olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

İHD: faili meçhul, zanlıları bulunsun

İHD: faili meçhul, zanlıları bulunsun
Şanlıurfa İnsan Hakları Derneği 1980 yıllarından bu yana faili meçhul olarak ortadan kaybolan ve gözaltına alınıp bir daha haber alınamayan vatandaşlar için her cumartesi günü toplanan Cumartesi Annelerine ve kayıp yakınlarına destek olmak için basın açıklaması yaptı.

Haber: Mehmet kaması

 Şanlıurfa İnsan Hakları Derneği “İHD” 27 Mayıs 1995’den beri Türkiye’nin birçok ilinde her cumartesi günü toplanan “Cumartesi Annelerine” ve şimdiye kadar faili meçhul olarak ortadan kaybolan bir daha haber alınamayan vatandaşlar için basın açıklaması yaptı.

Ahmet Bahçıvan iş merkezinde yapılan basın açıklamasına İHD üyeleri katıldı. Burada yapılan basın açıklaması ile birçok faili meçhul cinayetlerin zanlılarının bulunmadığını söyleyen İHD Eşbaşkanı Nahide Aslanpolat, “Gözaltına alınıp ortadan kaybolan vatandaşların katilleri bulunmadı. Bunun için gereken çalışmalar bir türlü yapılmadı.” dedi.

 

“Gözaltı süreleri 15 gün şeklinde düzenlenmiştir”

Nahide Polataslan, “Yaşadığımız bu Olağanüstü durumla 27 Ekim 1983 tarihinde yani doğrudan 12 Eylül askeri darbe döneminde bizzat darbe döneminde bizzat darbeyi pekiştirmek amacıyla çıkarılan Olağanüstü Hal Kanununa dayanarak baş etmek olanaksızdır. Çünkü askeri darbe girişimleri askeri darbe döneminin zihniyeti ve kanunları ile ortadan kaldırılamaz, aksine askeri darbe dönemlerinin zihniyeti daha da pekiştirilir. Sıkıyönetim zamanında bile sıkıyönetim kanununun 15. Maddesine göre gözaltı süreleri 15 gün şeklinde düzenlenmiş olup, hâkim kararı ile en fazla 15 gün daha uzatılabilmekteydi.” dedi.

‘Gözaltı süreleri kaygı vericidir’

10 gün olan gözaltı sürelerinin 30 güne çıkarılması kaygı vericidir diyen Nahide Polataslan, “Türkiye’de sıkıyönetim ilan edilmediğine göre OHAL kanununda 1992 yılında gözaltı süresi ile ilgili 26 madde kaldırılmış olmasına rağmen gözaltı süresini 30 güne çıkaran bir düzenleme KHK ile yapılmaz. OHAL uygulama bölgeleri için geçerli olan azami gözaltı süresinin 1997 yılında 30 günden 10 güne indirilmiş olduğu göz önüne alındığında 2016 yılında bu sürenin 30 güne kadar çıkarılmış olması kaygı vericidir.” dedi.

 ‘30 günlük gözaltı süresi işkenceye götürebilir’

 “DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Kültür’den 72 gündür haber alınamadığına dikkat çeken Polat açıklamasına şu cümlelerle devam etti; ‘ Kuşkusuz insan hakları örgütleri olarak, işkence yasağı ihlalleri açısından da büyük risk oluşturan gerek 30 günlük gözaltı süresi, gerekse de işkencenin önlenmesi açısından çok önemli olan usul güvencelerinin ortadan kaldırılması sonucunu doğuracak bu düzenlemelere yönelik olarak başta AİHM olmak üzere ilgili dava ve şikaye mekanizmalarını harekete geçirmek üzere gerekli başvuruları yapacağız.” diye konuştu.

“72 gündür kendisinden haber alınamamıştır”

 

Nahide Polataslan, “DBP Şırnak il yöneticisi Hurşit Külter ulusal ve uluslar arası yargıya başvurulmasına rağmen 72 gündür kendisinden haber alınamamıştır. İHD olarak coğrafyamızda yaşanan acıların son bulması bir daha asla kayıpların yaşanmaması için bütün taraflara çağrımız çatışmalara son verilmesi, barış ve diyalog sürecinin tekrar başlatılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!