olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Kaldırım kültürümüz bu kadar !

Kaldırım kültürümüz bu kadar !
Kaldırımın orta yerine konan beton blok yayaların kaldırım yerine karayolunu kullanmasına sebep oluyor.

Haber: Hasan Ray

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bulunun Mevlana Caddesindeki kaldırım yayalara zor anlar yaşatıyor. Kaldırımın orta yerinde duran beton blok yaşlıların, engellilerin ve çocuk arabalı vatandaşları kaldırım üzerinde ilerlemesini engelliyor. Türk Standartları Enstitüsü’nün "Şehir içi Yollar - Yaya Kaldırımı Koruyucu Engelleri - Tasarım Kuralları'' el kitabındaki ideal kaldırım tanımına aykırı olan bu yapı yayaları zor durumda bırakıyor.

Gelişmişlik düzeyini gösteriyor

Ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösteren kaldırım yüksekliğiyle ters orantılı olması bir yana kaldırımın orta yerine beton blok koyarak kaldırımı yayaların kullanımına kapatan yetkililer, kendi gelişmişliklerini de açık bir şekilde ortaya koyuyor. Kentin bir çok bölgesinde dar ya da rampası olmadığı için engelli, yaşlı ve bebek arabalı kadınlar tarafından kullanılamayan kaldırımların yanında bir de beton blokla kapatılan kaldırım eklendi.

Türk Standartları Enstitüsü’nün "Şehir içi Yollar - Yaya Kaldırımı Koruyucu Engelleri - Tasarım Kurallarına göre kaldırımlar ve yollar şöyle olmalı:

- Kısmen hemzemin kesişmeli, yarı erişme kontrollü çevre yollarında, yaya kaldırımı genişliği en az 1,50 metre olmalı. 

- Yaya kaldırımı yapılması gerekli olmayan hallerde 0,75 - 2 metre genişliğinde banket yapılmalı. Bölge bağlantı, bölge içi toplayıcı, bölge içi ve servis yollarında taşıt yolunun her iki tarafına en az 2 metre genişliğinde yaya yolu yapılmalı. 

- Ön bahçesiz yapı düzenine sahip yollardaki yaya kaldırımı, en az 2,50 metre genişliğinde, yaya trafiğinin yoğun olduğu ticaret, büro, resmi daireler gibi benzeri kullanımların yer aldığı merkezi iş bölgelerinde ise yaya kaldırımı genişliği en az 5 metre olmalı. 

- Yaya kaldırımında yayanın emniyetle yürümesine mani olacak çiçeklik, taş veya demir gibi her türlü engellerle, elektrik direği, trafik işaret direği, ilan levhaları ağaç ve benzeri elemanlar bulunmamalı. Kaldırım üzerine yapılan alt yapıya ait rögar, baca kontrol ve benzeri tesislerin kapakları kaplama yüzeyiyle aynı düzlemde olmalı. 

- Yayanın ayağının takılacağı beton veya demir baba veya diğer herhangi bir çıkıntı, bitmiş kaplama taşında topukların girebileceği genişlikteki delikli yüzeylerden kaçınılmalı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!