olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Küçük kardeşlerin yaşam mücadelesi

Küçük kardeşlerin yaşam mücadelesi
Suriye'deki savaştan kaçarak Şanlıurfa’ya gelen Refik ve Lehman kardeşler, bütün zorluklara göğüs gererek sattığı simit ve küçük oyuncaklarla ailelerinin geçimini sağlamaya çalışıyorlar.

Haber: Mehmet Kaması

Suriye'de çıkan iç savaştan kaçıp Şanlıurfa'da yaşamaya başlayan Kobanili küçük çocuklar Refik ve kardeşi Lehman, tüm zorluklara rağmen çalışarak ailenin geçimini sağlıyor.  Şanlıurfa’ya gelen 5 çocuklu ailenin çocukları olan Refik ve Lehman Şanlıurfa’da küçük bedenleri ile ailenin yükünü sırtlayıp yaşam mücadelesi veriyor. Küçücük bedenleri ile küçük yaşta ailesinin yükünü sırtlayan iki kardeş, sattıkları simit ve küçük oyuncaklarla ailesini geçindiriyor.

‘Kira için çalışıyorlar’

Ailenin maddi ve manevi bütün yükünü sırtlayan iki küçük kardeş, savaştan kaçıp Şanlıurfa’ya geldiklerini ve ailelerini geçindirmek için de her gün simit ve oyuncak sattıklarını söyledi. Savaşın çocukları olan iki kardeş, savaşın karanlık yüzünden kaçtıklarını ve bu yüzden bir daha savaşların yaşanmamasını istiyor. Küçük kardeşler sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar sokakta çalıştıklarını belirterek, “Okumak isterdik.” dedi.

‘Okumak isterdik’

Savaşın karanlık yüzünden kaçıp daha iyi koşullarda yaşama umuduyla Türkiye’ye sığınan Kobanili ailenin reisi hamallık yaparak geçim sağlamaya çalışırken küçük çocukları ise evin kirasını sağlamak için simit ve oyuncak satıyor. Babalarının günlük 30 TL yevmiye ile çalıştığını söyleyen çocuklar, “Biz babamıza destek olmak için çalışıyoruz. Okula gitmek isterdik. Okumak isterdik. Ama babamızın durumu kötü ona destek oluyoruz.” diyerek durumlarını anlattılar.

Yaşam şartları okumalarını engelliyor

Yaşanan kanlı karanlık savaştan kaçarak Şanlıurfa’ya sığınan Kobanili kardeşlerin diğer çocuklar gibi okul okumak istediklerini ancak ekonomik durumlarını yetersiz olmasından dolayı okuyamadıklarını söyledi. Yerleri okul sıraları olan küçük çocuklar, otobüs duraklarında ekmek kazanmak için çalışıyorlar. Ellerinde simit tepsisi taşıyan çocuklar, “Biz de okula gitmek isteriz. Suriye’den gelen çocukların çoğu parası var diye okuyorlar. Ama biz okuyamıyoruz.” diye konuştu.

Günlük kazançları 10 TL

Tek hayallerinin Suriye’de savaşın bitmesi olduğunu söyleyen küçük kardeşler, akrabalarının Kobani’de olduğunu ve onları özlediklerini söyledi. Sabahın ilk ışıklarıyla babalarının işe gittiğini ve kendilerinin hemen ardından dışarı çıkıp trafik ışıkları ve otobüs duraklarında simit ve oyuncak sattığını söyleyen küçük kardeşler, “Sabahtan akşama kadar 10-15 TL kazanıyoruz. Bu parayla babamıza destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!