olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Kimse turizmle ilgili konuşmasın!

Kimse turizmle ilgili konuşmasın!
Şanlıurfa Turizm Geliştirme Derneği Genel Sekreteri Kamil Türkmen, “Kimse turizmle ilgili konuşmasın diyeceğim” dedi.

Röportaj: Hasan Ray

(Foto:İbrahim Halil Aslan

Şanlıurfa Turizm Geliştirme Derneği Genel Sekreteri Kamil Türkmen Şanlıurfa’da turizm alanında yapılan çalışmaları gazetemiz Şanlıurfa Olay Gazetesi’ne değerlendirdi. Kızılkoyun Mağaralarındaki çalışmalardan Kale Eteği Projesi kapsamında yapılan çalışmalara kadar birçok çalışmada eksiklikler olduğunu dile getiren Türkmen, bu tür çalışmaların özenle yapılması gerektiğini vurguladı.

Kızılkoyun mağaralarında yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mağaraların turizme kazandırılması son derece doğru bir karar ama bunun bir takvim bir planlama içinde yapılmasını daha doğru buluyorum. Her yeri kazmanın bir anlamı yok önce bir bölgede kazı çalışmaları yapılıp destinasyonu hal edildikten ve temizlendikten sonra hazır hale getirilip daha sonra diğerine geçmek gerekir. Ama şimdi malum kale eteği ve kızıl koyun kamulaştırılması yapıldı. Halen tamamlanmayan Elruha otelinin yan tarafındaki bölgeler var.

Buralarda yapılan çalışmaların yarım kalmasındaki sebep nedir; nasıl çözülmesi gerekiyor?

Bunların acilen ivedilikle hukuksal sorunu çözülmeli projenin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. İçerisinde mozaikler var freskler var. O mozaiklerin özelikle geçtiğimiz hafta mozaik çalıştayında da bunlar gösterildi; Hikâyeleriyle, tarihleriyle panolar şeklinde giriş bölümlerine konulmalı, gelen turist guruplarının mutlaka bunları ziyaret etmeleri sağlanacak yönlendirme levhalarıyla birlikte yapılmalıdır.

Genel Anlamda turizm adına yapılan çalışmalar ne durumda; nasıl görüyorsunuz?

Şuan ben bir plansızlık görüyorum. Altını çizerek vurguladığım konu şu ki Urfa’nın bir anayasa kitapçığı gibi bir planlaması olması lazım. Yıl 365 gün 52 hafta Urfa kişilere bağlı olarak tanıtılmamalıdır. Kişiler bu gün var yarın yok… Bu işler kurumsal olarak ele alınmalıdır. 52 hafta 12 ay içerisinde her bir hafta her bir ay her bir gün en az bir yıl önceden planlanıp o tarihle ilgili rezervasyonlar yapılıp altyapısı bitirilmelidir.

Çok önceden planlanmalıdır

Son 15 gün kala son 1 ay kala hadi bunu yapalım mantığı yanlış bir mantıktır. Bu hem yapan arkadaşları zor bir duruma koyuyor hem de tanıtım açısından yeterli ilgi alakayı çekememektedir. Dolayısıyla çok önceden yapılan çalışmalar etkin televizyonların yöneticilerin gazetecilerin davet edilmesi buranın tanıtımı açısından çok daha iyi ön plana çıkaracaktır. ‘Leğeni al gel’ dedik ilgili birimlerin haber koordinatörlerini çağırdık ve Urfa’da son derece başarılı ve etkin bir çalışma oldu.

 

Siz de turizmcisiniz fikirlerinizi beyan ediyorsunuz. Peki yetkililer bu konuda size hiç danışmıyor mu?

Perdenin arkasında konuşuyoruz, çokta iyi ilişkilerimiz var. Herhangi bir sıkıntımız yok, çalıştaylar yapılıyor, konuşuyoruz ama icraata geldiği zaman kendi bildiklerini yapıyorlar. Bunun geçmişte siyasette de örnekleri var. Biz de artık bıkıyoruz. Kent konseyi seçimi yapıldı; hayırlı olsun. Yeni seçilen başkanımızı da tebrik ediyoruz. Ama kimi görsek herkes turizmci olmuş. Ama sivil toplum örgütlerini kent konseyi gibi çok önemli bir icra kurulunda göremiyoruz. En az bir iki tane turizm temsilcisinin olmasını çok arzu ederdim; çok büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Ben bundan sonra ki toplantıda diyeceğim ki kimse turizmle ilgili konuşmasın. Çünkü herkes turizmci olmuş. Bu tarz insanlara ve dernekler ihtiyaç yok gibi bir mantık görüyorum ve bununda doğru olduğuna inanmıyorum.

