olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

İşte vatandaşların \'Başkanlık Sistemi\' görüşleri

İşte vatandaşların \'Başkanlık Sistemi\' görüşleri
Türkiye’de son günlerde Başkanlık Sistemini tartışılırken, bizde Şanlıurfalılara sorduk.Halk, Türkiye’nin henüz bu sisteme hazır olmadığı görüşünde birleşti.

Aziz Budak Ahmet Meral/Şanlıurfa OLAY

 AK Parti, 7 Haziran seçimlerine 'Başkanlık Sistemi’ne geçiş için Anayasa'yı değiştirecek çoğunlukta milletvekili hedefiyle hazırlanırken bizde Olay Gazetesi olarak, gündemde yoğun olarak işlenen ‘Başkanlık Sistemi’ konusunu Şanlıurfa sokaklarına çıkarak vatandaşlara sorduk. İlginç cevaplar aldık. Vatandaşların kimi desteklerken, kimi başkanlık sisteminden habersiz, kimisi de başkanlığa karşı,   İşte vatandaşların görüşleri;

 TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİME BİR İHTİYACI VAR

Mehmet Uşak:Başkanlık sistemi aslında olması gereken bir sistemdir. Bakıyorsunuz Avrupa ülkelerinin bir çoğunda başkanlık sistemi var. Parlamenter sistem cumhuriyetin kuruluşundan beri aynı sistemle devam ediyoruz. Türkiye’nin değişime bir ihtiyacı var. Artık gömlek değiştirmek gerekiyor.

 SIRF BİR KİŞİ İSTİYOR DİYE…

Hüseyin Çiftçi: Ben başkanlık sistemini istemiyorum. Bu sistem bizim neyimize yetmiyor da başkanlık sistemi olsun. Bu sistemin ne zararını gördük. Sırf bu başkanlık sistemini bir kişi istiyor diye buna geçmemiz mi gerekiyor.

 ZARAR VE FAYDASI OLUR MU BİLMİYORUM

Mustafa Yılmaz:Bizim için hangisi hayırlı ise o olsun. Türkiye’nin selameti için illa başkanlık sistemi gerekiyorsa olsun fakat bu sistem hayırlı değilse olmasını istemiyorum. Ben başkanlık sisteminin ne gibi zarar ve faydası olur onu da bilmiyorum.

 TEK ADAMLIK YÖNETİMDEN ÇOK ÇEKTİK

Mustafa Toprak: Başkanlık sistemi bence Türkiye’ye uyar mı o biraz daha tartışılmalıdır diye düşünüyorum. Milleti bu sistemle ilgili bilgilendirilmesi gerekiyor. Şimdi çoğu vatandaş başkanlık sisteminin artı ve eksilerini bilmiyor. Benimde bu sistemle ilgili fazla bir bilgim yok fakat bildiğim kadarıyla faydası da var faydası kadar bizim ülkede zararı da var. Bence bu sistem tek adamlığa doğruda gidebilir. Türkiye bu tek adamlık yönetimden çok çekti. Tek adamlık sistemi Bizim memleketimize büyük zararları oldu. Onun için böyle bir korkumuz var. Hedef oraya gitmekse ben desteklemiyorum.

 BAŞKANLIK SİSTEMİNE HAZIR DEĞİLİZ

Hacı Korkmaz: Bana göre parlamenter sistem daha iyi biz daha başkanlık sistemine hazır değiliz. Daha çok tartışılabilirse daha iyi olur. Başkanlık sistemine daha sağlam bir zemine oturtarak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Kafalarda soru işareti olmazsa başkanlık sistemi neden olmazsın. O şekilde anca destekleriz. 

 HENÜZ HAZIR DEĞİLİZ

Yakup Çınar: Başkanlık sistemi Ülkemizde olmaması gerekiyor. Bizim Ülke daha başkanlık sistemini kaldıracak bir duruma gelmedi. Bizim başkanlık sisteminden önce daha büyük sorunlarımız var. Şuan için direkt başkanlık sistemine gidersek bu diktatörlüğe gider. Zaten Türkiye’de bu tek adam sistemine doğru gidiyoruz. Çevre bölgemizde tek adam sistemini görüyoruz ülkelerini ne hale getirdi. Ortadoğu’yu hepimiz görüyoruz. Biz böyle olacaksak ben desteklemiyorum. Türkiye daha hazır değil. Biraz daha zemin hazırlanması gerekiyor. Bu sistemle ilgili Kanunlar belirlenmelidir.

 DESTEKLEMİYORUM

Ahmet Demir: Başkanlık sistemine karşıyız. Parlamenter sistem bize yetiyor. Bizim sistem nasıl olacak ne kadar yetkisi olacak bu başkanın bilmiyoruz. Fakat ABD ve diğer başkanlık sistemi olan ülkelerde ki gibi olursa olabilir. Türkiye zemin olarak buna hazır değiliz. Daha çok anlatılması gerekiyor. Şuan için ben bu sistemi desteklemiyorum.

 ÜLKE DİKTATÖRLÜĞE GİDER

Sait Savaş:Başkanlık sistemiyle beraber ülke diktatörlüğe gider. Böyle bir şey yanlış olur. 90 yıldır Türkiye’nin sistemi parlamenter sistemdir. Bu parlamenter sistemini kuranda çok dürüst insanlardır. Bütün vatandaşlarında benimle aynı görüşte olduğunu düşünüyorum. Böyle bir sistem şimdilik Türkiye’ye uymaz. Ben başkanlık sistemini desteklemiyorum.

 KÖTÜ YÖNÜ DE VAR

Bedir Kuş: Başkanlık sistemi aslında güzel bir sistem tabi  Kötü yönü de var. Ben şöyle düşünüyorum koltuk sıcaktır oturan bir kişi kolay kolay bırakmak istemez. Bunun yakinen tanığımız Suriye ve Ortadoğu da ki durum baktığınızda kendi koltuklarını bırakmamak için milyonlarca insan öldü. Koltuk sevdası olursa işte o çok kötü bir durum olur. Biz başkanlık sisteminde fazlada bir bilgimiz yok fakat tek adamlığa da gitmesini istemiyoruz. Demokrasi çerçevesinde yapılırsa Türkiye de olmayacak bir şey de değil. Ülkemiz için hangisi hayırlıysa o olsun diyorum.

 

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!