olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Güneydoğu sevdalısı gazeteci-yazar Fikret Otyam öldü

Güneydoğu sevdalısı gazeteci-yazar Fikret Otyam öldü
Böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gören Güneydoğu sevdalısı ressam, gazeteci-yazar Fikret Otyam (89), Antalya\'da yaşamını yitirdi. Fikret Otyam\'a Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat Araştırma Vakfı tarafından \"Onur Belgesi\" verilmişti

 Ressam, gazeteci-yazar Fikret Otyam dün gece Antalya'da yaşamını yitirdi. 89 yaşında yaşama veda eden Otyam, yarın Antalya'da cemevindeki törenden sonra salı günü Nevşehir'deki Hacıbektaş İlçesi'ndeki İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Antalya'daki özel bir sağlık merkezinde 26 Ocak 2015 tarihinde girdiği diyaliz sırasında fenalaşan, 28 Ocak'ta mide kanaması sonrası götürüldüğü Atatürk Devlet Hastanesi'nde 2 kez kalp krizi geçiren Fikret Otyam, her seferinde yaşama döndürüldü. Dün saat 08.00 sıralarında yine böbrek yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle eşi Filiz Otyam tarafından Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Fikret Otyam, doktorların tüm çabasına karşın saat 23.45'te yaşama veda etti. Otyam'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

'BU SON DOĞUM GÜNÜM OLABİLİR' DEMİŞTİ

Geçen 19 Aralık'ta 89'uncu yaşını kutlayan Fikret Otyam, yakın dostlarına bunun son doğum günü olabileceğini söylemişti. Ölümünden önce Aşık Mahzuni Şerif'in mezarının da bulunduğu Nevşehir'deki Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi yanında Çilehane'deki İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'na defnedilmeyi vasiyet eden Fikret Otyam'ın bu isteği için gerekli girişimler de yapıldı. Hacıbektaş Belediye Meclisi, İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı'na defni için karar aldı.

Fikret Otyam için yarın saat 17.00'a aileninde Antalya Cemevi'nde tören yapılacak. Salı günü Ankara Çankaya Belediyesi Kültür Merkezi'nde saat 12.30'da yapılacak törenin ardından aynı gün Hacıbektaş'ta toprağa verilecek. Otyam'ın eşi Filiz Otyam'ı telefonla arayan Hacıbektaş Belediye Başkanı CHP 'li Ali Rıza Selmanpakoğlu, cenazenin Hacıbektaş'ta defni için hazırlıkların tamamlandığını, bu konuda ailenin kararını beklediklerini söyledi. Başkan Selmanpakoğlu, ailenin isteği doğrultusunda Otyam'ın, ilçede bulunan İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı’nda İlhan ve Turhan Selçuk kardeşlerin yanına defnedilebileceğini söyledi.

Selmanpakoğlu, "Kendisi ülkemizin yetiştirdiği en önemli aydınlardan birisidir. 1996 yılında bu özelliğinden dolayı, Düzenleme Kurulumuz tarafından Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’ne de layık bulunmuştu" dedi.

"DÜNYAYA ONUN GÖZLÜĞÜYLE BAKIYORUM"

Konyaaltı Caddesi'ndeki evlerinde taziyeleri kabul eden Fikret Otyam'ın eşi Filiz Otyam, son günlerde vakitlerinin çoğunun hastanede geçtiğini belirtti. Filiz Otyam, şunları söyledi:

"Evde çok az kaldık. Çeşitli kronik hastalıkları vardı. 10 yıldır böbrek yetmezliği sorunu yaşıyordu. Daha önce damardan hemodiyaliz yapılıyordu. Ayrıca 40 yıldır şeker hastasıydı. Şeker hastalığı damarlarını bitirdi. Bu yüzden periton diyalize başlandı. Periton diyalizde de enfeksiyon oldu. 'Üç-dört ay sonra 90'ı göreceğim inşallah' diyordu."

