olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Hastaneleri kapatmak çözüm değil

Hastaneleri kapatmak çözüm değil
Şanlıurfa’da sağlık dibe vurmaya doğru hızla ilerliyor. Özel Hastaneler bir bir kapatılırken, vatandaşlar çözümün yanlış olduğunu belirtiyor. Yüzlerce personel işsiz kalırken, devletin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu.

Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY

Geçtiğimiz aylarda OSM Hastanesi Gülen cemaatine yakınlığı iddiasıyla kapatılmıştı. Geçen sürenin ardından kentte çalışmalarını yürüten müfettişlerin bir takım usulsüzlükler yaptıkları iddiasıyla Edessa Hastanesi'ni de kapattı. Çok geçmeden Özel Ursu ve Akademia Hastanesi'nin de SGK ile anlaşmalarının kesildiği öğrenildi. Şanlıurfa’nın sağlık hizmeti yükünün büyük bir kısmın yüklenen hastaneler dışında 59 Tıp Merkezinin de SGK tarafından fişi çekildi.

Hastalar çevre illere sevk ediliyor

Kapatılan hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde tedavi altında olan bazı hastalar Ankara ve Sakarya gibi illere sev edilmeye başlandı. Bazı hastalar ise tedavilerine devam edebilmek adına çevre illere gitmek zorunda kalıyor. Vatandaşlar, yaşanan bu olumsuzluklara tepki göstererek bu mağduriyetlerin giderilmesi için yetkileri göreve davet etti.

Personeller eylem yaptı

310 personel ve 40 Hekim ile hizmet veren Ursu Hastanesinin kapanma aşamasına gelmesi çalışanların tepkisine neden oldu. SGK sözleşmesinin feshedilmesi üzerine iş yapamaz duruma gelen hastane çalışanları, mağduriyetlerini dile getirmek için aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik bir grupla eylem yaptı. Hastane önünde toplanarak SGK İl binasına doğru yürüyüşe geçen hastane çalışanları, yürüyüş boyunca tabldot tabakları, çatal ve bıçakları birbirine vurarak gürültü çıkardı. Sık sık ‘İşimizi geri istiyoruz’, ‘Biz madalya değil iş istiyoruz’ sloganının atan grup trafiğe kapattıkları yolda sadece ambulansların geçişine izin verdiler. 

SGK ve İl Sağlık Müdürlüğünün haberi yok

Şanlıurfa’da hastaneler peş peşe kapanırken konudan SGK il Müdürlüğünün ve İl Sağlık Müdürlüğünün bilgisinin olmaması ise dikkat çekti. SGK Şanlıurfa İl Müdürlüğü yetkilileri, yaşananlardan haberdar olmadıklarını ve sözleşmelerin Ankara’dan iptal edildiğini belirtti. Yetkililer, sürecin önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını belirtti.

Devleti zarara uğratma ve haksız kazanç iddiası

Bu hastane ve tıp merkezlerinin neden kapatıldığına dair herhangi bir açıklama yapılmazken, iddialara göre, hastanelerin SGK sözleşmelerinin devleti zarara uğratmaktan ve haksız kazanç elde etmekten dolayı iptal edildi. Yine iddiaya göre özel hastaneler ve tıp merkezleri haksız kazanç elde etmek için TC kimlik numarası satın aldıkları ve hayali hastalar göstererek devleti 1 milyon (trilyon) civarında zarara uğrattı.

Vatandaşlar tepkili

Hastaneleri kapatmak yerine ceza verilmesi görüşünü dile getiren hasta yakını ise şunları dile getirdi, “Bu Urfalılara zulümdür. Hastalarımız yollarda can verir oldular. Hastanenin böyle kapatılması ve bunların da eczaneye yansıması üzücü bir durum. Parası olan var olmayan var. Özel bir hastaneye gittiğimde 20 TL’ye muayenemi olup çıkıyorum. Bana göre Özel hastanelerin kapatılması yanlış. Bu hastaneler devlet hastanelerine destek oluyor. Devlet hastanelerine gittiğimizde kuyruk çilesi bitmiyor. Yetkilerin sesimizi duymasını istiyoruz.

Tıp Fakültesinden doktorlar kaçtı

Özel hastanelerin kapanmasıyla doktorlar başka kentlere gidiyor. Şanlıurfa’da pratisyen hekim ve ameliyatları Urfalı hastaların üzerinde öğrenen hekimler kaldı. Bazı doktorlar ise hastalarla ilgilenmiyor. Bu hastaneler sistemden çıkınca diğer hastanelerin iş yükü çoğaldı. İş yükü artan hastanelerin doktorlarının iş yükü katlanınca verimli çalışma şartları da kalmadı.Devlet hastanesi olarak Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Balıklıgöl Devlet Hastanesi, Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Çocuk Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi hizmet verirken Özel ŞANMED Hastanesi, Özel Meydan Hastanesi ve Özel Metrolife Hastanesi kent merkezinde hizmet veren özel hastaneler.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!