olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

İşte Teşvik Paketinin yansımaları...

İşte Teşvik Paketinin yansımaları...
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, çözüm süreciyle son 2 yıl içinde Şanlıurfa’nın ekonomik hayatında canlanma olduğunu söyledi.

AZİZ ÇİFTÇİ'NİN RÖPORTAJI...

ŞANLIURFA’NIN ticari açıdan nerede olduğunu, dünden bugüne ticari gelişmelerde neler yaşadığını Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin’le konuştuk. Çözüm süreciyle son 2 yıl içinde Şanlıurfa’nın ekonomik hayatında canlanma olduğunu dile getiren  Başkan Sabri Ertekin,OLAY’a çarpıcı mesajlar verdi…Ertekin, “Huzur ve istikrar ile bu teşvikler bir araya geldiğinde İlimizde ve Güneydoğu Anadolu'da çok büyük bir ekonomik kalkınma hamlesinin ve günlük hayatta büyük iyileşmelerin olacağına inancımız tam” diyor.

İşte dün yayınlana o röportajın devamı;

 2 YIL İÇİNDE ŞANLIURFA’NIN EKONOMİSİ CANLANDI

Çözüm süreci ve teşvik yasası ile birlikte Şanlıurfa ekonomisi son 2 yılda nasıl bir gelişme kaydetti? 

 Çözüm süreci noktasında atılan adımları "Olumlu bir gelişme" olarak görüyoruz, bize göre, bu adımlar daha önce atılmalıydı, Çözüm süreci bağlamında da Güneydoğu ve Şanlıurfa'da güven ve istikrar ortamının güçlenmesi sebebiyle ciddi yatırım ortamı oluştu, son 2 yıl içinde şehrin ekonomik hayatında ciddi canlanma söz konusu. Son teşvik paketinin de etkisiyle büyük yatırımcılar ve ciddi yatırımlar ilimize geldi. Huzur ve istikrar ile bu teşvikler bir araya geldiğinde İlimizde ve Güneydoğu Anadolu'da çok büyük bir ekonomik kalkınma hamlesinin ve günlük hayatta büyük iyileşmelerin olacağına inancımız tam. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız da huzur ile ekonomik kalkınmanın birlikte gerçekleşeceği konusunda hem fikir konumdalar. Bu çerçevede ilimize baktığımızda 01 Ocak 2013 – 27 Kasım 2014 tarihleri arasında Ticaret ve Sanayi Odamıza 1714 şirket kaydı, 716 şahıs kaydı, 20 kooperatif kaydı olmak üzere toplam 2250 kayıt yapıldı, bunun yanı sıra 240 kayıt ise çeşitli sebeplerden dolayı kapandı. 

 415 BİN MÜLTECİ ŞANLIURFA'DA BULUNUYOR

Şu anda Şanlıurfa'da ne kadar mülteci var? Mülteciler barınma ve çalışma gibi konularda nasıl çözümler buluyor? 

2011 yılının Nisan ayı içerisinde Suriye’de başlayan iç karışıklıklar nedeniyle, nüfus hareketlerine bağlı olarak bugüne kadar Türkiye'ye gelen 1.6 milyonu aşan Suriyeli mültecilerin yaklaşık  415 bini Şanlıurfa'da bulunuyor. Bunun yaklaşık 240 bini son dönemde Kobani'den gelenler. Viranşehir’de, Ceylanpınar’da, Akçakale’de ve Harran’da ortalama 75 bin kişi, Suruç’ta ise yaklaşık 240 bin kişi barınıyor. Bunun dışında 100 binin üzerinde kamplarda kalmayan fakat ilimizde bulunan Suriyeli vatandaş var. Suriye’den ilimize gelen vatandaşlar için, AFAD tarafından kamplar kuruldu. Kurulan kamplarda üç yılı aşkın süredir, her türlü insani yardım ihtiyacı karşılanmakla birlikte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetler de veriliyor. Ancak belediye hizmetleri arttığı için belediyenin gelirlerinin arttırılması da gerekiyor ki hizmet kalitesi artsın. 

 İHRACATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Özellikle Suriye ve Irak'a güçlü olan Şanlıurfa ihracat, son olaylardan nasıl etkilendi? 

