kadir evliyaoÄŸlu
olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Küresel Ekonomide Dönüm Noktası: Merkez Bankalarından Faiz İndirimi Sinyalleri

Küresel Ekonomide Dönüm Noktası: Merkez Bankalarından Faiz İndirimi Sinyalleri
Küresel piyasalarda gözler, bu hafta yapılan Jackson Hole toplantısındaydı. Merkez bankaları yetkililerinin katıldığı toplantıda, 2022’den beri süren yüksek faiz döneminin sonuna işaret eden önemli sinyaller verildi. Bu gelişme, Covid-19 pandemisi sonrası yükselen enflasyonla mücadele için başlatılan sıkı para politikalarının son bulabileceği anlamına geliyor.

**Fed’den Faiz İndirimi Mesajı**

ABD Merkez Bankası (Fed), 2022 yılında yüksek enflasyona karşı başlattığı faiz artış sürecinde Mart 2022’den Temmuz 2023’e kadar 11 kez faiz artırarak, oranları toplamda 525 baz puan yükseltmişti. Temmuz 2023’ten bu yana faiz oranını yüzde 5,25-5,50 seviyesinde tutan Fed’in, Eylül ayında faiz indirimlerine başlaması bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole toplantısında yaptığı açıklamada, "Politikanın ayarlanması için zaman geldi" diyerek olası bir faiz indiriminin sinyalini verdi.

**Avrupa’dan Destek**

Powell’ın bu açıklamalarına Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) da destek geldi. ECB Yönetim Konseyi’nin bazı üyeleri, önümüzdeki aylarda yeni faiz indirimlerini destekleyeceklerini belirtti. Haziran ayında faiz oranlarında 25 baz puanlık indirim yapan ECB, Temmuz ayında ise mevduat faizini yüzde 3,75 seviyesinde sabit bırakmıştı.

**Ä°ngiltere'den Ä°ndirim Devam Sinyali**

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey de kalıcı enflasyon risklerinin azaldığını belirterek, daha fazla faiz indirimine açık olduklarının sinyalini verdi. BoE, Ağustos ayının başında politika faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 5 seviyesine çekmişti. Bu, pandemi başlangıcından beri yapılan ilk faiz indirimi olarak kaydedildi.

**DiÄŸer Ãœlkelerden Benzer Hamleler**

Kanada, Yeni Zelanda ve Çin merkez bankaları da faiz indirimlerine giden diğer ülkeler arasında yer aldı. Ancak Japonya, 17 yılın ardından ilk kez sıkılaştırma döngüsünü başlatan istisnai bir ülke olarak öne çıktı.

Bu gelişmeler, küresel ekonomide önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Yüksek faiz döneminin sona ermesiyle birlikte, küresel ekonomik büyüme üzerinde olumlu etkiler yaratması bekleniyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-