Biraz da kırsaldaki turistik yerlerden bahsedelim. Mesela Soğmatar, Göbeklitepe, Harran Halfeti Birecik gibi turizm potansiyele sahip yerlere gittiğinizde ne gibi eksiklikler görüyorsunuz?

Bakın ben rehberim ben yolu biliyorum. Yolu bilmeyen bir turist geldiği zaman önce yönlendirme tabelaları görmek ister. Gittiği bölgede hijyenik bir alan gezi güzergahının olmasını ister. Çirkin görüntülerinin ortadan kaldırılmasını ister. Bakın 5 bin yıllık bir çocuk arabası bulundu. Onun bir benzeri Soğmatar’da da bulundu ve kazı çalışmaları devam ediyor. Oradaki Yusuf Albayrak hocamıza teşekkürü bir borç biliyorum. Çok güzel hizmetler sunuyor. İnanıyorum ki çok güzel şeylerde çıkacaktır.

Büyük tabelalar takılmalıdır

Hz. Musa Kuyusu öyle keza bölgeye baktığımız zaman ana yol güzergahlarında mutlak suretle büyük tabelalarla yönlendirme levhaları eksikliği var. Oradaki Metinlerde yanlışlıklar var. Yani bu vakıflara aitmiş kültür müdürlüğüne aitmiş Kaymakamlığa aitmiş Valiliğe aitmiş. Bunları geçelim bunlar topu taca atmaktır. Bir yerde bir yanlış varsa bunun kime ait olduğuna bakılmayıp gereği yapılmalıdır. Bunun için turizm ile ilgili nasıl ki acil servislerde nöbetçi doktorlar var. Urfa’nın da turizmle ilgili bir komisyon bir heyet ama öncelikle acil olarak ivedilikle cüzüme kavuşturulması gerekmektedir. Bu durumların çözüme kavuşturulması için bir komisyon bir heyet oluşturulması lazım ama bunlara nasıl oluşturulur nasıl yapılır, bunlara nasıl bir yetki verilir. Bir de bunu altını doldurmak gerekir. Bu biraz zor olabilir ama ileriki dönemde yapılabilirse çok faydalı olur.

Halfeti için acilen duble yol yapılmalıdır

Ama yol yapıyoruz, Halfeti yılda bir milyon turist çekiyor. Urfa’nın bir ilçesi Halfeti 2 yerden besleniyor. Hem Antep’ten besleniyor hem de Urfa’dan besleniyor o yolu gidip görün daracık bir yol trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. ivedilikle ve acilen Halfeti otoban arası duble yol olmalı Birecik’e kadar yine turizm yolu yapıldı. Bozova Yaylak yolu Halfeti yolu size bölge bölge sayıyorum Hacılar köyü , Yaylak köyü ve Ortayol köyündeki sorunlar daha giderilemedi. O yol bu 3 bölgeden dolayı kullanılamıyor. İstenilen verimi alamıyoruz.

Yol problemi acilen çözülmelidir

 Devlet adına kamulaştırma kararını çıkartıp parasını ödeyin, inşaat başlasın sonra devam etsin yasal yolu biz mi gösterelim. Bununla ilgili bölgemiz turistik açıdan zengin Soğmatar, Göbeklitepe yılbaşından sonra açılacak. Biz bu yıl ki tecrübe ile önümüzdeki ilkbaharın hareketli ve güzel geçeceğine inanıyoruz. İnanıyorum ki bu sonbaharı da tetikleyecektir. Tabi ki sivil toplum kuruluşlarını dinleyerek yol haritası üzerinde uzlaşma sağlayarak bunun yapılmasını istiyorum önemsiyorum zaten AB’deki tarih yeniden canlanıyor projesindeki asıl amaç Urfa’nın artık tanıtımı ile ilgili bir takvim hazırlanmasıdır. Bununla ilgili de inşallah bir an önce biter. Bunlarda Urfa’ya verimli hizmet sunar diye düşünüyorum.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin elindeki Cumhuriyet Parkı,  Bozova Çatak v.b tesislerin turizme katkısı oluyor mu; bunların ne gibi etkisi var?

Son dönemdeki belediyenin sosyal alandan yaptığı hizmetleri desteklemek görevimiz. Doğru bir çalışmadır. Halkın sosyal donatılara ve farklı mekânlara gitmesi bunu belediyenin BELTUR aracılığıyla yapması doğru ama bir rekabet ortamı olacaksa ticari anlamda bakacaksa yanlış. Ticari biraz fiyatlar revize edilmelidir. Halkın menfaatine göre düzenlenmelidir. Oradaki hijyenik ortam mutlaka ihmal edilmemelidir. Günlük paracı şekilde düşünmemelidir. Verdiğimiz parayla karşılıklı hizmet almamakla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu da doğal olarak insanların tepkisini çeker bu tepkide bir şekilde BELTUR’a değil de yarın seçim olursa sandıkta belediyeye mal olur.

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!