olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Gezme ceylan bu dağlarda, seni çalarlar

Gezme ceylan bu dağlarda, seni çalarlar
Şanlıurfa\'da doğal ortamda yaşayan ve adına türkülerin bile yazıldığı ceylanların yavrularının bugünlerde başı hırsızlarla dertte. Doğa Koruma Ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel, bölgede ceylanların neslinin sürdürülebilmesi ve hırsızların önüne geçilmesi için destek istedi.

Aziz Çiftçi/ Şanlıurfa OLAY

 KENT merkezine 25 kilometre mesafedeki Kızıl kuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında yaşayan ceylanların yavruları ticari amaçlı kullanılmak için hırsızlar tarafında çalınıyor. Ceylanlar, bugünlerde "Gezme ceylan bu dağlarda seni avlarlar,” türkü sözlerinin benzerini yaşıyor.

 Belli bir bölgede saklanıyor

  Ceylanların, yavrulama döneminde sıkıntılar yaşadıklarını belirten Doğa Koruma Ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel, “ Bizim İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme sahasında ve 75.yıl ceylan üretme istasyonunda Kızıl kuyu bölgesinde yaban eti gelişme sahasında doğal ortamda ceylanlarımız bulunmaktadır. Bununla ilgili koruma kontrol çalışmalarımız devam etmektedir. Bu alanda bugünlerde ceylanlarımızın yavrulama dönemi dediğimiz Nisan ayının sonu ve Mayıs başlar, bu yavrulama dönemi haziran ayında devam etmektedir. Bu yavrulama döneminde sıkıntılar yaşamaktayız. Bu sıkıntılarımızdan en büyüğü yavru ceylan hırsızlığı yaşanmaktadır. Yeni yavrulayan ceylanların gündüz anne ceylan emzirdikten sonra onu  belli bir bölgede saklıyor. Anne ceylan sakladıktan sonra onu izleyen hırsızlar saklandığı yerden çalarak bunu ticari amaçla satmaktadır” dedi.

 Duyarlı vatandaşlara çağrı

Yapılan tüm kontrollere rağmen hırsızların önüne geçilemediğini söyleyen Şube Müdürü Fehmi Yüksel, Herkesi, bölgede ceylanların neslinin sürdürülebilmesi ve hırsızların önüne geçilmesi için destek istedi. Yüksel, “Bizim sürekli olarak gündüz bir kontrol ekibimiz gecede bir ekibimiz kontrol koruma çalışmaları yapmaktadır. Bu konuda jandarmadan, köy korucularından da destek almaktayız. Bölgede yaşayan halkında desteklerini bekliyoruz. Bu şekilde ancak Urfa’da ceylanlar eskisi gibi doğal ortamlara yayılabilir ve neslini devam ettirebiliriz.  Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında bu nesli tükenmekte olan ceylanların neslinin sürdürülebilir olması için doğada serbest yayılabilmesi için bu konuda herkesten desteklerini bekleriz” şeklinde konuştu.

 Ürkek ve narin

Geçmişte sürüler halinde yaşadığı belirtilen ceylanlar, son yıllarda sayılarının azalması nedeniyle Milli Parklar Genel Müdürlüğünce doğal ortamlarda koruma altında tutuluyor. Dünyada ender bölgelerde yaşayan ceylanların, Türkiye'de en çok bulunduğu kentlerin başında Şanlıurfa geliyor. Ürkek ve narin özellikleriyle bilinen ceylanlar, bir dönem çokça yaşadığı Şanlıurfa'da  türkülere bile konu olmuş.

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!