olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Haydi OY kullanmaya

Haydi OY kullanmaya
* Seçim takvimine göre, Türkiye genelinde 24 Haziran 2018 Pazar günü saat 08:00 ila 17:00 arasında oy kullanılacakken, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışında oy verme işlemi 19 Haziran'da sona erdi. Gümrük Kapılarında ise, 24 Saat, 24 Haziran Pazar günü saat 17.00'a kadar devam edecek. 7-24 Haziran tarihleri arasında 34 Gümrük Kapısında oy kullanılacak.

 Dilek ÇİFTÇİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilecek

- 24 Haziran günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Türkiye’de parlamenter sistem sona eriyor ve yepyeni bir sistem olan, birçok dünya devletleri, hemde dünyayı yöneten devletlerin idare şekli olan Başkanlık sistemine adım atmış olacağız. Bizdeki sistemin diğer ülkelerinden farkı ‘Partili Başkanlık Sistemi’, yani Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olacak. Yeni sistemde artık ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Hükümeti ve TBMM görev yapacak.

 

Fotoğraf Makinesi ve Telefon gibi cihazlar yasak

- Oyunuzu Kullanırken; Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz Cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basın ve kurumasını bekleyin. “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atmayın veya işaret koymayın, Birleşik oy pusulalarını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyun.

 

 

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimi ve erken Genel Seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasını açıklamasıyla birlikte siyasetçilere hummalı çalışma içersine girdiler. Partilerde önce aday adaylık başvuruları, arkasından Genel Merkezlerde gerçekleştirilen mülakatlar neticesinde adaylar belirlenmişti. İşte o andan itibaren gerek aday adayları ve siyasi parti teşkilatları ve gerekse adaylar gece gündüz demeden aralıksız çalışmalarını sürdürmeye başladı. Siyasilerin ve özellikle AK Parti Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diliyle, “ayak basmadık yer, çalmadık kapı, sıkmadık el” kalmayıncaya kadar şehrin en ücra köşelerine kadar gitme gayreti içinde oldular.

Her siyasi parti adayı, kendi partisinin sloganlarını ön plana çıkarıp varsa vaadlerini, hizmetlerini, yapacaklarını hatta yaptıklarını anlatıp, 24 Haziran seçimlerinin önemine değinerek oy istediler, destek istediler.

Bilindiği gibi; 24 Haziran günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Türkiye’de parlamenter sistem sona eriyor ve yepyeni bir sistem olan, birçok dünya devletleri, hemde dünyayı yöneten devletlerin idare şekli olan Başkanlık sistemine adım atmış olacağız. Bizdeki sistemin diğer ülkelerinden farkı ‘Partili Başkanlık Sistemi’, yani Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olacak. Yeni sistemde artık ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Hükümeti ve TBMM görev yapacak.

Nihayet siyasi çalışmalar Cuma günü mesai saatlerinde sona erdi. Sıra vatandaş olarak bizlerin Pazar günü sabah 08:00 ila 17:00 saatleri arasında oy kullanacağımız sandık başlarına giderek Bismillah deyip oylarımızı, ümmetin, ülkemizin, milletimizin, ailemizin, geleceğimiz olan çocuklarımızın huzur ve refahına vesile olması dileğiyle kullanmamıza gelmiştir.

 

İşte size nasıl oy kullanacağımız ve nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda sizlere genel ve önemli bilgiler:

Oy kullanma saatleri 08.00 - 17.00 arasıdır.

Sadece kayıtlı olduğunuz sandıklarda oy kullanabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz.

Oyunuzu Kullanırken; Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır.

Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz Cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basın ve kurumasını bekleyin. “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atmayın veya işaret koymayın, Birleşik oy pusulalarını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyun.

Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez.

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez.

 

Yurtdışında oylar kullanıldı, gümrüklerde devam ediyor

Şanlıurfalı hemşehrimiz Çin halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimi için Büyükelçiliğimizde kurulan sandıkta oyunu kullandı.

