olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

‘Mercimeğin verimi güzel fiyatı düşük’

‘Mercimeğin verimi güzel fiyatı düşük’
Güneydoğu Anadolu Bölgesini tahıl ambarı olan Şanlıurfa’da çiftçiler bol yağıştan dolayı kırmızı mercimeğin veriminden memnun olduklarını ancak fiyatların düşük olmasından dolayı çiftçiler zarar ettiklerini belirtti.

Haber: Mehmet Kaması

Türkiye’nin kırmızı mercimek ihtiyacının karşılandığı Şanlıurfa’da çiftçiler mercimek hâsılatında sona doğru geldi. Büyük bir geçim kaynağı ve önemli bir tahıl ürünü olan mercimeğin bu yıl ki verimi çiftçinin yüzünü güldürüyor. Büyük emek ve çabanın bir ürünü olan mercimek bu yıl yağışların bol olmasından dolayı oldukça verimli bir sezon geçirdi.  Verimin oldukça yüksek ve tanelerinde dolgun olması çiftçisinin yüzünü güldürüyor.

‘Verim güzel fiyat düşük’

Bu yıl dönüm başına ortalama 100-120 kilo arasında verim veren kırmızı mercimek piyasa da 2100 TL’den satışa sunuluyor. Gübre, mazot, ilaç, biçme ve patoza atma masrafları ile birlikte oldukça yüksek bir maliyeti olan mercimeğin veriminde memnun olan çiftçiler fiyat konusunda aynısını düşünmüyor. Masrafların yüksek olduğu mercimekte fiyatının düşük olmasından dolayı çiftçiler zarar ettiklerini belirtti. Bu konu ile ilgili konuşan çiftçi Kemal Kaması, “Biz çiftçiler bir yılımızın ürünü ve geçim kaynağı olan kırmızı mercimeğin veriminden memnunuz ama fiyat oldukça düşük. Çünkü her şey pahalı olmuş masraflar ağır ondan dolayı bir sürü masrafı ve gideri oluyor kendi emeğimizi de içine koyduğumuzda bize pek bir şey kalmıyor, çünkü fiyat düşük fiyat biraz yüksek olsa iyi olur.” dedi.

‘Ekim alanı bu yıl oldukça genişti’

Şanlıurfa ve çevre ilçelerinde her yıl ekim alanı oldukça geniş olan Kırmızı Mercimek her geçen yıl ekim alan genişliyor. Türkiye’nin büyük bir mercimek ihtiyacını karşılayan Şanlıurfa bu konuda Türkiye’nin kalbi konumunda. Ama böyle olmasına rağmen çiftçi beklenen desteğin olmadığından şikayetçi. Kendilerinin her yıl mercimek ektiğini belirten Çiftçi Kemal Kaması, Kendimizde her yıl mercimek eken çiftçileriz. Ve Türkiye’nin büyük bir mercimek ihtiyacını karşılıyoruz buna rağmen yeteri derecede destek görmüyoruz. Verim yüksek olmasına yüksek ama fiyat düşük olduktan sonra anlamı kalmıyor. Buna karşılık her yılda mercimek ekim alanları giderek artıyor. Çiftçiler oldukça ilgi gösteriyor mercimeğe.” diye konuştu.

‘Dönüm başı 120 kilo verim aldık’

Bu yıl bahar aylarının bol yağışlı ve kış aylarının da serin geçmesi ile güzel bir yıl geçiren çiftçiler bu güzel hava ile birlikte ektikleri ürünlerinde iyi bir verim aldılar. Kırmızı mercimekte de aynı şekilde iyi bir verim alan çiftçiler mercimeğin bu yıl beklenenin üzerinde bir verim verdiği söylediler. Geçen yıl dönüm başına 80-90 kilo aldıklarını belirten Çiftçi Kemal Kaması, “Bu yıl verim oldukça iyiydi. Beklediğimizin üzerinde bir verim aldık. Geçen yıllara baktığımızda bu yıl verim konusunda güzeldi, memnunuz yani. Geçen yıl dönüm başına 80-90 kilo aldığımız tarladan bu yıl 100-120 kilo arası bir verim aldık. Buda oldukça güzel bir verim biz çiftçiler. Ama bu yine de tarladan tarlaya ya da bölgeden bölgeye değişiklik gösterebiliyor. Mesela sizin tarlanızdaki mercimekler dönüm başı 100 kilo veriyorken sizin hemen yan tarafınızda komşunuzun mercimeği dönüm başına 80 kilo verebiliyor. Buda bakımdan ve tarladan etkileniyor.” şeklinde konuştu.

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!