olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Kasap Pazarı Suriye pazarı oldu

Kasap Pazarı Suriye pazarı oldu
Şanlıurfa’nın kalbi Haşimiye Meydanında yer alan tarihi Kasap Pazarı, Suriyelilerin açtığı işyerleri ile Suriye pazarına döndü.

Hasan Ray/Şanlıurfa OLAY

 Yaklaşık beş yıl önce başlayan Suriye iç savaşında kaçan Suriyeli mülteciler, başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkeye sığındı. İlk zamanlarda sığındıkları ülkelerde mülteci kamplarında kalan mülteciler zamanla kampların bulunduğu şehirlerde yerleşmeye ve iş hayatına atılmaya başladı. Türkiye’de yaşanan bu gelişme özellikle Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis başta olmak üzere bir çok ilde baş gösterdi. Bu gelişme ile şehirlerde bir çok denge de değişti.

 Kamplardan şehir merkezine yerleştiler

Suriye iç savaşının sürdüğü beş yıldan bu yana dünyaya dağılan Suriyeliler, özellikle Türkiye’yi seçerek büyük bir göç dalgasına sebep oldu. Sığınmacılar özellikle Türkiye Suriye sınırının olduğu Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay’a yerleşti. İlk zamanlarda kamplarda kalan sığınmacılar zamanla şehir merkezlerine ve kırsal alanlara yayılarak yerleşmeye ve çalışmaya başladı.

 Kendi işyerlerini kurdular

Yerleştikleri şehirlerde özellikle kamplardan ayrılıp merkezde kiraladıkları evlerde yaşayan Suriyeliler ilk zamanlarda işçi olarak çalışırken son zamanlarda kendi iş yerlerini kurup işletmeye başladı. Yerli halk ile aynı şartlarda işyeri açan Suriyeliler zamanla yerli esnafın zarar etmesine sebep olarak tepki toplamaya başladı. Bu da özellikle sınır illerindeki vatandaşları rahatsız etmeye başladı.

 Esnafı zor durumda bırakıyorlar

Özellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğusunda yaşanan çatışmaların da eklenmesiyle işleri iyice kırılan yerli esnaf son zamanlar da Suriyeli sığınmacıları yaşananlara sebep olarak gösteriyor. Hemen her yerde iş yeri açan Suriyeliler esnafı zor durumda bırakırken yerli esnaf da duruma tepki göstererek yaşanan bu haksızlığa artık son verilmesi gerektiğini her defasında dile getiriyor.

 Yerli esnafla denk sayıya geldiler

Suriyeli göçünden en fazla zarar illerin başında gelen Şanlıurfa’da da hemen her mahallede Suriyelilerin açtığı işyerleri var. Nerdeyse yerli esnafla aynı sayılabilecek sayıda olan bu işyerleri esnafın iş yapmasını da olumsuz etkiliyor. Özellikle Şanlıurfa’nın kilit noktaları olan turistik yerlerde Suriyeli işyerlerinin sayısının fazla olması yerli esnafı zor durumda bırakıyor. Esnaf ise bu duruma oldukça tepki gösteriyor.

 Kasap pazarı Suriye pazarı oldu

 

Bir zamanlar Şanlıurfa’nın et ihtiyacının karşılandığı yer olan Eski Kasap Pazarı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba döneminde restore edilerek küçük bir çarşı haline getirilmişti. O dönemde yerli esnafın kullandığı işyerlerinin hemen hepsi şu anda Suriyelilerin işyerlerine döndü. Tarihi Çarşıya girdiğinizde Suriyelilerin Arapça yazılan işyeri isimleri sizi karşılıyor. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!