olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Laktoz intoleransını nasıl anlarsınız?

Laktoz intoleransını nasıl anlarsınız?
Sütü seviyor fakat içtikten sonra karın ağrısı, şişkinlik, kramp gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız muhtemelen laktoz intoleransı yaşıyorsunuz. Bu sorunu yaşayan pek çok kişi, çareyi kalsiyum ve vitamin deposu olan süt ürünlerinden uzak durmakta arıyor. Fakat bu da ciddi bir kalsiyum eksikliği sorunu yaratıyor. Bu durumda kemik ve dişler başta olmak üzere sinir sistemi ve bağışıklık sisteminde problemler oluşabiliyor.

Peki süt ürünlerinden mahrum kalmadan laktoz intoleransı ile nasıl başa çıkılır? Öncelikle laktoz intoleransı ile ilgili yeterli bilgiye sahip olup, neler yapmamız gerektiğini öğrenmeliyiz.

Laktoz intoleransı nasıl belirti verir?

Laktoz; süt, peynir ve diğer süt ürünlerinde bulunan bir şeker çeşididir. Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.

Laktoz intoleransı tanısı nasıl konulur?

 

Laktoz intoleransını nasıl anlarsınız?

Sadece karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kramp gibi belirtiler laktoz intoleransı tanısı konması için yeterli değil. Birçok bağırsak probleminde benzer belirtiler oluşabilir. Laktoz intoleransının olup olmadığını anlamak için ilk olarak inek sütü diyetten çıkarılıyor. Eğer problem ortadan kalkmışsa kişinin inek sütüne karşı intoleransı olduğu saptanıyor. Sıkıntı hala devam ediyorsa çeşitli testler yapılıyor.

Laktoz intoleransı neden olur?

Laktoz intoleransını nasıl anlarsınız?

Hangi süt ürünlerini tüketebiliriz?

Laktoz intoleransı nedenleri doğuştan olabildiği gibi bağırsak duvarı hasarına bağlı ya da ince bağırsağın bir kısmının alınmasına bağlı olarak oluşabiliyor. Laktaz enzimi doğum sırasında en yüksek seviyede olmakla birlikte iki yaşından sonra bu enzimin aktivitesi düşmeye başlıyor ve laktoz intoleransının görülme riski artıyor.

Gıda teknolojisi ise laktoz intoleransı olanlara çok fazla alternatif sunuyor. Bunlardan biri yoğurt; çünkü yoğurt mayalanırken sütün barındırdığı laktozun yüzde 70’i parçalanıyor. Bir başka alternatif peynir; çünkü 3 ay bekleyen peynirin içindeki laktoz, laktik aside dönüşerek daha rahat sindiriliyor. Bir diğeri ise elbette laktozsuz süt.

Laktozsuz süt besin değerlerini kaybetmez

Laktozsuz süt üretiminde süte doğal laktaz enzimi ilave edilerek laktoz paketleme aşamasında parçalanır. Süt kendi besin değerlerinden bir şey kaybetmeden daha kolay sindirilebilen glikoz ve galaktoza çevrilir. Böylece şişkinlik, mide bulantısı, ishal ve aşırı gaz gibi sindirim şikâyetler ortadan kalkmış olur.

Porsiyonları azaltın

Laktoz intoleransını nasıl anlarsınız?

Bedeninizi dinlerseniz limitinizi öğrenmeniz kolaylaşır. Laktozlu ürünlerde porsiyonları limitinize göre düşürebilirsiniz. Tamamen laktozdan sakınmak istiyorsanız laktoz içermeyen süt ürünlerini tercih edebilirsiniz. (cnntürk)

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!