olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Genelge gönderildi: Takmayana ceza geliyor

Genelge gönderildi: Takmayana ceza geliyor
İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine kış genelgesi gönderdi. Bakanlıkça valiliklere gönderilen kış genelgesi uyarınca, kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunan araçlarda kış lastiği kullanımı denetimlerine ağırlık verilecek, bu zorunluluğa uymayanlara idari para cezası kesilecek.

İçişleri Bakanlığından 81 valiliğe gönderilen kış  aylarında trafikte alınacak tedbirlerle ilgili genelgeyle kış lastiği kullanma  zorunluluğu bulunan araçlarda kış lastiği kullanımı denetimlerine ağırlık  verilmesi istendi.  İçişleri Bakanlığının "Kış Mevsiminde Alınacak Trafik Tedbirleri"ne  ilişkin genelgesinde, kış mevsimindeki aşırı yağmur, sis, kar, tipi, buzlanma  gibi nedenlerle sürücülerin görüş mesafesinin azaldığı, taşıtların, fren ve durma  mesafesinin arttığı, taşıt kullanma ve seyahat konforunun bozulduğu ve buna bağlı  olarak trafik güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği belirtilerek, alınması  gereken tedbirler sıralandı.

Buna göre, illerde valilerin, ilçelerde kaymakamların başkanlığında,  trafikle ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin (UKOME, il, ilçe trafik  komisyonu üyeleri ve bu komisyonların gerekli gördüğü halde çağıracağı kuruluş  temsilcileri) katılımıyla toplantılar düzenlenecek. Toplantılarda, kurum ve  kuruluşlar arasında iş bölümü yapılacak, kış mevsimi süresince alınması gereken  bütün tedbirler planlanıp uygulamaya konulacak.

Birden fazla ilin sorumluluğunda olan kara yolu güzergah ve  geçitlerinde yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda, iller  arasında koordinasyon valilikler kanalıyla sağlanacak. Kara yolu elverişli hale  gelinceye kadar bu güzergahları kullanacak taşıtlar, konaklama tesisleri, bölge  trafik denetleme istasyon amirlikleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler  gibi uygun yerlerde bekletilecek. Bu süre içinde otobüslerin terminallerden çıkış  yapmalarına izin verilmeyecek. İlgili kurum ve kuruluşlar ile belediyelerin kendi  görev alanlarına giren konularda gerekli ilave tedbirler alınacak.

Alternatif güzergahlar duyurulacak

Şehir içi ve şehirlerarası alternatif güzergahlar önceden belirlenerek  kamuoyuna duyurulacak. Olumsuz hava koşulları nedeniyle kara yolunun trafiğe  kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması halinde taşıt trafiği belirlenen  alternatif güzergahlara yönlendirilecek. Geçmiş yıllardaki kaza istatistikleri ile yol güzergahının yol ve  çevre koşulları analiz edilerek yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşla  sürekli irtibat halinde olunacak. Kara yollarında şiddetli hava akımına bağlı  sis, kar sürgünü, gizli buzlanma gibi olumsuzlukların yaşandığı kesimlerin  öncesinde özellikle yüksek ve ağır taşıt sürücüleri durdurularak megafonla veya  LED ekranlı panel cihazı bulunan ekip otolarıyla "görüş mesafesinin azaldığı",  "takip mesafesini artırmaları", "şerit izleme kurallarına uymaları", "sis  farlarını kullanmaları", "yavaş ve dikkatli seyretmeleri", "gündüzleri de yakını  gösteren ışıklarını yakmaları" hususlarında uyarılacak.

 

"Yaşam İçin Kısa Bir Mola" sloganıyla oluşturulan "yaşam tünelleri"nin  çok ağır kış koşulları istisna olmak üzere aktif olarak kullanılmasına devam  edilecek. Sürücüler, bu alanlarda kış mevsimi dolayısıyla yaşanacak  olumsuzlukların trafik güvenliğine etkileri ve alınması gereken tedbirler  konusunda bilgilendirilecek. Trafik kazalarına neden olan "yanal rüzgar"ların oluştuğu köprüler,  tünel giriş ve çıkışları ile boğaz niteliğindeki topografik yapının bulunduğu  kesimlerin, açık ve gizli buzlanma nedeniyle araç lastiklerinin kara yolu  yüzeyiyle temasını önleyen bölgelerin, erken ve gizli buzlanma riskinin yüksek  olduğu kesimlerin, menfez, mazgal, rögarların kapanma olasılığı bulunan yerler  önceden tespit edilecek ve bu yerler için planlanan tedbirler uygulanacak.  Kara yollarındaki dinlenme tesislerinde iletişim araçları aracılığıyla  sürücüler hava, yol ve trafik şartları konusunda bilgilendirilecek. Yerleşim yeri  dışındaki kara yollarında mahsur kalan sürücü ve yolcuların mağduriyet  yaşamamaları amacıyla yerel yönetimlerce imkanlar dahilinde her türlü yardım  ulaştırılacak. Yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan nedeniyle yolun trafiğe  kapandığı durumlarda il ve ilçe merkezi ile dinlenme tesislerinde bulunan  taşıtların kara yoluna çıkışlarına müsaade edilmeyecek. Araçlar, kara yolu  trafiğe açılana kadar konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon  amirlikleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler uygun yerlerde  bekletilecek.

