olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

İmara izin verilmese de kaçak yapılaşmaya gidiliyor!

İmara izin verilmese de kaçak yapılaşmaya gidiliyor!
Dünyanın en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Harran Ovasının imara açılmaması ve betonarmeye kurban gitmemesi için uzmanlar sürekli uyarılarda bulunuyor. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çullu, verimli arazilerinin tek bir dönümüne bile beton dökülmemesi gerektiğini söylüyor.

(İbrahim Halil ASLAN/Şanlıurfa OLAY)

Hububat ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa’da son yıllarda yüzlerce dönüm arazi betona kurban edildi. Şanlıurfa kent merkezinin yanı sıra Harran ve Suruç ovalarında da aynı durum yaşanıyor. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen defalarca bunun mücadelesini verip, her seminerde tehlikeye dikkat çekti ancak yine de araziler parsel parsel edilip imara açılıyor. Prof. Dr. Ali Çullu da tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekerek, bundan 50 yıl sonrası için riskin arttığını belirtiyor.

“VERİMLİ ARAZİLERDE BETONLAŞMA ARTTI”

Şanlıurfa’da konutlaşmanın artması, tarım alanlarının yok olmasını beraberinde getiriyor. Prof. Dr. Ali Çullu, verimli ovaların betonarmeye kurban edildiğini belirterek, “GAP alanının en verimli ovası olan Harran Ovasında sulamanın başlaması hem bitkisel üretim hem de verimli topraklar üzerindeki yapılaşma arttı. Sulama ile değerlenen arazilere yakın olmak veya ekonomik nedenlerle Harran Ovasında meydana gelen yapılaşma nedeniyle her geçen gün tarım alanları küçülüyor” dedi.

“KAÇAK YAPILAŞMA DEVAM EDİYOR”

Toprak kurulu oluşturulmasına rağmen, kaçak yapılaşma devam ediyor. İmara izin verilmezse bile vatandaş izinsiz kaçak yapılaşma yoluna başvuruyor. Hal böyle olunca son birkaç yıl içerisinde betonlaşan arazi sayısı ciddi anlamda arttı. Yapılan araştırma sonuçlarını açıklayan Çullu, “Son yıllarda toplanmaya başlayan toprak kurulu çalışmalarına rağmen, kaçak yapılaşmadan dolayı hektarlarca verimli toprak yerini binalara bıraktı. Harran üniversitesi ziraat fakültesi toprak bilimi ve bitki besleme bölümünde yapılan araştırmaya göre Harran Ovası’nda sulama sonrası 50 bin dekarlık bir artış gösterdiği belirlenmiştir” dedi.

“HARRAN OVASI’NIN YARISI KAYBOLACAK”

Kaçak yapılaşmayla ilgili de tedbirler alınması gerektiğini belirten Prof. Çullu, cezai yaptırımlar uygulanmaması halinde kaçak yapılaşmanın artacağına dikkat çekti. Bu düzenin gelecek yıllar açısından tehlikeli olduğunu belirten Çullu, “Kaçak yapılaşmanın bu hali ile devam etmesi halinde önümüzdeki on yıl içinde bu alanların ikiye katlanacağı tahmin edilmektedir. Önlem alınmadığı takdirde 2050 yılında ovanın yarısına yakın bir kısmının yapılaşma ile kaybetme tehlikesi ile karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!