olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Karaali’de jeotermal yatırımın önü açılıyor

Karaali’de jeotermal yatırımın önü açılıyor
Karaali bölgesinde yeni açılacak kuyular sayesinde Jeotermal seracılık daha fazla katma değer sağlayacak. Türkiye Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz: '2 bin kişiye daha iş imkanı doğacak'

Mutlu GÜNEŞ

Türkiye Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz, Karaali bölgesinde yeni açılacak kuyular sayesinde Jeotermal seracılığın daha fazla katma değer sağlayacağını, 2 bin kadına iş imkânı doğacağını söyledi.  

Yanmaz, Olay‘a yaptığı açıklamada Karaali’deki son gelişmeler konusunda bilgiler aktardı.

DRENAJ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Karaali’de yıllardır taban suyunun , toprak yüzeyine çıkması nedeniyle büyük sorunlar yaşandığını, kendi yapmış oldukları drenaj sisteminin buna çözüm olmadığını anlatan Yanmaz, şu bilgileri verdi:

“Harran’da drenajı yapılmayan bölgeler var.  Jeotermal bölgesi olduğu için öncelik Karaali‘ye verildi.  Drenaj sorunumuz yapılacak kapalı sistem drenajlar ile tamamen ortadan kalkıyor.

Vahşi sulamaya bağlı taban suyundan dolayı biz mecburen topraksız kültür üretimine geçmek zorunda kalmıştık. Harran’ın verimli topraklarında maalesef taban suyundan dolayı bitki yetiştiremez hale geldik. Çözüm olarak topraksız kültür sistemine geçmek durumunda kaldık.

KARAALİ‘YE SONDAJ VURULUYOR

Bölgenin Kapalı drenajı ile birlikte Valiliğe bağlı Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından yeni jeotermal kuyuları açılıyor. Re-enjeksiyon kuyuları ile kullandığımız sıcak suyu tekrar yeraltına rezerve geri göndereceğiz .

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Şanlıurfa Valiliği’yle birlikte çalışıyoruz. Yeni sondaj kuyularının açılmasıyla ilgili etüt çalışmaları tamamlandı. İhalesi yapılıyor. 12-15 arasında yeni sondaj kuyuları açılacak.

CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMINA SERACILIK DA DAHİL EDİLMELİ

Yatırımcıya litre bazında sıcak su  YİKOB tarafından uygun maliyetlerle satılacak . Bu şekilde Sera yatırımcısı kuyu açmak, su bulmak derdi ile uğraşmayacak . Şu anda 2 bin dekarlık daha ilave sera yapılabilecek rezerv çalışması tamamlandı.  İki bin dekar sera ile 2 bin kadın istihdamı oluşacak .

Özellikle jeotermal sera yatırımları bu bölgenin işsizliğine çözüm olabilecek en önemli sektörlerin başında geliyor . Bölgemizde oluşturulan Cazibe merkezleri programına bu sektörü de dahil edebilseydik daha büyük ilerleme sağlayabilirsek diye düşünüyorum . Bu bölgenin tarımsal gelişmesine, işsizliğe, Suriyeli mülteci kardeşlerimize istihdam alanları oluşturmak adına da bu sektör desteklenmeli .

RUSYA ENGEL ÇIKARIYOR

Rusya ile yaşanan kriz Halen devam ediyor. Ürünlerimizi rusya pazarına ulaştırmakta zorlanıyoruz.  Ancak çok yakın zamanda Nisan ayı içerisinde Urfa’dan  Körfez ülkelerine uçak kargo ile domates göndereceğiz’’

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!