olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

HDP’de gündem aday listesi

HDP’de gündem aday listesi
Şanlıurfa’da 100 civarında milletvekili aday adayı ile ilk kez bu kadar başvuru alan Halkların Demokratik Partisi(HDP) 7 Haziran Genel Seçiminde adaylarını nasıl belirleyeceği merak konusu oldu.

9 civarında Arap kökenli aday adayı bulunan ve bir o kadar da Türk kökenli adayı olan HDP’nin aday belirlerken marjinal adaylar üzerinde mi yoğunlaşacağı yoksa üçüncü şahısların da oy vereceği adayları mı tercih edeceği tabanda konuşulmaya başlandı. Genel kanaat üçüncü şahısların da oy vereceği adaylarla HDP’nin Şanlıurfa’da ve Türkiye genelinde barajı yönünde. Aksi taktirde marjinal isimler üzerinde yoğunlaşması durumunda bir zamanların Refah Partisi konumunda kalmaya devam edeceği ileri sürülüyor. Refah Partisinin radikal söylemleri içine hapis olmuş isimlerin partinin bir türlü kabuğunu kıramamasına neden olmuştu. Refah Partisi ne zaman ki marjinal isimlerden ve marjinal duruşlardan vazgeçti  o zaman kabuğunu kırdı. HDP’nin şu anki duruşu biraz da Refah Partisinin o dönemine benzetilmesi ile dikkat çekiyor.

 Bedel ödemişlerin aday gösterilmemesi rahatsızlık yaratır mı?

HDP’nin tabanında son günlerde milletvekilliğe seçimlerinde barajı aşmanın yollarından çok kulislerde bedel ödemişlerin listeye girmesi gerektiği konuşuluyor.  İddiaya göre HDP tabanında bazıları “Benim oğlum dağda öldü. Biz bu uğurda ceza evine girdik. Coplandık, gözaltına alındık. Ama partimiz gitmiş hiç bedel ödemeyen popülist adayları listeye koymaya hazırlanıyor” şeklinde sitemde bulunuyor. Bu sitemlerin en çok da Ceylanpınar, Viranşehir, Hilvan, Siverek, Suruç ve Şanlıurfa merkezde dillendirilmesi dikkat çekiyor.

 HDP tabanını ikna edebilecek mi?

HDP’nin bu konuda tabanını iyi ikna etmesi gerektiği belirtiliyor. Yani bedel ödemeyenleri listeye koymasının gerekçelerini tabanına iyi anlatması gerektiği vurgulanıyor. HDP’nin bunun için önümüzdeki günlerde partisinin İl ve İlçe başkanlarını Ankara’ya genel merkeze çağırıp toplantı yapması bekleniyor.

 HDP listeye kazanacak yerden bir Arap aday koyar mı?

Öte yandan HDP Urfa’da Araplardan oy istiyor ancak bir Arap adayını seçilecek sıradan listeye koyup koymayacağı da merakla bekleniyor. Bazı HDP’lilere göre HDP’nin Urfa’da bu cesareti ortaya koyması gerekiyor. Şanlıurfa’nın 3’te birini oluşturan Arap kökenlilerin 9 aday adayı HDP’de bulunuyor.

 Baydemir gibi başka parlak isimlere de ihtiyaç duyuluyor

Bu arada HDP’nin Şanlıurfa aday adayları arasında Osman Baydemir’in haricinde parlak bir ikinci ve üçüncü ismi bulunmuyor. Osman Baydemir gibi bir iki parlak ismin daha olması durumunda Şanlıurfa’da HDP’nin 4’ü garantilediği gibi 5 vekil çıkartma şansı da yüksek görülüyor. Tabi aday belirlemede üçüncü isimlerin oy vereceği şahısların adaylığı kadar bedel ödeyenlerin bu konu da ikna edilmesi de 5 vekil çıkartma konusunda önemli bir kriter olarak gözüküyor. Halkta karşılığı olan isimlerin HDP’de yer alması ve Türkiye partisi olma yolundaki yaklaşımlarının seçim sathında herkesi kucaklaması barajın kapaklarını açması noktasında önem arz ediyor. Bütün partilerde olduğu gibi adayların listesi 7 Nisanda netleşecek ve Yüksek Seçim Kurulana verilecek. O tarihe kadar HDP'de farklı hamlelerin olma ihtimalinin yüksek olduğu öğrenildi.(Urfaha)

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!