Suriye, Şanlıurfa’nın ihracat yaptığı önemli bir ülkeydi, ihracatımızın aşağı yukarı yüzde 60’ı Suriye’ye gerçekleştiriliyordu. Ancak bu olayların başlaması ihracatımızı olumsuz etkiledi. Suriye ile yaptığımız ticareti, Irak’a döndürdük,  ancak Irak pazarı da son olaylardan oldukça etkilendi. İlimizde ihracat yapan Trafo imalatçıları, mobilyacılar ve gıdacılar Sulama ekipmanları üreten firmalar var. Pazarın daralmasından ve üretimin düşmesinin ardından İşçi çıkaran firmalarımız oldu. Suriye’de ve Irakta yaşanan olaylar bölge halkını mağdur etmiştir. İnşallah, kısa zamanda tekrar eski günlerimize döneriz. 

 ÜÇÜNCÜ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURUYORUZ

Şanlıurfa OSB'de doluluk oranı nedir? Yeni bir OSB ihtiyacı var mı? 

Şanlıurfa özellikle teşviklerin de etkisiyle önemli bir yatırım bölgesi haline geldi. Hükümetimizin açıkladığı yeni teşvik sisteminde en avantajlı il Şanlıurfa olarak öne çıkıyor. Teşviklerin yanı sıra huzurlu olması, hammadde ve pazara yakınlığı, genç nüfusu, ekonomik iş gücü potansiyeli ve lojistik potansiyeli bakımından bir cazibe merkezi olmuş vaziyettedir.  Şanlıurfa’nın 2 adet Organize Sanayi Bölgesi var, her ikisi de Şanlıurfa-Gaziantep Karayolunun 17. kilometresindedir. 1. OSB doldu, gelen yatırımcılarımıza yer verebilmek ve ciddi yatırımcıları ilimize kazandırabilmek adına 1. OSB’de genişletme çalışmalarına hız verdik. O da aşağı yukarı doldu. Üçüncü Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması için altyapı çalışmaları başlattık, hatta 4. ve 5. OSB’nin de fizibilite çalışmaları devam etmektedir.  

  5000 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

OSB’de kurulacak olan Hazır Giyim Sanayi Bölgesi projesi hangi aşamada? 

 “Sektörü Yeni teşvik yasası avantajlarından yararlandırmak adına, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren firmaların kümelenme modeli ile Şanlıurfa İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım yapmasına imkan sağlayacak “Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB)” kuruyoruz. 5000 kişiye istihdam sağlaması beklediğimiz HOSAB için süreç hız kesmeden devam ediyor.Nisan ayında temelleri atacağız. Umuyoruz ki bu projenin gerçekleşmesiyle Türkiye'de tekstil ve konfeksiyon sektörünün merkezi Güneydoğu bölgesi, hatta Şanlıurfa olacaktır. Esas karlılığı artıracak markalaşmadır. Bunun için çalışıyoruz. 

  İŞSİZLİĞİ İSTİHDAMLARLA AŞIYORUZ

Bugün Şanlıurfa’nın en önemli 3 sorunu nedir?  

Her ilin kendine has sıkıntı ve problemleri vardır. Önemli olan kalkınma hamlesini gerçekleştirirken o sorunların kalkınmanın önüne geçmesini önleyerek çözüm yollarına gitmektir. Tabi ki bizim kentimizde de sorunlar mevcut, ama bu sorunlar çözülmeyecek sorunlar değildir. Biz sanayiciler ilimizi kalkındırmaya, ekonomik refaha ulaştırmaya çabalıyoruz. Bu kalkındırmayı gerçekleştirirken mevcut sorunlarımıza da çözüm yolları buluyoruz. Kentimizin sorunlarından biri enerji sorunudur. Bu sorunu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TEİAŞ yetkilileri ile görüşerek çözümünü talep ettik. İlimiz, Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip ilidir. Yaş ortalamamız 18,7’dir. Böyle genç nüfusun yoğun olduğu bir il de başta eğitim ve işsizlik sorunu baş gösterir.  Ancak bu sıkıntıları da ilimizde yatırım yapan firmaların istihdamlarıyla aşmaya çalışıyoruz. Özellikle emek yoğun sektörlerin iş gücü talebi, bizi oldukça mutlu etmiştir. Eğitim için de şunu söyleyebiliriz, başta Şanlıurfa merkez olmak üzere, ilçelerdeki okulların derslik yetersizliği ve öğretmen açığı bizim de üzerinde durduğumuz ve çözülmesi için girişimlerde bulunduğumuz ilimizin önemli bir sorunudur. İnşallah onu da çözüme kavuşturacağız. 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!