olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Merdiven altı eğitim kurumları eğitimi olumsuz etkiliyor

Merdiven altı eğitim kurumları eğitimi olumsuz etkiliyor
Eğitimci İbrahim Halil Umuç, son yıllarda artan merdiven altı eğitim kurumlarının da Urfa eğitimini olumsuz etkilediğini söyledi. Umuç, “Denetimlerin olmadığı bir yerde kaliteli eğitimden bahsedemezsiniz” diye konuştu.

Röportaj: Mehmet Kaması/Hasan Ray

Şanlıurfa’da ki eğitim durumu kalitesi eğitimde yaşanan sorun ve sıkıntılar,  Üniversiteye hazırlanan öğrenciler, Lisans ve Önlisans KPSS’sine hazırlanan öğrencilerin genel durumu hakkında yaptığımız röportajın bu haftaki konuğu Yargı Akademi Şanlıurfa Şubesinin kurucusu Eğitimci İbrahim Halil Umuç oldu. Eğitimci İbrahim Halil Umuç, özellikle KPSS’ye hazırlanan üniversite mezunlarının hazırlanacakları sınav hakkında herhangi bir bilgi birikimine sahip olmamalarından yakındı. Bunun en büyük sorumlusunun da eğitim gördükleri üniversitelerin olduğunu belirten Eğitimci Umuç, “KPSS’ye hazırlanan öğrenciler için Üniversitelerde bilgilendirme merkezleri kurulması gerekiyor.” dedi.

Şanlıurfa’da eğitimin Türkiye ortalamasının çok altında olmasına da değinen İbrahim Halil Umuç, eğitim kalitesinin artması için Milli Eğitimin ve ÖSYM’nin büyük çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. Son yıllarda Şanlıurfa genelinde artan merdiven altı eğitim kurumlarının da Urfa eğitimini olumsuz etkilediğini belirten İbrahim Umuç, “Bir yerde eğitim kalitesinin üst seviyelerde görmek için sık sık denetimlerin yapılması lazımdır. Denetimlerin olmadığı bir yerde kaliteli eğitimden bahsedemezsiniz” diye konuştu.

Sınava hazırlanan öğrencilerin en büyük destekçileri olan aileler hakkında da uyarılarda bulunan Eğitimci Umuç, özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde okuyan öğrenci ailelilerinin eğitim alanında az bilgilendirildiğini ve bu yüzden çocuğuna karşı yanlış hamlelerde bulunabildiğini ifade etti. Ailelerin bu konuda Milli Eğitim tarafından bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen İbrahim Halil Umuç, “Son yıllarda Milli Eğitim anne-baba’ya ödev projesi adı altında bilinçlendirmeye çalışıyor. Seminerler düzenleniyor böylelikle aileler daha bilinçlendiriliyor.” ifadelerini kullandı.

İşte röportajımızın devamı…

Sizleri tanıyabilir miyiz?

Ben İbrahim Halil Umuç Şanlıurfa Yargı Akademesi’nin kurucusuyum. Biz Urfa’da 4 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Türkiye genelinde birçok ilde şubelerimiz var. Bu şubelerimizde bölge bölge ayrılmış durumda. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde birçok şubemiz hizmet vermektedir. Öğretmenlik bölümü genel kültür genel yetenek bölümü, KPSS alan derslerinin verildiği kurs merkezidir. Ondan sonra SMM Serbest Mali Müşavirlik sınavları Dil Hizmetleri Bölüm testi bunların eğitimini bi de veren bir kurs merkezidir.

ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTELERDE DÜZEYLİ BİR EĞİTİM ALAMIYORLAR

Şanlıurfa genelinde kurs merkezlerinde ne kalitede ve ne gibi eğitim verilmektedir?

Sadece Urfa’da değil Türkiye’de genelinde KPSS alanında baya sıkıntı var. Öğrenciler üniversitelerde düzeyli bir eğitim alamıyorlar. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olan üniversitelerde istenilen kalitede eğitim öğrencilere bir türlü verilmiyor. Bu yüzden öğrenciler donanımlı bir şekilde üniversitelerden mezun olamıyorlar. Bunun için son yıllarda KPSS öğretmenlik alan sınavı dediğimiz ÖABT sınavlarının olması bu alanda üniversitede tamamen dört yılda gösterilen eğitimin test edilmesi ölçülmesi için yapılmış bir sınavdır. Öğretmenlik Alan Sınavı. Buda üniversitelerde verilen eğitimin düzenli verilmediğini sınavda da sorulan sorular çoğu zaman öğrencileri sıkıntıya düşürüyor. Bu neden den dolayı üniversitelerde mezun olan öğrenciler ÖABT sınavlarında takılıp kalıyorlar. Atamaları ise puanları çok düşük olduğu için atanamıyorlar.

Şanlıurfa’yı diğer illere temel aldığımızda KPSS eğitimi alma talebi ne durumda?

