olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Karakaş; Konuk evleri tek tek...

Karakaş; Konuk evleri tek tek...
Şanlıurfa Konuk Evleri Dernek Başkanı Osman Karakaş, “Şanlıurfa’da bulunan yaklaşık 20-25 konuk evimiz var ve bunların yarısı kapanmış durumda. Yani Türkiye’de en büyük bomba Şanlıurfa turizmine düştü." dedi.

Haber: Mehmet Kaması

Şanlıurfa turizmi geçtiğimiz yıl yaşanan Suruç patlaması ile kan kaybetmeye devam ediyor. Önceki yıllarda Şanlıurfa’ya gelen turistler konuk evlerinde konaklayacak yer bulamazken şimdilerde ise konuk evi işletmecileri gelecek bir müşteriyi dört gözle bekliyor.

Şanlıurfa Konuk Evleri Dernek Başkanı Osman Karakaş, geçtiğimiz yıllarda Şanlıurfa’ya aylık 15 turist kafilesi gelirken bu yıl ise ayda bir kafilenin bile gelmediğini belirtti. Urfa’da ki konuk evlerinin yarısından fazlasının kapandığını söyleyen Osman Karakaş, son iki yıldır yaşanan olaylardan dolayı gelmeyen turistler yüzünden konuk evleri işletmecileri işçi parası, elektrik, su ve kira parasını karşılayamadığından dolayı konuk evlerini kapattığını söyledi.

Bunun derhal çözüme kavuşturulması ve iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen konuk evi işletmecisi ise işlerinin her geçen gün kötüye gittiğini ve şuan Şanlıurfa’da birçok konuk evlerinin kapanma noktasına geldiğini söyledi. Öte yandan bu sorunun ancak 3 yılda çözüme kavuşabileceğini ifade eden işletme sahibi kendilerinin şuan hiçbir kar elde edemediğini ve her gün zarar ettiğini söyledi.

Şanlıurfa’da yaşanan turizm sıkıntısının sadece kendilerini değil Urfa’da bulunan bütün esnafı etkilediğini söyleyen Şanlıurfa Konuk Evler Dernek Başkanı Osman Karakaş, “Urfa bugün bir isot şehri, turistler geldikleri zaman isotu ile puşisi ile bakırı ile gümüşü ile kazanç sağlıyordu. Urfa esnafı kan kaybetti. İsot pazarına baksan isot satanların yüzde ellisi dükkânlarını kapatmış durumda.” dedi.

 

‘Şanlıurfa turizmi büyük kan kaybetti

Türkiye’de en büyük bomba Şanlıurfa turizmine düştüğünü söyleyen Şanlıurfa Konuk Evler Dernek Başkanı Osman Karakaş, Şanlıurfa peygamberler diyarıdır. Bize türbe amaçlı, sıra gecesi amaçlı gelen turistler var. Urfa tarihinin Göbekli Tepesinden, Halfeti’sinden, Harran’ına gelen insanlar son zamanlarda yaşanan terör olaylarından dolayı gelmez oldu. Yaklaşık 20-25 tane konuk evimiz var, hemen hemen yarısı kapandı. Kalanlarda yüksek kira oranlarından dolayı işçilerinden dolayı, sigortalarından dolayı ve elektrikleri mühürlenmiş suları kesilmiş yani Şanlıurfa turizmi büyük bir kan kaybı yaşadı.” dedi.

‘Gelen turist günü birlik geliyor’

Şanlıurfa turizminde akacak kanın bile kalmadığına vurgu yapan Osman Karakaş, “Esnafımız şuan perişan durumda, elimizde şuanda yaklaşık 6 tane konuk evi kalmış eskiden Şanlıurfa’ya büyük kafile halinde turlar gelirdi. Şuanda ise GAP turu yok Güneydoğu Anadolu Bölgesine. Eskiden Harran bölgesine ayda 15 tane tur gelirken şuan da ise ayda bir tane bile gelmiyor. Halfeti’ye gelmiyor, Göbeklitepe’ye gelmiyor. Balıklıgöl kutsal bir mekân oraya gelen turistler çevre illerden geliyor onlarda günü birlik gelip gidiyorlar.” dedi.

