olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

“İşçi çocuk sayısı, bir ilin nüfusu kadar”

“İşçi çocuk sayısı, bir ilin nüfusu kadar”
Çocuk Hakları Alt Komisyonu, Şanlıurfa’ya gelerek, mevsimlik tarım işçileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Çocuk işçiliğini düşürmeye yönelik çalışmaların yapıldığı belirtilen toplantıda, Şanlıurfa’daki işçi çocuk sayısındaki artışa dikkat çekildi.

(İbrahim Halil ASLAN/Faruk DEVECİ-ÖZEL Haber- Şanlıurfa OLAY)

Komisyonda yer alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Şanlıurfa’da 16 bin işçi öğrenci var ve bu sayı Doğu’daki bir ilin nüfusu kadar. Bu acı tabloyu iyi analiz etmemiz gerekiyor” dedi.

TANAL: 16 BİN ÖĞRENCİ MEVSİMLİK İŞÇİ POZİSYONUNDA

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu, mevsimlik tarım işçiliğini ve çocuk işçiliğini incelemek üzere Şanlıurfa’ya geldi. Kentte düzenlenen toplantıda mevsimlik tarım işçisi ailelerin sorunları masaya yatırıldı. Toplantının sonuçlarını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 16 bin öğrencinin mevsimlik işçi olduğuna dikkat çekerek, “Şanlıurfa’dan diğer illere tarım işinde çalışmaya giden 16 milyon öğrenci var. Bu öğrenciler, Nisan ayından itibaren okullarını bırakıp aileleriyle birlikte başka illere çalışmaya gidiyor. Bu öğrenciler okula devam edemedikleri için üniversiteyi kazanamıyorlar, liseye gidemiyorlar. Haliyle Şanlıurfa eğitimde geride kalacak” dedi.

“İNSANLIK ONURUYLA BAĞDAŞMAYAN ŞARTLARDA YAŞIYORLAR”

Düzenledikleri toplantıda mevsimlik işçisi aileleri dinlediklerini belirten Tanal, tarım işçiliğinin zorluklarına vurgu yaptı. Bahar aylarıyla birlikte Şanlıurfa’dan dışarıya büyük bir göç verildiğinin altını çizen Tanal, “bu insanlar Türkiye’nin birçok iline tarlalarda çalışmaya gidiyor. Gittikleri yerlerde insanlık onuruyla bağdaşmayan koşullarda yaşıyorlar. Elektrik yok, su yok, çok rezil bir hayat yaşıyorlar. Çocuklar eğitimden mahrum kalıyor, kadınların yaşadığı hayata hayat denmez. Gittikleri yerlerde kovulanlar, kötü muameleye maruz kalanlar var. Çektikleri çile her yıl daha da artıyor. Bu insanlar aylarca evlerinden uzakta kalıp, perişan bir hayat yaşıyorlar. Mecbur kalmasalar, evlerini terk edip, bu kötü hayatı yaşarlar mı?” diye konuştu.

“KANUNA GÖRE ÇOCUK ÇALIŞTIRILAMAZ”

Çocuk Haklarıyla ilgili yapılan toplantıda çocuk işçi sayısını düşürmenin hedeflendiğini ifade eden Tanal, çocuk işçiliğinin yasak olduğuna dikkat çekti. Çocukların eğitim hakkından mahrum bırakılamayacağını belirten Tanal, “Çocuk Koruma Kanunu uyarınca çocuk çalıştırmak yasak ama gelin görün ki sadece Şanlıurfa’da 16 bin öğrenci mevsimlik tarım işçiliğine gidiyor. Bunun yanında okula gidemeyip, çalışan çocuklar var. Çocuklarımızı korumamız lazım, onlara iyi bir gelecek hazırlamamız lazım ki bu da ekonomik sorunların çözülmesinden geçiyor. Bugün Şanlıurfa’da fabrikalar kurulsa, Organize Sanayi Bölgesi geliştirilse, bu aileler zaten hiçbir yere gitmezler. Şanlıurfa’da istihdam alanı yok, iş yok ekmek yok. Bu insanlar mecburen kalkıp tarım işçiliğine gidiyorlar” şeklinde konuştu.

“URFA CAZİBE MERKEZİ OLACAKTI, GÖÇ VEREN İL OLDU”

Atatürk Barajı’nın yapılmasıyla birlikte Şanlıurfa’nın tarım anlamında atağa geçmesi gerektiğini dile getiren Tanal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Atatürk Barajı yapıldığı zaman Şanlıurfa cazibe merkezi olacak denildi. Aradan yıllar geçti ve yıllar geçtikçe Şanlıurfa daha da geriledi. Göç alması gereken şehirken, şimdi göç veren bir il haline geldi. Şanlıurfalılar marabalığa devam ediyor. Şanlıurfa halkımıza bunu reva görenlere ne diyelim bilemiyorum. Sosyal devlet ilkesi gereği, devlet insanını korumak zorunda, sahip çıkmak zorundadır. Bugün baktığımız zaman çiftçi artık üretim yapmıyor, yapamıyor. Devletin bu üreticileri desteklemesi gerekiyor. Çiftçiler desteklense, Şanlıurfa tarımda ön plana çıksa, bu sorunların hiçbiri yaşanmayacaktır. Girdi maliyetleri pahalı, çiftçi üretim yapamıyor, mazot gübre ilaç tohum alamıyor. Kendi ürünü ise para etmiyor. Bu durum karşısında çiftçi artık üretimi bırakıp, başka alanlara yöneliyor.”

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!