olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Harran\'ın suyu Suriye\'ye akıyor

Harran\'ın suyu Suriye\'ye akıyor
Şanlıurfa’nın Harran Ovasında çiftçilerin tarımsal sulamada suyu bilinçsiz kullanması pahalıya mal oluyor.

Harran Ovası ve Akçakale'de aşırı sulama nedeniyle drenaj kanalları aracılığı ile Suriye’ye, tonlarca toprak ve suyu akıyor. Harran Ovasına 1995 yılında su verilmesiyle birlikte bilinçsiz sulama da başladı. Salma sulama yöntemiyle buharlaşan su yetmezmiş gibi bir de açık kanalet sisteminden su kaybı yaşanıyor. Kanaletleri kırıp ya da içine boru atarak, taşla bend yaparak arazilerine su almaya çalışan uyanık çiftçiler, hem Harran Ovasını yok ediyor hem de boşa akan su ile maddi kayıplar yaşatıyor, çevresel ve sağlık sorunlarına neden oluyor. Devlet arazilerin çoraklaşmaması için milyonlarca lira harcayarak arazilerde biriken boşa akan suları yaptığı 5 bin kilometrelik drenaj kanallarında topluyor. Bu drenaj kanallarından akan sular sınırı aşarak Suriye topraklarına ulaşıyor. Suriye, Harran ve Akçakale bölgesinden gelen saniyede 40 metreküplük su ile yaklaşık 100 bin hektarlık alanda sulama yapıyor.

 

 5 BİN KİLOMETRELİK DRENAJ YAPILDI ÇARE OLMADI

 

Ovaya, 5 bin kilometrelik drenaj ağı suyun kötü kullanılması yüzünden yapıldı. Ancak bu da çözüm olmadı. Buna rağmen Harran Ovasında vahşi sulama nedeniyle günde bin tonun üzerinde verimli toprak ve saniyede 44 metreküp su ülke sınırını terk ederek, Suriye'ye akıyor. Suriye'ye saniyede 44 metreküp akan suyla 97 bin hektarlık tarımsal sulama yapmanın mümkün olacağı bildirildi. Bu suyla da Suruç Ovasının yarısının sulanabileceği öğrenildi.

 

HER YIL BİRAZ DAHA ARTIYOR

 

Harran ve Akçakale bölgesinden Suriye topraklarına akan su da yıllara göre artış gösteriyor. Şanlıurfa’da çeşitli kurumların verilerine göre Harran ve Akçakale ovasından Suriye’ye 2002 yılında saniyede 15 metreküp su akarken 2005 yılında bu rakam saniyede 18 metreküpe ulaştı. 2016 yılında ise saniyede 50 metreküpe dayandı.

 

BU DURUMDAN ÇİFTÇİLER DE RAHATSIZ

 

Öte yandan bölgedeki çiftçiler bu suyun Suriye’ye gitmesinden rahatsız olduğunu ifade etti.  Suların Suriye akmasından rahatsız olan çiftçilerden Mehmet Demir, “bu su mağdur çiftçinin suyudur, bu su nereye gidiyor. Bizim kanaletlerimiz kırılmış bizim sularımız kanaletlere gitmesi gerekirken tahliye kanallarına gidiyor. Bu su denetimsizlikten Suriye’ye gidiyor. Bu su ile iki Harran Ovası daha sulanır” diyerek sitem etti.

 

 

 


 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!