olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Korukezen\'de tarla günü

Korukezen\'de tarla günü
Gap İdaresi’ne bağlı olarak Şanlıurfa Ziraat Odası bünyesinde faaliyet gösteren GAP TEYAP İl Koordinatörlüğü ile Ziraat Odasının ortak yürüttüğü damla sulama yöntemi ile fıstık yetiştiriciliği konusunda tarla günü Korukezen mahallesinde yapıldı. Yüzde 70 GAP İdaresi yüzde 30 çiftçi desteği ile gerçekleşen ‘damla sulama yöntemi ile fıstık üretimi’ projesi ile kalite ve rekoltede artış amaçlanıyor.

230 kişinin katılım sağladığı Programda konuşan Şanlıurfa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya, en fazla fıstığın Şanlıurfa’da üretildiğine dikkat çekerek Antep Fıstığı ismine gönderme yaparak ‘çalışmalar arttıkça ve üreticiler arsında birlik oldukça Urfa Fıstığı isminin tescillenebileceği inancındayım’ dedi.

2 yıldan buyana GAP İdaresine Bağlı Şanlıurfa Ziraat Odası ile ortak çalışma yürüten GAP TEYAP ile yapılan çalışmalara dikkat çeken Kaya, yapılan eğitim çalışmalarına değinerek, ‘2 Yıldan beri GAP İdaresi’ne bağlı GAP TEYAP ile birlikte çalışmaktayız. GAP TEYAP ile birlikte yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen çiftçi ve teknik eleman eğitimlerini birlikte organize etmekteyiz. 2 yıldır Şanlıurfa Ziraat Odası’ndan tarımsal danışmanlık hizmeti alan veya almayan tüm üye çiftçilerimize hizmet etmekteyiz. Devlet tarımsal danışmanlığı kaldırsa bile bu bizim gibi çiftçi örgütlerinin görevi olduğundan bu hizmeti sürdürmek isteriz. Bugün GAP TEYAP ile birlikte çiftçimiz ile tarla günündeyiz. Bu proje % 70 GAP İdaresi % 30 çiftçi katkısı olarak planlanmıştır. Haftada en az 2 gün bizim tarımsal danışmanlarımız bu deneme alanını kontrole gelmiştir. Katkılarından dolayı Şanlıurfa Ziraat Odası Personeline, Çiftçimize, GAP İdaresi’ne ve GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet COŞANDAL’a teşekkür ederiz.’ Şeklinde konuştu.

Kaya, özellikle fıstık ürününün neden tercih edildiğine vurgu yaparak, damla sulama yöntemi ile deneme amaçlı Fıstık ürününü seçiminin nedenini ise fıstık üretiminin gelişmesi ve ülkede Urfa Fıstığı isminin yaygınlaşmasını ön plana aldıklarını kaydetti.

Kaya, ‘Türkiye’de Fıstığın %30’nun üretildiği il olmamız nedeniyle özellikle bu ürün üzerinde destek çalışması yaptık. Buna karşı ne yazık ki bu ürünün ismi Antep Fıstığı olarak tescillenmiş. Şu anda fıstığın paketlenerek ülke ve dünya piyasasına pazarlaya bilecek tesislerin yapılması için çağrılarımız devam ediyor. Bu yöndeki çalışmalar arttıkça ve üreticiler arsında birlik oldukça Urfa Fıstığı isminin tescillenebileceği inancındayım.’ Dedi.

Çoşandal: her deneme üretimi artıracak GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet V. Coşandal ise konuşmasında Şanlıurfa Ziraat Odası bünyesinde gerçekleştirilen çiftçi ve teknik eleman eğitimleri ile birçok yeni tarımsal yöntemin deneneceğini ve yeni projelerin hayata geçireceğini kaydetti. Coşandal, bugün Korukezen’de gerçekleştirdiğimiz Fıstık yetiştiriciliğinde damla sulama yöntemi sonuçları bizlere çok önemli bilgiler verecektir. Fıstıkta sulama ile daha iyi ve rekoltesi yüksek ürün amacımıza ulaşabileceğimiz kanaatindeyim bu ve benzeri projeler GAP İdaresi ve Ziraat Odamızın ortak çalışmaları ile hayata geçmeye devam edecek.’ Dedi.

Programa Şanlıurfa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kaya, Personeli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, Necip Özgökçe, GAP İdaresi Bölge Müdürü Reha Köksal, GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet V. Coşandal, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, HRÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof DR. M. Ali Çullu, çeşitli kurum temsilcileri ve çok sayıda çiftçiler katılım sağladı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!