Kış lastiği uygulaması

 

Şehirler arası kara yollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan  taşıtlarda 1 Aralık 2019-1 Nisan 2020 tarihleri arasında kış lastiği kullanma  zorunluluğuna uyulup uyulmadığı denetlenecek.  Kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunan araçlardan bu zorunluluğa  uymadığı tespit edilenler hakkında idari para cezası kesilecek. Ayrıca bu  araçların lastiklerinin uygun hale getirilebilmesi için en yakın yerleşim  birimine kadar götürülmelerine ilgili belge düzenlenerek izin verilecek. Trafik  yoğunluğu artan yol kesimlerinde gerek görülmesi halinde trafik akımı normale  dönünceye kadar ağır tonajlı taşıtlar uygun yerlerde bekletilecek.

Özellikle şehirler arası yolcu taşımada kullanılan araçlarda standart  dışı yakıt kullanımını önlemek amacıyla depolama, dolum ve satışlarının yapıldığı  yerler ilgili birimlerle ortak denetlenecek. Çekme-kurtarma ve zincir uygulaması  gibi özel beceri ve alet gerektiren servis hizmetlerini veren kişi ve kurumların  telefon ve adresleri güncellenecek. Bu kişilerin iletim bilgileri, telsiz  nöbetçilerinde kolay erişilebilir yerde bulundurulacak ve bu yönde talep olması  halinde vatandaşa yardımcı olunacak. Kurtarıcı/çekiciler güzergahta uygun  yerlerde hazır bulundurulacak. Sürücülerden art niyetli şekilde fahiş fiyat  taleplerinin önlenmesi için tedbir alınacak. Kış ve kötü hava/yol koşullarında trafik akım yoğunluğu ve  tıkanmaların önüne geçebilmek ve toplu taşımayı özendirmek amacıyla mahalli medya  organlarıyla iş birliği yapılacak. Belediyeler tarafından kar yağışı ve küreme  sırasında cadde ve sokakların kaldırım kenarlarına sürülen karların neden olduğu  olumsuzlukların önlenmesi amacıyla kar yığın ve kümeleri derhal  kaldırılacak. 

Taşıt ve yaya trafiğinin yol ya da kaldırım yüzeyinde oluşabilecek  buzlanmadan olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla hedef cadde ve sokaklarda "tuz  varili" uygulaması yapılacak. Vatandaşın bu konuda sorumluluk alması ve muhtarlar  ile çevre esnafın bilgilendirilmesi sonucu tuz uygulaması tedbirinin  sürdürülebilir olması sağlanacak. Tuzlama ve küreme işlemleri trafiğin yoğun  olduğu saatler dışında yapılarak kara yolu ulaşıma hazır hale getirilecek. Kış mevsimi koşullarının günlük hayatı olumsuz yönde etkilediği  illerde şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan  taşıtların dışında kalan taşıtlara da kış lastiği takma zorunluluğu getirilmesi  konusu valilikler tarafından değerlendirilecek. 

Acil müdahale ve kurtarma araçları yol kenarlarında bekletilecek 

 

Acil müdahale taşıtları ve kara yolu ekiplerinin, kurtarma ve yardım  yapmasına engel olmayacak şekilde taşıtların kara yolunda beklemelerine özen  gösterilecek, emniyet şeritleri ile banketler açık tutulacak. Kara yolları ekipleri ile trafik zabıtası iş birliği içinde  çalışmalarını sürdürecek. Kazaların en önemli nedenleri arasında bulunan aşırı  hız, yorgun veya uykusuz olarak taşıt kullanma ihlallerine ilişkin yol  kontrollerinde sürücüler uyarılıp gerekli tedbirler alınacak. Terminallere giriş  ve çıkış yapan bütün otobüslerde takograf, yetki belgesi, zorunlu mali sorumluluk  sigortası, fenni muayenesi ile şoförlerin sürücü belgesi ve alkollü olup olmadığı  kontrol edilecek. Sürücülerle yüz yüze iletişim kurularak hız yapmamaları, araçta ön ve  arka koltuklarda emniyet kemeri takmaları, cep telefonlarıyla görüşme  yapmamaları, şerit kullanma ve yakın takip kurallarına riayet etmeleri  hususlarında bilgilendirme yapılacak. Görevli ekip, halkla ilişkileri zedeleyecek  diyalog ve tartışmalara girmeyecek. Denetim personelince yol kullanıcılarının can  güvenliklerinin tehlikeye düşürülmemesi amacıyla olumsuz hava koşullarının  yaşandığı durumlarda zorunlu olmadıkça sabit denetim yapılmayacak. "Algılanan  Yakalanma Riski Duygusunu" artırmak amacıyla sabit noktada denetim yapan veya  seyir halinde bulunan ekip araçlarının tepe lambaları açık olacak. Sabit bekleme  noktalarında bulunan ekip araçları kara yolu eksenine dik ve sürücüler tarafından  görülebilir şekilde konumlandırılacak.

Kara yolu üzeri ve çevresinde bulunan yatay ve düşey trafik  işaretlemeleri kontrol edilip varsa eksiklikler giderilecek. Vatandaşlar, yazılı ve görsel basın-yayın organları ve diğer iletişim  kanallarıyla kış şartlarında güvenli taşıt kullanımı, trafikte karşılaşılabilecek  riskler, buzlanma, çığ, heyelan, sis nedeniyle riskli bölgeler, taşıtlarda  bulundurulması gereken avadanlık ve gereçler konularında düzenli bir şekilde  bilgilendirilecek. Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen tipi, çığ düşmesi,  heyelan, yol kapanması gibi hava, yol ve çevresi ile trafik durumları hakkında,  basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilerek vatandaşlar zamanında  uyarılacak. (Vatan)

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!