Fikret Otyam'ın gözlüğünü kullanan Filiz Otyam, "Dünyaya ondan hatıra kalan gözlüğüyle bakıyorum" dedi. Önceki gece eşinin tansiyonunun çok düştüğünü anlatan Filiz Otyam, "Dün sabah ambulansla acile götürdük. Servise çıkarırız diye umuyordum, 'Yok' dediler. Solunum makinesine bağlandı. Yoğun bakıma aldılar. Üşüyordu, 'Soğuk' diyordu. Doktora rica ettim. Isıtma yorganı verdiler. 8'inci ayın 8'inde 23.45'te kendisini kaybettik. Kendi deyimiyle hakka yürüdü" diye konuştu.

"ÇOK DİRENDİ, AMA ARTIK UYUMAK İSTEDİ"

Son bir ayda Konyaaltı'ndaki evlerinde kaldıklarını, öncesinde sürekli hastaneyle ev arasında gidip geldiklerini anlatan Filiz Otyam, şunları söyledi:

"İlk defa uzun bir aradan sonra bu kadar süre evde kalabilmiştik. Daha önce bu kadar kalamıyorduk. Daha çok hastanedeydik. Evdeyken çok iyiydi. Şovaleyi kurup resim yapmayı planlıyordu. Yatak odasında yatağın başucuna şovaleyi koydum. Resimlerini hep koyuyordum, değiştiriyordum. Onu neşelendirmek, mutlu edebilmek için resimlerini koyuyordum. 'Burada resim yaparım' diyordu. Hatta yazı da yazmak istiyordu. Buraya kadarmış. Çok direndi, elinden geleni yaptı. Ama artık uyumak istedi. Daha önce yoğun bakımlarda iki kez kalbi durdu. Yine gelecek diye bekliyordum. Ama böyle Hak'ka yürüdü."

CEMEVİNDE TÖREN

Filiz Otyam eşi Fikret Otyam'ın, dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı ve Hacı Bektaş Vakfı Genel Başkanı ile birlikte temelini attığı Antalya Konuksever Mahallesi'ndeki cemevinde yarın tören yapılacağını söyledi. Fikret Otyam'ın çocukları İrep, Döne ve Elvan'ın da babalarını son yolculuğuna uğurlamak için Antalya'ya geleceği belirtti.

Boynundan çıkarmadığı '12 imam' kolyesiyle defnedilme isteğini dile getiren Fikret Otyam'ın bu vasiyeti de yerine getirilecek.

Bu arada, sanatçı Sümer Ezgü ile eşi Gülay Ezgü de Filiz Otyam'a taziye ziyaretinde bulundu.

FİKRET OTYAM KİMDİR?

Aksaray'da 19 Aralık 1926 tarihinde dünyaya gelen Fikret Otyam, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden 1953'te mezun oldu. Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'ndan resim dersleri alan Otyam, 1950 yılında Son Saat gazetesinde gazeteciliğe başladı.

Cumhuriyet gazetesinde çalışan, köşe yazarlığı yapan Fikret Otyam'ın, Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili röportajları ses getirdi. Otyam, röportajlarını kitaplarında yayımladı. Aydınlık Gazetesi'nde uzun süre haftalık yazıları yayımlanan Fikret Otyam, yaşamının son döneminde Antalya'ya 26 kilometre uzaklıktaki Geyikbayırı Köyü'nde resme ağırlık verdi.

Aynı zamanda Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı'nın kurucu üyelerinden Fikret Otyam, besteci ve orkestra şefi Nedim Vasıf Otyam'ın kardeşi, dokuma ve fotoğraf sanatlarıyla ilgili sanatçı Filiz Otyam ile evliydi.


