olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Hayata yeniden tutundular...

Hayata yeniden tutundular...
Şanlıurfa’da Denetim Serbestliği Müdürlüğünü başlattığı projeyle yaklaşık 650 mahkum meslek sahibi olarak topluma tekrar kazandırıldı. Projeyle topluma kazandırılanlardan biri olan Parkomatçı Mehmet L., “Hayatımda çok şey değişti. Hayata pozitif olarak bakmaya başladım. İnsanlara karşı tavırlarım ve davranışlarım değişti” diyor.

Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY

 ŞANLIURFA’DA Denetim Serbestliği Müdürlüğü , İŞKUR, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valiliğinde katkılarıyla hayata geçirilen Denetim Serbestlik projesiyle  yaklaşık 600 hükümlü tekrar toplumsal hayata kazandırarak meslek sahibi oldu.  Şimdi onlarıN bir çoğu aramızda çalışarak hayata yeniden merhaba dedi. Kimileri oto tamircisi, Kimi parkomatçı, kimisi de iş sahibi oldu.

 Kamuda çalışan bile var

OLAY’a konuşan Şanlıurfa Denetimliği Serbestliği Müdürü Sinan Yaşar, Bu projenin temel hedefinin suça sürüklenen hükümlülerin bir meslek ve sanat sahibi yaparak tekrara topluma kazandırabilmek olduğunu söyledi.Yaşar, “ Yaklaşık 2 yıldır güvenli ve huzurlu bir Şanlıurfa için bu proje üzerinde çalışıyoruz. Bu amaçla bu yıl içinde yaklaşık 40 çocuk ve genç arkadaşımızı suçtan uzak tutmak için mesleki eğitime tabi tuttuk. Bu projeyi sadece genç ve çocuklarla sınırlı tutmadık. Yetişkinleri de unutmayarak onların birçoğunu da istihdam etmeye çalıştık. Bunları İstihdam ederken Piyasanın aradığı genel geçer mesleklere yönlendiriyoruz. Şuanda kimi arkadaşları asansörcülüğe, Klima tamirciliği, Kaynakçılığa, Oto servisine, Elektronik bölümlere, Kepçe operatörlüğüne piyasada en çok eleman aranan mesleklere yönlendirdik. Kamu kurumlarında çalıştırdığımız arkadaşlarımızda var.  Bu arkadaşlara ilk önce kurslar düzenledik sonra iş hayatına atılmasını sağladık. Bu projeye duyarsız kalmayan özellikle işveren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 Bu bizleri çok mutlu ediyor

 Bu çalışmaları yaparken aslında temel hedeflerinin  bir kişiyi dahi topluma kazandırmak  ve onu kurtarabilmek olduğunu ifade eden Müdür Yaşar, “Bu arkadaşları seçerken de iyi halli arkadaşları önemsiyoruz. Kimilerinin çocuklarına ailesine ulaşıp onlardan birilerine bu mesleki eğitimi verip aile yapısını korumaya çalışıyoruz.  Bizim tek amacımız deniz kıyısından ne kadar deniz yıldızı kurtarabilirsek misali olarak bu yola çıktık. Bu arkadaşlara biz o gözle bakıyoruz ne kadar kişi kurtarabilirsek ne kadar ulaşabilirsek çok mutlu olacağız. Tabi biz bu yola sadece mesleğimiz gereği çıkmadık tamamen insani olarak yaklaşıyoruz.  Şanlıurfa’da yaklaşık 650 arkadaşı meslek sahibi yaptık. Bir çoğunu iş sahibi yaptık.  Bu bizleri çok mutlu ediyor.  Bu projede sadece biz çalışmadık tabi burada emeği olan İŞKUR, Milli eğitim Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcımız, Sayın Valimiz ve Belediyelilerinde destekleriyle beraber bir arada yürütüyoruz. Bu kurumlara desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

 Hayatımda çok şey değişti

Projeyle topluma kazandırılanlardan biri olan Parkomatçı Mehmet  L. daha önce böyle bir projeden bahsedildiğinde hiç aklına yatmadığını söyledi. Mehmet L. “ Önceleri hayatımızda pek fazla bir değişiklik göstereceğini düşünmüyordum. Biraz ön yargılı davrandık. Kurslara gidip gelmeye başladığımızda hocalarımızın orada bize gösterdiği alaka çok güzeldi. Biz tekrar kendimizi bir birey olarak görmeye başladık. İyi gelişmeler oldu. Hayatımda çok şey değişti. Özellikle aile hayatım değişti. Hayata pozitif olarak bakmaya başladım. İnsanlara karşı tavırlarım ve davranışlarım değişti. Aslında denetim serbestliği değil de düzeltme serbestliği olarak isminin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü şahsen benim hayatımda çok şey değişti. Şimdi hem ailemi geçindirecek bir miktarda para kazanıyorum hem de hayata tekrar başlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Yetkililer olsun hocalarımız olsun bizi hiç hakir görmeden bir suçlu olarak görmeden ilgilendiler. Özellikle Denetim serbestliği Müdürümüze ve tüm yetkililere teşekkür ediyorum” dedi.