‘Çözüm iş adamların yatırım yapmasından geçer’

“5 yıldızlı otellerimiz bile bir oda sattıklarında şuan şükür ediyorlar. Buna büyüklerin el atmasına, Turizm Bakanımızın el atması gerekiyor. Konuk Evler Dernek Başkanı olarak elimden gelen gayreti yapmaya çalışıyorum.” diyen Osman Karakaş, “Çözüm büyük iş adamlarının Güneydoğu’ya yatırım yapmaları, Şanlıurfa’mızın Süper lige çıkıp büyük takımların Urfa’ya gelmesi ile olur. Şanlıurfa’mız yeteri derecede tanınmış türküsü ile Gazeli ile Sıra Geceleri ile yeti derecede tanınmış.” diye konuştu.

‘Şanlıurfa’nın tanıtımı yeterli derecede yapılıyor’

Şanlıurfa’nın tanıtımı yeteri derecede yapıldığına da vurgu yapan Osman Karakaş, “Yapılmıyor desek olmaz bugün birçok fuarda büyük fuarlarda tanıtımı sürekli yapılıyor. O büyük fuarlara buradan konuk evleri işletmecileri gidip orada tanıtım yapıyorlar. Urfa Sıra Gecesi mesela bugün Türkiye’de patentli bir gece eğlencesidir. Alkolsüz bir eğlencedir, insanların kaynaşmasıdır, Hoyrat dinlemesidir, Gazel dinlemesidir, Urfa kültürünü görmesidir ama maalesef yabancı turistler gelmedikçe bunlarda boş kalıyor.” diye konuştu.

 

‘Türkiye’nin dört bir yanına tur var Güneydoğuya yok’

“Bugün Nemrut Adıyaman’da eskiden minibüsler karınca şeklinde iken şuan Nemrutta bir şey yok. Şuan ki konuk evinin sadece bir müşterisi var. Bir müşteri ile işçi parası mı versin, kahvaltı parasını mı versin, öğle yemeğimi versin neyi karşılasın.” ifadelerini kullanan Osman Karakaş, “Suruç olayından sonra Şanlıurfa turizmi durdu. İnsanlar bu tarafa gelmez oldular. Ege’ye, Akdeniz’e, Karadeniz’e tura gidiyorlar ama Güneydoğu’ya tura gelmiyorlar.” ifadelerini kullandı.

‘Turistlerin gelmesi her esnafın işine geliyordu’

Geçen yıllarda turistlerin otellerde kalacak yer bulamadığını söyleyen Osman Karakaş, “Küçük Konuk Evinden tutun büyük Konuk Evine kadar herkes kendi bütçesine göre insanları konukluyorlardı. Rehberlerimiz boş durmuyorlardı, turizm yerlerimiz şenleniyordu. Hele esnafımız Urfa bugün bir isot şehri, turistler geldikleri zaman isotu ile puşisi ile bakırı ile gümüşü ile kazanç sağlıyordu. Urfa esnafı kan kaybetti. İsot pazarına baksan isot satanların yüzde ellisi dükkânlarını kapatmış durumda.” şeklinde konuştu.

‘Son 4 yıldır Urfa turizmi bitmiş’

Şanlıurfa’da son 4 yıldan beridir yabancı turizm bitmiş durumda olduğunu söyleyen İşletmeci Özcan Aslan, “Bu Suriye olaylarından önce düzelmeye giden Şanlıurfa turizmi son iki yıldır dibe vurmuş durumda. Burası kendi malımız olduğu için kira değil ondan dolayı yakta durabiliyoruz. Ama kiracı olmuş olsaydık burası çoktan kapanmıştı. Kiracı olup şuanda turizme yönelik iş yapanlar herhalde başka kaynakları vardır masrafları karşılamak için. Buranın bir değeri bir maliyeti vardır, işçi maliyeti vardır bunlarda ancak kendi, kendini kurtarabiliyor.” dedi.

‘Yerli turistler bile gelmeye ürküyorlar’

Çözümün olabilmesi için barışın olması lazım olduğuna vurgu yapan İşletmeci Özcan Aslan, “Önce içimizdeki insanlarla barış sonrada çevre ülkelerle barış sağlandığı takdirde işler iyi olduğu takdirde çözüm olabilir. Yurt dışındaki turistler burada yaşanan olayları gürünce ürküyor gelmeye hata yurt dışında bulunan yerliler bile korkuyor buraya gelmeye. Buraya gelenlerde mecburi gelmek zorunda olanlar geliyorlar. Eskisi gibi buralara GAP turları, kültür turları, buranın gelenek ve göreneklerini görmek için genel turist artık yok.” diye konuştu. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!