olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

İşte HDP'nin seçim stratejisi...

İşte HDP'nin seçim stratejisi...
AK Parti'den sonra Şanlıurfa'da ikinci parti konumunda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Haziran ayında yapılacak olan Genel seçimlerde gözünü Şanlıurfa'ya dikti.Hedef ise Meclise 5 vekil göndermek…

Aziz Çiftçi/Haber Analiz

 2011'deki seçimlerde meclise 2 milletvekili gönderen HDP, 2015'teki seçimlerde bu sayısı artırmayı hedefliyor. 30 Mart yerel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Şanlıurfa'da oy oranını büyük oranda arttıran Halkların Demokratik Partisi, 2015 yılında yapılacak olan genel seçimlerin startını verdi.Seçim stratejisini belirleyen HDP, Hedef Şanlıurfa’dan  400 bin oy alarak meclise 5 vekil göndermek…

 Parti olarak seçime girecekler

 Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yakaladığı başarının ardından HDP seçimlere parti olarak gireceğini açıklarken, gözler partinin barajı aşıp aşamayacağına çevrildi. Yakın zamana kadar yayınlanan anket sonuçlarının genelinde HDP yüzde 10'luk seçim barajının altında gösteriliyordu. HDP'nin seçim barajını geçtiği tek anket ise ORC Araştırma'nın 22 Ağustos'ta yayımlanan anketi oldu. HDP bu ankette yüzde 10,2 oyla barajın üstüne çıktı. HDP'nin aday göstereceği önemli isimlerle oy almayı hedefliyor.

 Farklı kesimlerden adaylar olacak

HDP, bu seçimlerde de aday profilinde önemli değişikliklere yönelecek. Daha önce ağırlıklı olarak Kürt kökenli isimlerle Meclis'te temsil edilen Kürt siyaseti, Haziran'daki seçime daha kapsayıcı ve farklı kesimlerden adaylarla girmeyi tasarlıyor. Bu kapsamda HDP bileşenlerinin de içinde yer aldığı seçim komisyonu kuruldu. Komisyon ilk toplantısını Ankara'da gerçekleştirirken adaylara ilişkin genel çerçeve belirlendi. Adaylardan HDP'nin Türkiyelileşme politikasına uyumlu olma şartı aranacak.

 5 adayın 2’si bayan olacak

OLAY’ın derlediği bilgilere göre, Şanlıurfa’dan 5 vekil çıkarmak isteyen HDP’de 5 adayın 2’si bayan olacak.Bunlardan biri Viranşehir Eski Belediye Başkanı Leyla Güven…İsmi Genel Merkez’e sunulan Güven’in büyük olasılıkla liste’de gösterileceği konuşuluyor.İkinci bayan aday ise Genel Merkez’den bir Eşbaşkan’ın olacağı öngörülüyor.Zira bu ismin kim olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

 Baydemir aday gösterilecek

Öte yandan Şanlıurfa Merkez’de Osman Baydemir, İbrahim Ayhan ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapan Cemo Tüysüz'ün adı geçiyor. 30 Mart seçimlerinde Şanlıurfa'dan büyükşehir adayı olan Baydemir, seçimlerde %31,90 oy almıştı. Başkanlığı AK Parti'nin adayı Celalettin Güvenç'e kaptıran Baydemir'in, 14 Haziran 2015'te yapılacak olan genel seçimlerde Şanlıurfa'dan milletvekili adayı olmak istediği de kulislerden konuşulanlar arasında.Bu arada 2011'deki seçimlerinde bağımsız aday olarak meclise giden İbrahim Binici’nin parti’de 2 dönem kuralına takıldığı için 2015 seçimlerinde aday gösterilemeyeceği belirtildi.

 Türkiyelileşme mesajı verilecek

 Mevcut milletvekili profilini büyük oranda değiştirmesi beklenen HDP yeni ve genç isimleri öne çıkaracak. Seçimde daha ılımlı mesajlar vermek için "Türkiyelileşme" sloganları öne çıkarılacak, "Yeni yaşam, demokratik cumhuriyet ve yerel yönetimler" ekseninde başlıklar seçim programının ana eksenini oluşturacak. HDP, partinin sadece Kürtler'in değil Türkiye'de yaşayan tüm etnik kimliklere ait olduğuna yönelik propagandaya da yönelecek. Sosyal ve siyasal ortaklık temelinde güçlü bir toplumsal ittifak bloku çalışmasına yönelecek olan HDP, "iktidar seçeneği" mesajı verecek.

 Barajı aşarsa 60 milletvekili çıkaracak

 

Öte yandan HDP, parti kimliğiyle girip barajı aşarsa yaklaşık 60 milletvekili çıkaracak. Bağımsız adaylarla girerse yine 30-35 sayısında kalacak. Parti kimliğiyle girip barajı aşamazsa HDP’nin alacağı milletvekillerinin tamamını AKP alacak. HDP, bu açıdan da AKP’nin yakın izlemesinde. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!