yılında Başbakanlık tarafından çıkarılan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile ilgili genelgede ilgili kurum ve kuruluşlarca yapması gereken görevler belirtilmiş. Yani sorunların hepsi belirtilmiş ve biliniyor. Fakat çözüm odaklı bir şey yapılmıyor” dedi.

 Gittikleri yerde İçme suyu sıkıntısı yaşıyorlar

Haklarının iyileştirilmesi bir tarafa gittikleri yerde büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Başkan Göbek, “Mevsimlik tarım işçi kardeşlerimizin maalesef yaşam ve çalışma koşulları çok kötü. Her gün şikayet telefonları geliyor. Özellikle içme suyu ve tuvalet konusunda çok telefon geliyor. Bazı yerlerde elektrik yok. Bazı yerlerde yerleşme yerleri verilmiyor. İşveren yer tahsis ettiği zaman diğer tarla sahipleri yer vermiyor bu sefer. Yasalarda işçilere yönelik alt yapının hazırlanması işverence karşılanmalı deniliyor. Fakat çoğu yerlerde işveren buna yanaşmıyor. Çünkü şartlarım budur deniliyor yoksa Suriyeli sığınmacıları getirip ucuz iş ayarlarım deniliyor. Mevsimlik tarım işçiliği konusunda şimdiye kadar defalarca toplantı, seminer vs yapıldı. Önemli olan uygulamaya yönelik çalışmaların yapılmasıdır. Bu insanlarımız gitmeden önce gidecekleri yerler belli alt yapı, içme suyu, elektirk vs işler ayarlanabilir. Ülkemiz tarım ülkesidir. Tabi tarım işçiliği olacak. Ama bu insanlarımıza çalışma ve yaşama koşullarının iyileştirilmesi lazım. Mevsimlik tarım işçilerimizin çoğunun sosyal güvencesi yok. Sağlık alanında sıkıntılar yaşamaktadırlar. Ölümlerin çoğu da tarım sektöründe olmaktadır. Risk faktörü fazladır” diye konuştu.

 Belli çalışma saatleri yok bazen 14 saat bile çalıştırılıyorlar

Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma saatlerine de değinen Göbek, “Maalesef belli çalışma saatleri yok. Bazı yerlerde 6 saat, bazı yerlerde 10 saat, bazı yerlerde 12 saat, bazı yerlerde 14 saat çalışan mevsimlik tarım işçisi kardeşlerimiz var. Halbuki 2010 yılında RG Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi hakkında Başbakanlık Genelgesi,6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu. SGK eğitim ve denetimleri ile EK/5 Tarım Sigortası, Tarımda İş ve İşçi Bulma Aracılığına İzin Verilmesi ve Aracıların Denetimi Hakkında Yönetmelik. Hatta en önemlisi genelge doğrultusunda oluşturulan İl/İlçe Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurullarınca, mevsimlik çalışma döneminin başında ve sonunda, o il ve ilçede yürütülen faaliyetler, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulunda görüşülmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderileceği deniliyor. Bu da denetim yetersizliği, İl/İlçe Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurullarının etkin işlevsel hale getirilerek elçi, dayıbaşı konusunda belli düzeninin olması gerek” İfadelerini kullandı.

   Hala kamyon kasalarında yolculuk yaptırılıyor

Son olarak düzceye fındık toplamak için giden işçilerin Kamyon kasasında balık istifi yolculuğu yapılmasına tepki gösteren Göbek, şunları söyledi:“Şanlıurfa'dan Düzce'ye fındık toplamaya giden tarım işçilerinin tır kasasındaki "balık istifi" yolculuğu sırasındaki bu manzara hoş olmayan bir durum. Bu konuda yoksul ailelerin ulaşım giderleri imkanlar ölçüsünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ilgili sosyal yardım fonlarından karşılanması olabilir.  Karayolları Trafik Yönetmeliğinde gerekli değişikliklerin yapılması gerek. Başbakanlık genelgesinin, mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım sırasında kamuya ait alan ve tesislerden yararlanma imkanı sağlanmasını öngören ilgili maddenin uygulamaya geçilmesi de gerekir.”

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!