olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

“İş güvenliği uzmanına verecek paramız yok”

“İş güvenliği uzmanına verecek paramız yok”
Şanlıurfa Berberler Odası, kuaförlerin tehlikeli iş sınıfı kapsamına girmesine tepki gösterdi. Başkan Nezif Kayalar, Bu yasaya göre çıkarılan meslek gurubumuzun tehlikeli meslekler grubuna eklenmesi doğru bulmuyorum.Bu berberler büyük yük olur” dedi.

Ahmet Meral / 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' işler sınıfında yer alan ve 50'nin altında çalışanı olan iş yerlerinde iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu 1  Ocak 2014 tarihinde başladı.

 Yeni yasayla erkek berberleri, kadın kuaförleri, güzellik salonları, sauna ve hamamlar 'tehlikeli', kuru temizleme 'çok tehlikeli' sınıfa alındı. Bu nedenle 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirmekle yükümlü kılındı. Bulundurmayan işletmelere de ceza kesilecek.

Zor ayakta durabiliyoruz

Şanlıurfa Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nezif Kayalar, duruma tepki göstererek; mesleklerinin tehlikeli meslek grubuna dahil edilmesini doğru bulmadığını söyledi.

Kayalar, “Bu kanun Güvenlik iş yasasına göre çıkarıldı da biz berberiz bizim meslek gurubunu tehlikeli meslekler grubuna eklenmesi doğru bulmuyorum. Biz yıllarca bu meslekteyiz, sadece yüzde tıraş ederken hafif bir yara çiziği olur. Başkada doktorluk bir durumumuz olmadı Bu kanunu uygulayacak bir berberin iş güvenliği için en az bir doktorla anlaşması gerekiyor. Tuttuğunuz doktor için de ayrı bir ücret vermesi gerekiyor. Biz Şanlıurfa berberleri olarak zaten kazandığımız bir şey yok. Kaldı ki daha bunun iş güvenliği uzmanına verecek ücret olsun. Zaten maddi durum yetersiz zar zor ayakta durabiliyoruz. Oda üstümüze bir külfet getirilince berberler bu işin altından kalkamaz.  Ben şahsen tehlikeli meslekler grubuna bizi katmalarını uygun görmüyorum. Yani bizim meslekte tehlikeli bir durum yok. Ben 50 yıldır bu mesleğin içerisindeyim” dedi.

 

\"\"

O kanun Sigortalı çalışan berberlere

Kendileri için iş güvenliği uzmanı bulundurma gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Başkan Kayalar, “Bizde sigortalı çalışan olmadığı için bizim için öyle bir iş güvenliği uzmanı uzman bulundurma gibi bir durum söz konusu değil. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre berber, kuaför Güvenlik iş yasasıyla ilgili çıkan bir hekim ve iş sağlığı güvenliği bulundurması ile ilgili biz öyle bir uzman bulundurmayacağız. Onlar ticaret odasına kayıtlı olanlar. Sigortalı çalışan berberler o kanun düzenlemesine göre uygulamaya geçecekler” şeklinde konuştu.

  Suriyeliler bizi olumsuz etkiledi

 

 Berberler olarak Urfa'da her gelen Suriyelinin berber dükkanı açmasından rahatsız olduklarını söyleyen Kayalar, “ Biz berberler olarak Urfa'da Suriyeli vatandaşlardan çok rahatsız oluyoruz. Her köşe başında, her merdiven altında dükkan açmaktalar. Buda bizim esnafımızı olumsuz etkilemektedir. Odamıza kayıtlı esnaf üyelerimiz zaman zaman gelip bize şikâyette bulunuyorlar. Bizde İlgili makamlara buradan söylemek isterim ki bunun bir an önce önlenmesi ve önüne geçilmesi gerekiyor.  Urfa'da bizim odaya kayıtlı en az 300 tane kayıtlı üyemiz var. Bunlar aidatını ödemekte, maliyeye vergileri ödemektedir. Çevre temizlik vergisini vermektedir. Elektrik, su parasını yatırmaktadır. Suriyeli vatandaşın ise ne odalara kayıtları var. Ne vergi veriyorlar.  Ben bu durumu maliye müdürümüzle de görüştüm. Bunun kısa zamanda halledileceği söylendi” ifadelerini kullandı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!