olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

‘Meslek edin hayata katıl’

‘Meslek edin hayata katıl’
SUOFİD engelli vatandaşlara mesleki eğitim verdikten sonra çeşitli işletmelerde iş bulmalarına ön ayak oluyor.

Haber: Mutlu Güneş

Şanlıurfa Omurilik Felçliler İstihdam Derneği (SUOFİD) tarafından Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mali İşler Daire Başkanlığına sunulan ‘Meslek Edin Hayata Katıl’ projesi, engelli vatandaşlar için adeta umut oldu. Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen proje kapsamında 1 yıllık eğitim süreci geçiren engelli kursiyerler, eğitim bittikten sonra işletmelerde istihdamları sağlanarak hayata tutunmalarına ön ayak olunuyor.

Türkiye Nüfusunun %12,29'u engelli

Türkiye Nüfusunun %12,29'unu oluşturan engellilerin önemli bir kısmı, ekonomik hayata üretken bireyler olarak katılamıyor. Örgün eğitim sorunları, mesleki eğitim imkanlarındaki yetersizlikler ve önyargılar yüzünden iş bulamayan engelliler, ekonomik yoksunluk içerisinde, başkalarını yardımına muhtaç bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor, sosyal ve kültürel hayata dahil olamıyor.

Yasal haklar da anlatılıyor

Eğitim gören engelli vatandaşların istihdamlarının sağlanması adına yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Proje sorumlusu Emrah Baş, “ ‘Meslek Edin Hayata Katıl’ projesi Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mali İşler Daire Başkanlığına 2014 yılında verdiğimiz bir projedir. AB ve Türkiye tarafından finanse edilmektedir. Engellilerin meslek edinmelerine, yasal haklarını, bilgilendirme ve daha sonra istihdama yönlendirme projesidir. Projemiz tekstil meslek kursu, muhasebe ve el sanatları kurslarından oluşmaktadır.” dedi.

Kurstan sonra iş sahibi olacaklar

Kurs gören öğrenciler hakkında bilgi veren Emrah Baş, “Tekstil kursumuzda 24, el sanatlarında 15, ön muhasebe kursumuzda da 12 öğrencimiz bulunmaktadır. Tekstil kursumuz yaklaşık 5 buçuk ay sürecek. Ön muhasebe kursumuz 3 ay, el sanatları kursumuz da 4 ay sürecektir. Projemizin genel süresi de 1 yıl olarak belirlendi. Kurs sona erdikten sonra öğrencilerimizin 1 aylık staj süresi olacak ve daha sonra da kendilerini fabrikalara, küçük atölyelere yönlendireceğiz, istihdamlarına ön ayak olacağız.” diye konuştu.

‘Hem eğitim hem maaş alıyorlar’

Kurslara dahil olmak isteyen Engelli vatandaşlar için kayıtların devam ettiğini söyleyen Emrah Baş, “İşitme engelli öğrenciler tekstil kursunda başarılı oluyorlar. Kayıtlarımız devam etmektedir. Bundan sonraki gruplar için kayıt alıyoruz. Bir kursa yazılan bir engelli öğrencimiz, istihdamı sağlanmazsa ikinci bir kursa da alabiliyoruz. Projemiz 174 bin Euroluk bir projedir. Yaklaşık 114 öğrencimiz bu projeden faydalanmaktadır. Gelen her bir öğrenciye ihtiyaçları için günlük 6 Euro veriyoruz.” Şeklinde konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!