Türkiye’de çift olan yıllarda memurluk ve lise düzeyinde sınavlar yapılır. Biz çiftli yıllar diyoruz bu yıllara. Çiftli yıllarda zaten yoğunluk var. Bunun içinde Hemşirelik bölümü var bunun dışında bu sınava girebilecekler polis memurları, zabıt kâtipliği, infaz kurumu memuru, bilgisayar işletmenliği, teknisyen memur muhasebeci bu tarz bölümlerden mezun insanların girebileceği sınav yılıdır.  Tekli yıllarda ise sadece öğretmenlik ve KPSS A, yani alan kısmı sınavları yapılıyor. Bu sınavlarda da çiftli yıllarda yoğun ilgi oluyor. Zaten devletin alımları da çiftli yıllarda fazla olduğu için yoğunluk var. Bu yılda öğrencilerin bir an önce bir kurs merkezlerine yazılmalarına şimdiden hazırlığa başlamaları gerekmektedir. Çiftli yılların verdiği atama sayılarından sahiplenmeleri gerekiyor ve bu yüzden iyi bir puan ile atamaları gerçekleşmeleri için mutlaka bir kurs merkezinden destek almaları gerekiyor.

ÖĞRENCİLERİN KAFALARINDA ÇOK FAZLA SORU İŞARETLERİ VAR

Çiftli yıllarda KPSS için gelen vatandaşlar ne kadar bilgililer?

Ne yazık ki Şanlıurfa’da bu konuda çok büyük bir eksiklik var. Çünkü okudukları bölümde bu sene bir de lise düzeyi ortaöğretim kısmı dediğimiz sınavları yapıldı. Önlisans sınavı dediğimiz Meslek Yüksek Okullarından mezun olan öğrencilerin girdiği sınav ve lisans mezunu 4 yıllık üniversiteden mezun öğrencilerin girebileceği sınav olduğunu ve okullarda, üniversitelerde meslek yüksek okullarda bu konuda okuldaki hocalardan çok detaylı bir bilgi alamıyorlar. Çünkü buraya gelip kayıt yapan öğrencilerde bile şunu görüyoruz kafalarında çok fazla soru işaretleri var biz kurstan çok bu konunun rehberliğini yapıyoruz. Yani bu sınava girdiklerinde sonra atamaların nasıl olacağını, buradan memur olabileceklerini, memur olursa alacakları maaşa kadar hiçbir şekilde bilgi sahipleri değiller. Bu yüzden biz kursumuzdan ziyade bu işin rehberliğini yapıyoruz. Bu rehberlik boyutunda da mutlaka onlara fayda sağlasın diye anlatıyoruz. Bu çiftli yılda sınava girecek olan öğrenciler ortaöğretim, önlisans, KPSS lisans bölümlerine girebilecek tüm öğrencilerimizin buraya bekliyoruz sadece kayıt için değil en azından bu konuda bilgi sahibi olmak için burada 4 tane eğitim danışmanımız iki tane koordinatörümüz ve iki tane de rehberlik hocamız var onlara yardımcı olabilmek için görevlendirilmiştir.

Kurs merkezlerinde bulunan rehberlik ve danışman hocaları öğrenciler üzerinde ne kadar etkili oluyorlar öğrenci üzerindeki etkisi nedir?

Buralar için rehberlik hocaları çok önemlidir. Az önce belirttiğim gibi Türkiye bizim şubelerimiz var. Genel merkezimiz Ankara’da ve bu genel merkezimiz bünyesinde kendi yayınlarımızı çıkarıyoruz. Bu genel merkezinde eğitim danışmanlarımız ve rehberlik hocalarımız genel merkez tarafından önce eğitilir. Buraya katılan eğitim danışmanları en yakın ilden Milli Eğitimden görevli, ÖSYM’de görevli olan müfettişlerden büyük toplantılar yapılır. Bu toplantılar ilk ağızdan bilgi alınıp tüm şubelere denilir ve öğrencilere bilgi verilir. Bu kursa hazırlanacak öğretmenlere, lisans mezunlarına ve önlisans mezunlarına ve lise düzeyi öğrencilere bu konuda bilgi vermek için eğitilir. Burada 4 yılda edindiğimiz tecrübe şu, liselerden tutalım üniversite mezunlarına kadar tamamı ile üniversitede böyle bir bilgi merkezi olmadığı için bu bilgiyi verebilecek bir büro tarzı danışma merkezi tarzı bir şeylerin kurulması gerekiyor. Kurulduktan sonra öğrenciler en azından biraz çerçeve şeklini öğrenmiş olur. Biz hep şunu söyleriz soru sorabilmek içinde bir bilgiye sahip olmak gerekiyor, önceden öğrencinin kafasında bir bilgi varsa biz bunu aydınlatmak için buradayız.

BATIDAN DOĞUYA GENELDE HOCALAR GELMİYORLAR

KPSS’ YE hazırlanan öğrencilere eğitim veren öğretmenler ne kadar tecrübeli ve bilgi sahibidirler?

