olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Hem mideyi hem cebi yakıyor!

Hem mideyi hem cebi yakıyor!
Şanlıurfa’da kış aylarının gelmesi ile birlikte Sebze ve meyve fiyatları da artışa geçti. Zamlanan sebze ve meyve arasında fiyatı en çok yükselen ise biber oldu.

Haber: Mehmet Kaması

Kış aylarında vatandaşı en çok düşündüren ihtiyaçlardan olan sebze ve meyve fiyatları adeta cep yakıyor. Ortadoğu, Türkiye ve bölgede yaşanan çatışmalara olumsuz hava koşulları da eklenince sebze ve meyve fiyatları oldukça yükseldi. Geçen yıllara oranla daha da pahalılaşan sebze ve meyve fiyatları arasında en çok cep yakan biber oldu. Şanlıurfa sofrasının vazgeçilmezi olan biber, bu fiyatla giderse kendisine sofrada yer bulmayacak.

Biber Sofrayı Yakıyor

Fiyatların artmasından ne pazarcılar ne de vatandaşlar memnun. Kış ayları olması dolayısı ile sebze ve meyve fiyatlarında artış olmasına bağlı olarak vatandaş istediği ürünü istediği gibi alamayınca ekmek parası peşinde olan pazarcılar da soğuk kış günlerinde satış yapamaz duruma geldi. Birçok sebze ve meyvenin sezonu olmasına rağmen fiyatlar sürekli artış gösterirken vatandaş ise sofralarını nasıl kuracağının derdine düştü.

Zam Şampiyon sivri biber

Her kış gelenekselleşen biber zammı bu yılda zam şampiyonu oldu.  Market ve pazarlarda kilosu 7 TL’den satışa sunulan sivri biberler vatandaşın cebini de sofrasını da yakıyor. 

 

Biberin her yıl bu kadar pahalı olmasından ne pazarcılar ne de vatandaşlar memnun. Vatandaş çareyi biber gibi pahalı ürünleri gram ile almakta ararken pazarcılar ise satış yapamamaktan dolayı kara kara düşünüyor.

İkinci zam şampiyonu yeşil soğan

Daha çok kış aylarında ve soğuk havada yetişen yeşil soğan tam mevsimi olmasına rağmen biberden sonra fiyatı en yüksek olan ikinci sebze.  Vatandaşın kışın sofralarında eksik etmediği yeşil soğan bu kış fiyatı oldukça yüksek. Yeşil soğanın bu aralar tezgahlardaki fiyatı ise 5 TL. Ekonomik sıkıntıların olduğu bu dönemde fiyatların bu kadar yüksek olmasından dolayı yeşil soğan alıcı bulamıyor.

Meyve fiyatları normal

Meyvede Elma, Nar ve Mandalina geçtiğimiz yıllara göre fazla bir artış göstermedi. Kış aylarında en çok tüketilen meyveler arasında bulunan narın şuan pazarlardaki kilo fiyatı 2.5 TL iken Elma ve Mandalinanın kilosu ise 2 TL’den satışı sunuluyor.  Geçtiğimiz yıllara göre fiyatta az bir değişimin olduğu meyve kısmı ise Ortadoğu’da yaşana iç savaş ve ülkemizin dış politikada yaşadığı sıkıntılardan dolayı Balkan ülkelerine yapılan ihracatta sıkıntıların olması ile fazla bir yükselme göstermedi.

Zammın rekoru sebzelerde

Bu kış boyunca meyveden çok sebzeler vatandaşın cebini yakacak gibi görünüyor.  Kış mevsimi olmasına rağmen bol olan sebzelerin yüksek fiyattan satılmasına vatandaşın karşı olduğu gibi Pazar esnafı da karşı. Fiyatların yüksek olmasında dolayı vatandaşın almaktan kaçınır sebzelerin ellerinde kaldığını belirten pazarcı esnafı ise, fiyatların düşük olması kendileri açısından daha avantajlı olduğunu ve düşük olan fiyata bağlı olarak vatandaşın daha çok ilgi gösterdiğini belirtti.

Şu anda Şanlıurfa pazarlarında bulunan sebzelerin fiyatı ise şöyle; kış aylarında vatandaşların sofralarında eksik etmediği turp ve limonun kilosu 2 TL’den satılıyor. Marulun tanesi 2,5 TL, soğanın kilosu 1 TL patatesin kilosu ise 1,5 TL’den satışa sunuluyor.

En çok satılan patlıcan ve salatalık

Yaz kış demeden Şanlıurfa’da pazarlarda en çok satılan sebzeler patlıcan ve salatalık oldu.  Yaz aylarında bol olmasından dolayı ucuz olan patlıcan ve salatalık kış aylarında az olmasından dolayı pahalı satılıyor. Yazları kilosu 1 TL’den satılan patlıcan ve salatalık kış aylarında ise 2,5 TL’den satılıyor. Bunun olmasına rağmen Şanlıurfalıların vazgeçilmesi olan patlıcan ve salatalık pazarlarda en çok satılan sebzelerin başını çekiyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!