olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Kuşçuların festival talebi

Kuşçuların festival talebi
Yıllardır Şanlıurfa’da kuşçuluk yapan Mehmet Eskiler, yetkililerden her yıl düzenlenebilecek bir kuş festivali istediklerini söyledi.

Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY

Şanlıurfa’nın semalarında uçarak kanat çırpan kuşların hayran kitlesi her geçen gün artıyor.

Aynı zamanda bir meslek olarak da görülen kuşçuluk, Şanlıurfa'da oldukça yaygın. Şanlıurfa'da hemen hemen her evde güvercin beslenip uçuruluyor. İnsanoğlu ve kuşların dostluğunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyleyen Şanlıurfalı kuşçular, dostluğun başladığı yerin ise Peygamberler Şehri Şanlıurfa olduğunu ifade ediyorlar. Eskiden en çok Halep'te kuş beslendiğini belirten eski kuşçular, daha sonraları kuş sayısının çoğalması ile Şanlıurfa'nın ünlü olduğunu söylüyorlar. Çarşamba ve cumartesi günleri kuş borsasının açıldığı Şanlıurfa'da evlerde beslenen kuşların sayısının 30 binin üzerinde olduğu belirtiliyor. Kuşçuluk genelde esnafın özel zevklerinden biri. Akşama doğru dükkanını kapatan kuş meraklısı ve yetiştiricisi, hemen kuşlarıyla beraber olur ve günün bütün yorgunluğunu, stresini unutur. Şanlıurfa'da kuşçuluğun yaygın olmasının nedeni evlerin elverişli olmasından. Hayatların (avluların) geniş ve gürültüden uzak oluşu, damların toprak ve düz oluşu kuşçuluk için çok elverişli. Kuş beslenen evlerde hayatın bir yanında veya damların uygun bir köşesinde kuş mataraları (evleri) var. Bazen avludaki bir oda da 'kuşevi' olarak kullanılıyor.

  Yıllardır Şanlıurfa’da kuşçuluk yapan Mehmet Eskiler ise,  yetkililerden her yıl düzenlenebilecek bir kuş festivali istediklerini söyledi.

Eskiler’in açıklamalarından satır başları şöyle;

 Bu sevda bitmez: “Ben 1973 yılından beri bu sevdayı yaşıyorum. 42 yıldır kuş besliyorum. 45 yıllık hayatımın 42 yılı bu sevda ile geçti. Kuşlara hayranlığım bazen hayatımda olumsuzluklara da yol açtı. Özellikle eşim ile bu konu yüzünden yüzlerce kez tartıştığım olmuştur. Hayatımda büyük yer kaplayan kuş sevgisi bazen kardeşlerim ve akrabalarım tarafından da tepkilere yol açıyor. Evlenmeden önce yine bir gün iş yerinden eve geldiğimde evin damına çıktım. O zamanlar 40’a yakın kuşlarım vardı baktım ki kuşlar yuvasında değil apar topar aşağı inerek anneme koştum.  Anneme kuşları sordum ve annem bana kuşları dayım ve abimin kestiğini ve pişirip yiyeceğini söyledi. Başımdan aşağı sıcak su dökülmüş muma dönmüştüm. Buna benzer çok olay yaşadım ama pes etmedim kuşları kestiler aldım, sattılar aldım ve beni binlerce kez uyarmalarına rağmen bugün 150 civarında bulunan kuşlarım semalarda dans ediyor. Bu sevda bitmez, kendimi anlatsam hayatımın büyük bölümü kuşlara ayrılır. Onlara sadece kuş olarak bakmıyorum ki onlar benim çocuklarım gibi.

 Büyük bir yaşam tarzıdır:Kuşçuluk kelimelerle anlatılmaz. Kuşçuluk benim için büyük bir aşktır. Kuşçuluk ayrıca benim için büyük bir yaşam tarzıdır. Kuşçuluğu anlamak için önce sevmeyi okşamayı bilmek gerekli. Her canlıyı sevmeyi bilmeliyiz aşk yalnız insanlar arasında yaşanan bir olaya değildir. Allah’a iman ederek yüceliğine bağlanmak amacıyla ibadetleri aşkı ile yapanlar örneğin Mevlana, çiftçilerimizin aşk ile toprağı temizlemesi ve sulaması her zaman ağaçlara önem vermesi dalların kırılmaması için gayret etmesi ve bu aşkın sonucunda elde edilen meyve ve sebzeler gibi nice farklı aşklar. Bu duygu ile yapılan her sevgi sonucunda güzel meyveler verilir.”

 Kuşçuluğu tanıtmamız lazım:Dernek olmaması sıkıntı yaratıyor, kuşlarımızı götürecek bir veteriner ve kuş pazarları yok. Çevre illere bakılırsa biz her konu gibi bu konuda da geri kalıyoruz. Şanlıurfa’da beni tanımayan kuşçu yoktur, bazen farklı yerlerde buluşarak dertleşiyor ve sıkıntılarımızı dile getiriyoruz. Turistlerin ve çevre illerden gelen kuşçuların görmek ve yemlemek için gidebileceği kaç yer var ki yetkililerin bir an önce kuşçuların sıkıntılarını dinleyerek istediklerini yerine getirmesini istiyorum. Çevre illerde kuşçulara önem verilmekte onlar için alanlar yapılmaktadır.Yetkililerin sesimize ses verip bizlere ulaşması ve beraber çalışarak Şanlıurfa’nın simgelerinden biri olaraktan kuşçuluğu tanıtmamız lazım.

 Kuş festivali istiyoruz:Her yıl 11 Nisan Urfa’nın kurtuluş bayramında düzenlenebilecek bir Kuş Festival istiyoruz.

 Herkesin gidebileceği geniş kapsamlı bir kuş pazarının kurulması ve tanıtılması Şanlıurfa adına yapılacak kalıcı bir proje olur. Kanatlı hayvanlar için veterinerlerin olmasını istiyoruz hastalanıp ölen kuşlarımız bizi kahrediyor. Kuşçuluk için derneklerin açılmasını talep ediyoruz. “

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!