 

Manevi olarak tekrar topluma kazandırıyor

Orman Müdürlüğünde çalışan  Abdullah B., ise  “Biz faydasını çok gördük gerçekte hayatımız bir anlamda değişime uğradı. İnsanı hem maddi olarak sıkıntıdan kurtarıyor Hem de manevi olarak tekrar topluma kazandırıyor. Biz hep düşünürdük tekrar hayata yeniden el atabilir miyiz diye şimdi denetim serbestliği ve İŞKUR’un ortak projesiyle çalışıyorum. Her şey güzel gidiyor. Ben yetmiyorum gibi birde oğlumu istihdam edip iş verecekler. Tamamen aile yapısına müthiş katkı sağladı emeği geçen Gerek Denetim Serbestliği Müdürümüze gerekse Valimize, İŞKUR’a, tüm yetkililer teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 Çok mutluyum

Denetimli Serbestlik projesinden faydalanan bir diğer isim ise 18 yaşında ki Abdülkerim B…Bir araba markasının oto servisinde çalışan Abdülkerim B, şöyle konuşuyor: “ Denetim serbestliğinin yapmış olduğu bu projen faydalanıyorum. Burada yavaş yavaş bir meslek öğreniyorum. Burada ki arkadaşların hepsi bana çok iyi davranıyor. Biz burada bir meslek öğretiyorlar. Ben duyduğumda çok sevindim çok mutlu oldum. Yetkililerimiz sayesinde burada bir meslek sahibi olacağım. Hayatımda çok şey değişti aileme bile artık para veriyorum. Beni buraya işe alan ve verene bu projeyi düzenleyen herkese teşekkür ediyorum.”

 Her iş alanında bir kişi istihdam edelim

Projeye destek veren ve 18 yaşında ki Abdülkerim B.’yi çalıştıran firmanın sorumlusu Nevzat Ülgen,  Denetim Serbestliği projesine tam olarak desteklediklerini belirtti.Ülgen, “ İnsanları topluma kazandırmak adına biz her şeye varız. Elimizde ne geliyorsa yapacağız ve yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü biz bu insanları dışlarsak öbürü dışlarsa ne olacak bunlar tekrar şu işlemeye yönelecektir. Tüm işverenlere bu gibi vatandaşımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Her yerde her iş alanında bir kişi istihdam edelim” diyerek işverenlere çağrıda bulundu.

 Çok şey değişti

Projeden faydalanan bir diğer genç ise18 yaşındaki Seyfettin S., bir arkadaşının aklına uyarak kurban gittiğini anlayan Seyfettin, “ Öncelikle denetim serbestliğine teşekkür ediyorum. Bizi işe koydular. Onlardan Allah razı olsun. Çok şey değişti hem meslek öğreniyorum hem de para kazanıyorum. Çok güzel bir proje hayatı daha önemsemeye başladım. Tüm yetkililerimize başta Denetim Serbestliği müdürümüze teşekkür ediyorum” diyor.

 Bu çocuklarımızı tekrar hayata katmalıyız

 Seyfettin’e işveren Osman Önkol da, herkesin bu gençler için elini taşın altına sokması gerektiğini belirtti. Önkol, “ Denetim serbestliği bize böyle bir projeden bahsetti. Bizde dedik ki insanlık namına bu vatandaşları bu çocuklarımızı tekrar hayata katmalıyız. Bunun için herkes elini taşın altına koymalıdır. Bir insanın hayatına yeniden yön vermek anlatılmayacak bir mutluluktur. Tüm işverenlere bu gibi vatandaşlarımızı kenara atmayalım diyorum. Onların hayatlarının yönü bizim elimizde onun için bir elde biz uzatalım. Herkesi bu gibi vatandaşlarımıza sahip çıkılması için Denetim Serbestliği müdürlüğüyle irtibata geçmesini öneriyorum. Bu projede emeği geçen tüm kurum amirlerini kutluyorum” diye konuştu.

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!