olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Kış mevsiminde bu balıklar yenir

Kış mevsiminde bu balıklar yenir
Şanlıurfalı Balıkçılar kış aylarında vatandaşların hamsi, istavrit, palamut, yemelerini tavsiye etti.

Röportaj: Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY

Balıklar, doğanın bize sunduğu sayısız nimetten biri. Yaşadığı denize ve mevsime göre çok çeşitli balık türlerini insanoğlu var olduğundan bu yana tüketiyor. İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olduğu ise insanlık tarihine göre daha yakın bir zamandan bu yana biliniyor. İçerdiği besleyici değerler üzerine sayısız araştırma var bugünlerde. Özellikle omega-3 özelliği balığı kalp dostu gıdalardan biri haline getirmiş durumda.

En fazla ilgiyi hamsi görüyor

Şanlıurfa’da ise, kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği balık, tezgahlarda yerini alırken satışlar balıkçıları, fiyatlar da vatandaşı memnun ediyor. Havaların soğumasıyla birlikte balık satışları artarken, balıkçılar en fazla ilgiyi hamsinin gördüğünü belirtiyor. Esnaflar havanın soğuması ve kış mevsiminin gelmesiyle ile birlikte vatandaşın balık tüketimini artırmaya başladığını söyledi.

Bizde Şanlıurfa’da balık satışı yapan Ali Kahraman ile balık satışlarını konuştuk.

İşte o röportaj;

Balık satışlarında fiyatlar nasıl?

Günlük olarak taze balık satıyoruz. Fiyatlar ise 10 ile 15 TL arasında değişiyor. Balık çeşitlerinde hamsinin her zaman daha fazla tercih ediliyor. Bunun sebebi ise hamsinin diğer balıklara göre biraz daha lezzetli ve fiyatının uygun olması. Vatandaşın taze ve buzhane hamsisini ayırt etmeleri gerekiyor. Denize yeteri kadar tekne açılamıyor. En çok hamsi, istavrit, mezgit, çinakop bol miktarda geliyor. Lüfer yok denilebilecek seviyede. Zengin sofralarında ancak görebilirsiniz. Deniz levreğinde ise bolluk var. Büyük balıklarda kalkan deniz levreğini ve deniz çipurasını tercih etmesini istiyoruz.

Urfalıların balığa ilgisi nasıl?

 “Bir kilo et almak isteseniz 40-45 TL civarında para ödersiniz. Mesela en uygun deniz balığı diyelim bir kilo 10 TL bu balık 4 kişiyi doyurur. Yanında ekmeği, salatası dersek 15 TL’ye mal olur. Yani 4 kişinin karnı on beş liraya doymuş olur. Bugün dışarıda bir sandviç yemeğe kalksan en fazla 15 TL eder. Aradaki uçurum bariz ortada. Özellikle Şanlıurfa’da, balık tüketimi çok az. Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili güzel bir ülke ve balık açısından çok verimli denizlere sahip. Fakat Türk insanı balığı çok az tüketiyor gerçek anlamda bu verimlilikten faydalanmıyoruz. Balık fiyatları oldukça normal ama Türk insanı olarak balık yemeye istekli değiliz.”

Hangi aylarda daha çok satışlarınız oluyor?

“Biz balıkçılar için satışların en iyi olduğu dönem yağışların ve havaların soğuk olduğu günlerdir. Bizim yağışlı günlerde satışlarımız daha iyi oluyor. Şanlıurfa’da da yağışların gelmesini bekliyoruz. Yağışlar olmadığı zaman balık satışları olmuyor.

Balığın sağlığa faydalarını anlatabilir misiniz?

İnsanlar sağlığını korumak istiyorsa genç yaşlı demeden balık tüketimine ağırlık vermeliler. Balık tüketen insan sağlıklı olur unutkanlık yaşamaz. Omega balıkta bulunur kalp sağlığı açısından da balık tüketimi çok önemli. Balık derinin iyi beslenmesini ve parlamasını sağlar. Yapılan çalışmalar balık ve balık yağının sedef hastalığına etki edebileceğini göstermiştir. Ayrıca Araştırmalar antidepresanlarla birlikte balık tüketilmesinin balık tüketmeyenlere göre depresyonu daha kolay yendiğini göstermiştir. Küçük balıklarda bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlar. Özellikle menopoz döneminde balık tüketmek şart. Balık hem ucuz hem de tezgaha geldiğinizde ne yiyeceğinizi apaçık görebiliyorsunuz. Ama derisi soyulmuş bir etin ne olduğunu anlayamazsınız ette her türlü üç kağıt yapılabilir ama balık da bu durum yaşanmaz. Deniz balıklarının tatlı su balıklarına oranla daha lezzetli olması ise vatandaşların balık tüketimini artırıyor. Özellikle yaşlı insanlar sağlığına yararlı olduğu için beyaz et tüketimini artırıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!