olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Harran ’ı betona gömecekler

Harran ’ı betona gömecekler
Dünyanın kültürel mirası konumunda olan Harran imara açılıyor. Anıtlar Kurulu onay verirse Harran‘ın silüeti çok katlı yapılarla kapanacak, hava akımına etkisi olacağı için Harran evleri eskisi kadar serin olmayacak. Doğallık bozulacak, binaların kanalizasyonları tarihi dokuyu yok edecek .

Mutlu GÜNEŞ
Harran‘ın imara açılması yönünde yürütülen çalışmalar son aşamaya  geldi. 
Bu yöndeki çabalara  arkeologlar ve tarih araştırmacılarından tepki var. 
Tarih araştırmacısı Metin İnanç‘a göre, Harran‘ı imara açma planında geri adım atılmadığı takdirde UNESCO Dünya mirası listesine girmeye aday ilçe betondan bir mezara dönüşecek.
 

YAPILAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇACAKLAR
Harran‘ın ilk çağlardan beri 4 bin yıldır adı değişmeden bugünlere gelen bir şehir olduğunu, Osmanlıdan önce bin 400'leri anlatan bir kaynakta  Harran‘daki o su kanallarıyla şehrin nasıl rengarenk, yemyeşil bir görünüme sahip olduğunun anlatıldığına dikkat çeken İnanç,   son yaşanan gelişmelerden duyduğu kaygıları şu sözlerle anlattı:
’Harran adının değişmemesi, bir çok uygarlığın oraya sahip çıkması, bu ismi benimsemesi anlamına gelir.. 
Bu yanlış hareketlerimiz, imara açılması gibi bir ara isminde de olmuştu. 4 bin yıllık isme bir ara Altınbaşak ismi uydurduk.
Şimdi şunu yapıyorlar;  ya  Anıtlar  ya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 1. dereceden 3. dereceye indiriyor SİT alanını. İndirdikten sonra orada yapılaşmanın önü açılıyor.
 

BİN YILLIK TARİHİ MAHVEDERSİNİZ
Haleplibahçe de 1. derecede SİT alanıydı. Müze kompleksini yapmak için 1. derece SİT alanından çıkardılar. Orası biliyorsunuz Dahsan nehrinin eski  yatağıdır,  mozaikler olmasına rağmen 1. derece sit alanından çıkarıp o koca Müzeyi oraya kondurdular.
Turizm çalışmaları açısından bırakın çok katlı bina yapmayı, Harran‘a kanalizasyon şebekesi döşensin dendi, biz dedik ki;  ’Kanalizasyon sistemi yapmaya kalkarsanız 4 bin yıllık tarihi mahvedersiniz. Çünkü sadece 1. derece SİT alanında değil, Harran‘a su taşıyan kanallar, Roma dönemi, Emevi, dönemi, daha önceki dönemlerde yapılmış kanallar zaten sit alanı dışında. Yol boyunca o kanallar geliyor. Zaten o tarlaların kenarına iyice bakılırsa, şehre su taşıyan o tarihi  kanallar görülebilir. 
Bölgeyi imara açtığınız zaman o su kanallarını, her şeyi yok edersiniz. 
 

BETONLAŞMA ZATEN VAR,
Zaten toprağı aşırı sulamayla bitirdik, şimdi  eğer böyle imar kararı alınırsa, Harran‘ın kalan tarihi zenginliklerini de bir kabus senaryosuna dönüştürürüz.  Harran tam anlamıyla çölleşir.
Şu anda sit alanındaki bölgede zaten betonlaşma var. Kubbe evler zaten gittikçe bitiyor. İmar alanlarının genişlemesi demek, istediğiniz kadar sit alanı korunacak deyin, Harran‘ın silüetini, dışarıdan görünümünü kapatacak. Çok katlı kapılar hava akımını engelleyecek, Harran evleri eskisi kadar serin olmayacak. 
O doğallığı bozacaksınız. bozduğunuz anda yeni yapılan binaların kanalizasyonu olacak, deterjanlar, kimyasallar toprağın temel dokusunu bozacak, açıkcası  Harran‘ı yok eder, betondan  bir mezara gömersiniz...‘

 

 

'ÇOK KATLI BİNALAR YAPMAYI PLANLIYORUZ'

Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, ilçenin en önemli problemi olan imarın artık çözüm aşamasında olduğunu belirterek, “Harran'da her yer SİT alanı görünüyor. Bu da bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. Bu yüzden yıllardır birçok projemizi bekletmek zorunda kalıyoruz. Anıtlar Kurulu'ndan onay geldiğinde, bekleyen birçok proje start alacak.” dedi.


JEORADAR RAPORLARI ANITLAR KURULU‘NA TESLİM EDİLDİ
İmar planı ile ilgili yer altı röntgenini çeken jeoradar raporlarının da Anıtlar Kurulu'na teslim edildiğini kaydeden Özyavuz, “İnşallah bu ayın 21'inde karar açıklanacak. İmar onaylandığı zaman Harran'da tüm sıkıntıları aşmış olacağız. Olumlu kararla birlikte, halkımız daha sağlıklı ve modern konutlarda oturma imkânına da kavuşmuş olacak. TOKİ için yer ayırdık. SİT bölgesinden uzakta, çok katlı binalar yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.


İLÇE MERKEZİNDE NÜFUS KATLANACAK
Başkan Özyavuz, 6 bin 800 olan ilçe merkezi nüfusunun son dönemde 15 bini aştığının da altını çizerek, şunları söyledi:
“İmar planı kabul edildiğinde ilçe merkezinde nüfusun müthiş bir şekilde artacağını düşünüyorum. Çünkü daha önce konut sorunu vardı. Memur kesiminin tamamı Şanlıurfa ve Akçakale'ye gidiş-geliş yapıyordu. Ama şu anda bunların yüzde 90'ını ilçede tutmayı başardık. İlçemiz daha hareketli, canlı olsun diye. Genel nüfusu 82 bin 500 olan Harran'da daha önce merkez nüfusu yüzde 10, kırsal nüfusu yüzde 90 civarındaydı. Ben tahmin ediyorum ki birkaç yıla kalmaz ilçe merkezi ile kırsal nüfusu yüzde 50-artar.”
Özyavuz, ilçede, genel nüfusa ilave olarak 35 bin Suriyeli'nin de misafir edildiğini kaydetti.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!