Büyükelçi Önen, “Bugün Çin’de oy verme işlemi başladı. Memleketimizin huzuru, ülkemizin refahı, yapılan yatırımların ve istikrarımızın devamı için Çin’deki vatandaşlarımızla birlikte Büyükelçiliğimizde oyumuzu kullandık. Allah hayırlı etsin” dedi.

Bilindiği gibi; seçim takvimine göre, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışında oy verme işlemi 19 Haziran'da sona erdi.

YSK, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışında oy kullanacak seçmenler için oy verme saatlerini 09.00-21.00 olarak belirlemişti.

Gümrük Kapılarında ise, 24 Saat, 24 Haziran Pazar günü saat 17.00'a kadar devam edecek. 7-24 Haziran tarihleri arasında 34 Gümrük Kapısında oy kullanılacak.

7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde partilerin aldığı oy ve yüzdeleri:

İşte parti Şanlıurfa Milletvekili aday listeleri

 

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Listesi

A.Eşref FAKIBABA

2. Kasım Gülpınar

3. Halil Özcan

4. Gülender AÇANAL

5. M.Ali Cevheri

6. İ.Halil YILDIZ

7. Halil Özşavlı

8. Ahmet AKAY

9. M. Fatih AKSOY

10. Güler Kama İZOL

11. İbrahim Toru

12. Sedat Ertürk

13. İsmail Tosun

14.İbrahim Ayhan

 

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Listesi

1- Aziz Aydınlık

2-Fethi Yamac

3-Cem Karakecili

4-Uğur Mizan

5- Bakır Aydoğdu

6- Halaf Yıldız

7- Mahmut Yazar

8-Ahmet Musri

9-Faruk Akan

10-Songül Arslan

11-Mustafa Eren

12-Adile Yektaş

13-İbrahim Halil Yarış

14-Kemal Eşsiz

 

Milliyetçi Harekat Partisi Milletvekili Listesi

1.İbrahim ÖZYAVUZ

2.Ömer Çağlar YILMAZ

3.Halil BAKIŞ

4. Halit YILDIZ

5.Necmi SOLHAN

6.Mehmet ARPACI

7.Mahmut SAYIK

8.İbrahim Halil ARITÜRK

9.Muhammed Enes Yıldırım

10.Yalçın YALÇINKAYA

11.Vehbi ÇOKAN

12.İsmet SARMACA

13.Ali Haydar KARA

14.Mehmet Erol DUYAR

 

İyi Parti Şanlıurfa Milletvekili Listesi

1 Zuhal Çiftkaya

2 Hasan Oğul

3 Mehmet Çadırcı

4 İmam Badıllı

5 Mehmet Fedai Çakmaklı

6 Abdullah Tüysüz

7 Mehmet Ganim Başar

8 Veysel Demir

9 Memduh Doğru

10 Osman Esad Bucak

11 Murat Kaçak

12 İbrahim Halil Agırtaş

13 Fuat Aksoy

14 Özgür Gengeç Yaşar

 

HDP Şanlıurfa Milletvekili Listesi

1.Nimetullah Erdoğmuş

2.Ayşe Sürücü

3.Nusrettin  Maçin

4.Ömer Öcalan

5.Aliye Kızıldamar

6.İsmail  Kaplan

7.Roza Yazmacı

8.Yusuf Yetim

9.Songül  Arpa

10.Orhan  Özkan

11.Elif Rojda Talar

12.Celaledin  Erkmen

13.Meral  Balter

14.Bişar Tüysüz

 

Saadet Partisi Şanlıurfa Milletvekili Listesi

1-Mustafa Niyazi Yanmaz

2- Hüseyin Dolap

3- Rıdvan Söylemez

4- İzzet Çiftçi

5-Ayşe Eroğlu

6- Kasım Karadaş

7-Ziya Aydın

8- Davut Küçük

9- Aziz Şahapoğlu

10-Mehmet Şükrü Yıldırım

11- Büşra Men

12-Şeyhisa Koştaş

13-Mehmet Yaşuk

14- İbrahim Kaplan

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!