Şanlıurfa’da çok kaliteli öğretmen kadrosu olmasına rağmen çok sınırlı bir öğretmen sayısı var. Yani bu KPSS eğitimini verecek, bu konuda kendini donanımlı hisseden öğretmen çok az nadir. O yüzden bizim genel merkezimiz Ankara’da olduğun için oradan takviye öğretmenler buraya gelirler. Şanlıurfa’ya Ankara’dan gelip derslerini anlatıp tekrardan geri giderler. Bu şekilde KPSS Alan eğitimi hocalarını ayarlamışız. Buda bu coğrafyanın herhalde kaderidir. Bu coğrafyaya batıdan doğuya genelde hocalar gelmiyorlar. Gelende bir iki yıl kaldıktan sonra gidiyorlar. Bu konuda Milli Eğitim ve ÖSYM üstüne düşeni yaparlarsa buradaki eğitim öğretim düzeyi kendini yükseltecektir. Malumunuz Şanlıurfa eğitim sıralamasında Türkiye’de en sonlarda. Sürekli bunu her platformda dile getiriyoruz. Ama nedense hiçbir şekilde çözüm bulmuyor. Çözüm bulmamasının sebepleri vardır mutlaka. Bölgede yaşana olaylar ve ekonomik güçten dolayı bu sonuçlar doğuyor.

ÇARESİZLİK, SENDROMU YAŞIYORLAR

Şanlıurfa genelinde öğrencilerin yaşadığı en büyük sorun nedir?

Öğrenciler şuan eğitimden ziyade şuan gelecek kaygısı yaşıyorlar. KPSS’de mülakatların olması, öğretmenlik alımlarında mülakatların olması bunlar bilinçaltına torpil tarzı psikolojik sorunları yerleştirmiştir. Bu yüzden hazırlanırken eğitimde öğrenilmiş çaresizlik, sendromu yaşıyorlar. Daha sınava hazırlanmadan sınavı kaybedeceklerini düşünüyorlar. Öğrencilerin biraz daha rahat olması gerekiyor. Biraz daha özgüvenini ve çalışıp başarabileceklerine inanmaları gerekiyor. Disiplinli ve verimli bir şekilde çalışıp kazanıp hak ettikleri yerlere mutlaka geleceklerdir. Bu psikolojilerden ayrılmaları gerekiyor.

DENETİMİN OLMADIĞI YERDE BAŞARI GRAFİĞİ ARTMAZ

Son yıllarda artan Merdiven altı eğitim kurumları Şanlıurfa eğitimini olumsuz nasıl etkiliyor?

Merdiven altı eğitim veren kurumlardan ziyade her şeyden önemlisi bir denetiminin olması şart. Denetimin olmadığı yerde başarı grafiği artmaz. Bu yüzden merdiven altı yerlerde veya birebir özel ders alınan yerlerde nasıl bir eğitim aldıklarını bilmeden bence en kötü öğretim şeklidir. Biraz eğitim müfredatını ona göre ayarlaması gerekiyor. Bunlar merdiven altında uygulanan işler değildir. Devlet nezdinde yasal bir şey değildir. Burada velilerinde o tarz yerlerden öğrencilerini uzak tutmaları gereklidir. Çünkü nasıl bir eğitim aldıklarını kontrol eden bir mekanizmanın olmadığını bilmeleri gerekiyor.

YANLIŞ BİR EĞİTİM YOLU SEÇİLİYOR

Şanlıurfa’daki aileler öğrenciler üzerinde nasıl etkili oluyor aileler gereken desteği öğrencilerini veriyorlar mı?

Eğitimde edimsel koşullanma var, klasik koşullanma var. Bir başarının ödüllendirilmesi gerekiyor. Bu ödüllendirmelerle öğrencinin eğitim düzeyinin artması gerekiyor.  Ailelerimiz bu konuda bir şekilde eksik bilgilendirilmiş durumda. Veya bilmediklerinden dolayı aslında buradaki anne ve babanın kötü niyetle yapmadıkları aşikârdır. İyi niyetleri ile bu konunun üzerine gitmelerine rağmen bilinçsiz olduklarından yanlış bir eğitim yolu seçiliyor. Bunun içinde Milli Eğitimde son yıllarda anne ve babaya ödevler adı altında anne baba adı altında seminerler veriliyor. Bu işin bu şekilde olması şart. Milli Eğitim Bakanlığı aileleri iyi bir şekilde yönlendirebilirse zaten dolaylı olarak çocuklarını da iyi bir şekilde yetiştirecektir. Anne babanın bu konu hakkında mutlaka eğitilmesi gerekiyor. Bu bilgi sahibi olduğu konularda da çocuklarını da teşvik etmesi gerekiyor.

EĞİTİM BEŞİKTEN BAŞLIYOR

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Hakikatten eğitim Beşikten başlıyor. Beşikten başlanan eğitimde anne baba bu işin içerisinde, sınıftaki öğretmenin katkısı çok büyük, çevrenin katkısı çok büyük. İyi bir şekilde öğrenciye enfoze etmek lazım. Düzgün olanı doğru olanı çocuğa anlatmak lazımdır. Tabi çocuğun kötüyü de bilmesi gerekiyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!