olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

GAP\'ın sadece adı kaldı

GAP\'ın sadece adı kaldı
Suruç sol sahil projesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Akçakale’ye bağlı Çakırlar, Şehit Nusret ve Yediyol kırsal mahallelerinde yaklaşık 15 bin dönüm arazideki mısır ve pamuk tarlada kurudu. Çiftçiler milyonlarca lira zarar etti.

Türkiye’nin en önemli projelerinden olan GAP kapsamında inşa edilen Suruç Ovası sol sahil Pompaj Sulama Projesinde yaşanan sıkıntılardan dolayı Akçakale ilçesine bağlı Çakırlar, Yediyol ve Şehit Nusret Kırsal mahallelerinde yaklaşık 15 bin dönüm arazide ekili olan Mısır ve pamuk kuruma noktasına geldi.

Türkiye’nin en önemli projelerinden olan GAP kapsamında inşa edilen ve 2012 yılında dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleşen ve dünyanın 5. büyük sulama tüneli olan Suruç sol sahil projesi yaşanan aksaklıklar nedeniyle çiftçileri mağdur etti. Suruç Ovası Pompaj Sulaması Taşbasan Sol Sahil Sulaması 2. Kısım Şebekesi 19-15 nolu sulama hattı kapsamında yer alan Çakırlar, Şehit Nusret, Yediyol kırsal mahallelerinde yaklaşık iki aydır su verilememesi çiftçileri isyan ettirdi.

‘Bitmeyen proje bitirilmiş gibi gösterildi’

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesinin tamamlanmasına rağmen Suruç sol sahil 19-15 nolu sulama hatlarının arızalı olmasından dolayı Çakırlar, Şehit Nusret ve Yediyol kırsal mahallelerinde suyun verilmemesinden dolayı mağdur olduklarını belirten çiftçiler, ekinlerinin kurumaması için mazotla çalışan pompalarla diğer köylerden akan deredeki atık suları çekerek tarlalarını sulamaya çalışıyorlar. Sorunun çözümü için DSİ Bölge Müdürlüğü, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Kemalettin Yılmaztekin, Halil Özcan ve daha birçok siyasetçiyi aradıklarını ileri süren çiftçiler, proje ve uygulanmasından sorumlu DSİ Müdürlüğü ve milletvekilleri ile görüşmelerine rağmen sorunun halen devam ettiğini belirtti. Bitmeyen yol ve yer altı sulama projesi bitirilmiş gibi gösterildiği iddia ediliyor.

4 yıldır hala sorunlar bitmedi

2012 yılında açılışı gerçekleşen Şanlıurfa Suruç sulama projesinin aradan geçen 4 yıla rağmen sorunların devam ettiğini ve eksikliklerin bitirilemediğini belirten çiftçiler Projenin açılışının gerçekleştiği halde köylerine halen su gelmediğini ekinlerinin kurumaması için mazotlu motorlar ve jeneratörlerle tarlalarına su çekmeye çalıştıklarını ifade eden Çakırlı Mahalle Muhtarı Bilal Öncel, yetkililere seslenerek bir an önce su sorununa çözüm bulunmasını istedi.

‘Kredileri ödeyemiyoruz’

Çektiği kredi ile ektiği 100 dönüm mısırına bir su dahi veremediğini belirten Yediyol Mahallesinde çiftçilik yapan Mehmet Dervişoğlu, “Ben 150 milyar kredi çektim ve şu anda tarlamda ancak 20 dönüm yeşerdi. Ve ben daha birinci suyu bile veremedim. Bu yüzden mısırı terk edecek duruma geldim. Bu 19’uncu hattın üzerinde durmadan arıza çıkıyor. 19-15'te ise su bile yok. Biz DSİ’ye gerekli başvuruları yaptık onların söylediği tek bir şey var. Diyorlar ki ‘çiftçi hırsız’ Neredeyse bize tarlanızı ekmeyin diyorlar. Milletvekillerini aradım halledeceklerini söylüyorlar ama hala bir sonuç çıkmadı. Bu sorunumuzun bir an önce giderilmesini istiyorum.” diye konuştu.

‘Başbakan ve Cumhurbaşkanından yardım istiyoruz’

Cumhurbaşkanına, Başbakana herkese sesleniyorum. Ramazan dediler, bayram dediler ama hala sorunlarımız çözülmedi. Bakın dereden aldığım su ile mısırı sulamaya çalışıyorum. Bakın sulanmış kısım bir karış olmuş ama sulanmaya kısım küçücük hepsi solmuş. Boruları döşemişim fıskiyeleri bağladım su bekliyoruz. Başbakanımız Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan su sorunumuzun çözülmesi için yardım bekliyoruz .''şeklinde konuştu.

‘DSİ bizi oyalıyor, bugün git yarın gel diyor2

25 bin TL masraf yaparak ektiği pamuğuna hala birinci suyu bile veremediğini, bu yüzden pamuğunu kuruduğunu ifade eden Aziz Öncel ise “Bu kadar masraf yapmışım ama bu pamuğu yarın öbür gün söküp atacağım. Yazık değil mi bana. Devlet su getirmiş ama su yok. Ben buraya 200 dönüm pamuk ekmişim ve suyun olmadığını DSİ’ye haber etmişim. Bölge müdürü bizi bugün yarın diyerek oyalıyor. Ben bu masrafımı kimden alacağım. Cumhurbaşkanından, Bakandan yardım bekliyoruz. Sesimizi duysunlar.” şeklinde konuştu.

Proje meclise de taşınmıştı

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan Suruç sulama kanallarında sık sık yaşanan çökme ve patlamalar ile ilgili Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması talebi ile soru önergesi sundu. Suruç sulama kanallarında son zamanlarda yaşanan patlama ve çökmeler nedeniyle çiftçinin yaşadığı mağduriyet Meclis gündemine taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan 9 maddede Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na yanıtlamasını istediği soru önergesi sundu.

‘Vekilleri Aradık cevap Vermediler’

Çakırlar kırsal mahallede bulunan çiftçilerin DSİ Bölge Müdürü ve Ak Parti Şanlıurfa Milletvekillerini aradıklarını mesaj attıklarını ancak Kemalettin Yılmaztekin dışında herhangi bir milletvekilinin kendilerine cevap vermediklerini iddia ettiler. Sorun hakkında konuşan Çakırlar çiftçilerinden İsa Güngör, Milletvekilleri Mahmut Kaçar, Halil Özcan, Kemalettin Yılmaztekin ve Ahmet Eşref Fakıbaba'yı aradıklarını ancak kendilerine dönüş yapılmadığını buna rağmen sorunlarını mesajla ilettiklerini ve sadece Vekil Kemalettin Yılmaztekin'in kendilerine dönüş yaptığını ancak o da sorunu çözemedi." ifadelerini kullandı.

 

 

(Habermerkezi)

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!