\"\"

Fikret Otyam, eşi Filiz Otyam ile birlikte


Aksaray'daki eczanelerini boyamaya gelen bir tabelacıda ilk kez samur fırça ve tüp boyaları görmüş, ve tabelacının verdiği boyalarla yaptığı ilk sergisini aylar sonra Aksaray Halk evinde açmıştır. Fotoğrafı Nedim ağabeyinden öğrenmiş, Aksaray'da arkadaşı ve resim öğretmeni ile birlikte "Foto Üç Yıldız" adlı bir fotoğrafçı dükkanı açmıştır. İkinci Dünya savaşı yıllarına rastlayan lise eğitimi Ankara ve Kayseri'deki liselerde kesintilere uğrayarak geçmiştir.

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitirdikten sonra, Dünya Gazetesi Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olmuş, ayrıcaünlülerin kitap kapaklarını ve iç resimlerini de çizmeye başlamıştır. Daha sonra 1956'dan itibaren Ankara'da Ulus gazetesinde, 1962'den itibaren de Cumhuriyet gazetesinde sanat ve siyaset yazarlığı yapmıştır.

Resim çalışmalarını Cumhuriyet gazetesinden emekli olduktan sonra (1979) yoğun biçimde sürdürmüştür. Resimlerinin konusu 1950'li yıllardan itibaren Anadolu'nun doğası, halkı ve yaşantısını yansıtmaktadır. Akademik bir eğitim görmüş olmasına karşın, akademicilikten uzak, geleneksel çizgileri temel alan bir tarz, renkçi-lekeci eğilim resimlerine yannsımaktadır. İlk resim sergisini 1952 de açan sanatçı günümüze kadar yurt içi ve yurt dışında otuzun üzerinde sergi açmıştır ve resimleri birçok yurt dışı müzelerinde ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır.

Eşi Filiz Otyam ile 1977 yılında evlenmiştir. Birlikte 1979'da Antalya'nın Gazipaşa ilçesine yerleşmişlerdir. Amerika'da iç mimarlık eğitimi gören Filiz Otyam sanatını dokumalar yaparak sürdürmektedir. Otyam'ların ortak sergileri yurtdışında  Kuveyt, Kopenhag, Münih, Köln, Esslingen, Leverkusen, Bercsichgladbach'ta açılmıştır.


\"\"

"Yüzler ve Gözler" konulu ortak sergilerinden bir resim

Kitapları: Hu Dost, 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra, Kara Sevdam Anadolum, Mayınlar Çiçek Açmaz, Mayınlı Topraklar Üzerinde, Kanlı Gömlekler, Adı Yemendir, Harran Koçaklaması, Can Arkadaş, Ceylanlar Suya İndi, Arkadaşım Orhan Kemal ve Mektupları, Pavli Kardeş, Ağlama Anam Şu Bizim Gazipaşa ve İsmet Paşalı Yıllar.

Fotoğraf Sergileri: Gide Gide Serileri (1964-1974), Otyam'ın Objektifinden (1997), Dünya Güzel Olmalı (1983), Eğer Bizi Sual Eden Olursa (1979, Filiz Otyam ve İbrahim Demirel ile karma sergi)

\"\"

Semah

Resim Sergileri: "Onlar Grubu" ile sergileri (1947-1953), Memleketimden İnsan Manzaraları (1976), İnsan Manzaraları (1978), Filiz Otyam ile ortak yurt içi ve yurt dışı resim ve dokuma sergileri (1981-1997).

Ödülleri: Atatürkçü Düşünce Derneği Onur Plaketi (1995), Gazeteciler Cemiyeti Basın Şeref Belgesi (1962 ), On Yılın Basın Şeref Belgesi (1980-1990), İstanbul devlet Güzel Sanatlar Akademisi Fotoğraf Enstitüsü Onur Belgesi, Üçüncü Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü (1996), Pir Sultan Abdal Onur Belgesi, UNESCO AIAP Türkiye Ulusal Komitesi Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Onur Belgesi, Akdeniz Üniversitesi Onur Belgesi, Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat Araştırma Vakfı Onur Belgesi.

(Radikal)

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!