olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Kebap Şehrinde Balık Kültürü Oturmaya Başladı

Kebap Şehrinde Balık Kültürü Oturmaya Başladı
Kebap ile özdeşleşen Şanlıurfa’da son zamanlarda balık kültürü de yerleşmeye başladı. Şanlıurfalı vatandaşlar balıkların içinde ise en çok hamsiyi tüketiyor.

Haber: Hasan Ray

Şanlıurfa herkes tarafından kebap diyarı olarak bilinse de artık sofralarda balık da bulabilmek mümkün oluyor. Özellikle kış aylarında ciğer kebabını bir kenara bırakan vatandaşlar balıkçıların yolunu tutmaya başladı. Şanlıurfalı vatandaşların en çok tükettiği balık türü ise hamsi oluyor. Hamsinin en çok tüketilmesinin sebebi ise fiyatının uygun ve etinin ise kılçıksız olmasından kaynaklanıyor. Hamsiden sonra en çok tüketilen balıklar ise çupra ve levrek oluyor. Hamsi kilosu 10 liraya alıcı bulurken, çupra ve levrek ise 20 liradan müşteri buluyor.

Kebaptan Daha Sağlıklı Oluyor

Kış aylarında balık tüketimin artmasındaki en büyük nedenlerin başında kırmızı etten daha sağlıklı olması geliyor. Uzmanlar da kış aylarında beyaz etin vücudu koruma anlamında büyük katkıları olduğunda hem fikirler. Şehir merkezinde günlük 250 kilo balık tüketiliyor. Bu da yaklaşık 1 Milyon kişi yaşamasına rağmen yeteri kadar balık tüketilmemesi bu anlamına geliyor. Ancak balıkçılar balık tüketiminin önceki yıllara oranla daha iyi olduğunu söyledi. En çok balık tüketilen ilçeler ise Haliliye ve Karaköprü oldu.

Balıklar Dışarıdan Geliyor

Türkiye’nin en büyük baraj gölüne sahip olan Şanlıurfa’da balıkçılığa yeterince yatırım yapılmaması balıkçıları başka illerden balık almaya mecbur bırakıyor. Bunun sonucunda da dışarından gelen balıklarında fiyatı yüksek oluyor. Hal böyle olunca Şanlıurfalı vatandaş kendi ilindeki balıkları değil de dışarıdan gelen pahalı tüketmek zorunda kalıyor. Balıkların dışarıdan gelip ve pahalı olması balık satıcılarını da zor durumda bırakıyor.

‘Şanlıurfa balığı sevmeye başladı’

Şanlıurfa Balıkçılar Derneği Başkanı Mustafa Hakkı Helvacı, önceki yıllara nazaran balık kültürünün kent genelinde yerleşmeye başladığını ifade etti. Helvacı, “Vatandaşların balığa rağbeti gayet güzel, devam ediyor. Yaklaşık 33 yıldır biz bu işi yapıyoruz, diğer senelere nazaran balık kültürünü aşılamış bulunmaktayız. Yani kısaçça söylemek gerekirse Şanlıurfa balığı sevmeye başladı. En çok hamsi tüketiliyor, bunun yanında ise çupra, levrekte en çok satılan balıklar arasında” diye konuştu.

Balık fiyatları geçen yıllar gibi

Balık fiyatlarının geçen yıllara nazaran pek değişmediğini söyleyen Mustafa Hakkı Helvacı, “Balık fiyatlarımız geçen seneye nazaran anı şekilde devam etmektedir. Balık fiyatlarında herhangi bir artış olmadı. Vatandaşlarımız balığı uygun bir fiyattan tüketebiliyorlar. Çupra, levrek 20-25 lira arasında değişiyor, hamsi 10 lira, palamut 10-12 lira arasında değişiyor. Hala geçen seneki fiyatlarda devam ediyoruz.” dedi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!