olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Klima kullananlar bu habere dikkat!

Klima kullananlar bu habere dikkat!
Yaz aylarında artan klima kullanımı ile ilgili klima uzmanları uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar hastalıkları oluşmaması için klima kullanımında temizliğe ve bakımına dikkat edilmesi gerekiyor dedi.

Haber: Mehmet Kaması

Türkiye'nin en sıcak illerinin başında gelen Şanlıurfa’da havaların ısınması ile birlikte klima kullanımları da başladı. Serinletici havasının rahatlatıcı etkisi kadar insan vücuduna ve sağlığına da zararları bulunuyor. Bundan dolayı klima kullanırken uzmanlar uyarılarda bulunuyorlar. Uzmanlar klima kullanımında bakım ve temizliğinin çok önemli olduğunu ve bakımı yapılmayan klimaların ise toz ve hastalık yaydığını belirtti.  Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte Şanlıurfa’da her geçen gün kullanımı yaygınlaşan klimalar bulundukları ortamda iklim kontrolü sağlıyor.  Klima uzmanları konu ile ilgili açıklama yaparken, klimaların kurulu olduğu ortamda havayı içine çekip, temizledikten sonra istenilen sıcaklık derecesine getirildiğinde ortama tekrardan aktarıldığını söyledi. Uzmanlar, bundan dolayı bir devir daim içinde olan klimaların temizliği ve bakımları yapılmadığı zaman insan sağlığını ciddi anlamda etkileyecek hastalıklara yol açabildiğinin altını çizdi.  Şanlıurfa’da klima teknisyeni Ahmet Uçar, hiç kimsenin umursamadığı klima temizliğinin öneminden bahsederken, klima temizliğinin yapılması sadece elektrik tasarrufuna değil sağlık açısından da önemli olduğunu söyledi.

 

 “Klima küf ve mantarlar üreyebilir”

 

Klima temizliği yaptırmanın sadece enerji tasarrufu sağlayıp klimanın verimliliğini artırmakla kalmadığı, çeşitli hastalıklardan korunmanızı da sağladığını hatırlatan Eser, "Her elektronik cihaz gibi uzun süre çalışan klimalarda temizlik ve bakım yapılmadığı takdirde ortamdaki tüm canlılar için olumsuz sonuçlar doğurur. Örneğin içlerinde küf ve mantarlar üreyebilir ve bunlar da, alerjik rinit ve alerjik astım gibi rahatsızlıklara neden olabilir" dedi.

Klima temizliği nasıl yapılmalıdır?

Klimanın, sadece ona müdahale etmeye yetkili servis tarafından temizlenmesi gerektiğini belirten Eser Soğutma Klima teknisyeni, İsmail Eser, "Klimanın dış ve filtre temizliği kullanıcılar tarafından yapılabilecek olsa da, iç temizliği için özel ekipmanların ve kimyasalların kullanılması gereklidir. Bu bakımdan, bunları kullanabilecek tek kişi klimanızın yetkili servisidir. Bu bağlamda internette numarası bulunan ve kendini "klima servisi" olarak tanımlayan kişilere itibar etmemeniz ve yalnızca yetkili servisleri tercih etmeniz önem taşımaktadır. Aksi takdirde klimanız temizlenmeyeceği gibi, ürününüz geri dönülemez zararlara da maruz kalabilir" şeklinde konuştu.

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Temizlenmemiş klimaların neden olabileceği bir önemli rahatsızlığın ise lejyoner hastalığı olduğu belirtilerek, Bu hastalığın ilk defa nemli ve sıcak bataklıklarda çarpışan paralı askerler (lejyonerler) arasında görüldüğü için bu ismi aldığını belirten uzmanlarca "Lejyoner hastalığına neden olan bakteri, akarsu ve göl gibi nemli ortamlarda yaşar. Temizlenmemiş bir klimanın içi de, bu tip bakterinin barınıp üreyebileceği bir yerdir. Klima tarafından ortama üflenecek hava içinde parçacıklar şeklinde bulunacağı için, insanlar tarafından solunarak akciğerlere yerleşebilir. Bunun sonucunda da üst solunum yolu enfeksiyonlarından zatürreeye kadar pek çok farklı hastalığa neden olabilir" denildi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!