olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

GAP, meyve ve sebzede sınıfta kaldı

GAP, meyve ve sebzede sınıfta kaldı
Şanlıurfa’da artan nüfus ve talebe paralel artmayan sebze ve meyve üretimi kentin diğer bölgelere bağımlı olmasına sebep oluyor. GAP’ın bitirilememesi de bağımlılığın artmasına sebep sebeplerin başında geliyor.

Haber: Mehmet Halhalli

Meyve ve sebze konusunda Akdeniz Bölgesi’ne kuru soğan ve patates gibi ürünlerde ise İç Anadolu Bölgesi’ne bağımlı olan Şanlıurfa’da Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile birlikte bağımlılık bir nebze düştü. Ancak yıllardır bitirilemeyen bu proje bu bağımlığın şehrin büyümesine paralel bir şekilde artmasına sebep oluyor. GAP ile birlikte suya kavuşan Harran başta olmak üzere diğer bölgelerde de tahıl ve pamuğun aşırı ekilmesi bu bağımlılığı daha artmasına sebep oluyor.

GAP bağımlılığı azaltacak

Özellikle kış aylarında Şanlıurfa’da sebze ve meyve gibi ürünler yetişmediği için ürünlerin yüzde 80-90’ını başka bölgelerden alınıyor. İç Anadolu’dan Patates ve soğan konusunda bağımlı olan Şanlıurfa meyve ve sebze konusunda ise Akdeniz bağımlı hale gelmiş. Özellikle meyve ve sebze gibi alternatif ürünlerin yetişmesi için umut olan GAP projesinin bitirilmemesi bu bağımlılığı artırıyor.  Bu projenin bitirilmesi ile birlikte bu bağımlılık azalacak ve bitme noktasına gelecek.

Tarım İl sadece cezai sorunlarla ilgileniyor

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan ŞAŞEMKOM Başkanı Faruk Akbaş, “Biz GAP projesiyle birlikte özellikle meyve-sebze konusunda sınıfta kaldık. Her türlü imkânımız olmasına rağmen biz bunu değerlendirmiyoruz. Urfa’da üretilecek olan ürünler iyi kalitede değildir. Bizim çiftçilerimiz de hala babadan kalma tekniklerle üretim yapıyor. Tarım İl Müdürlüğü sadece cezai sorunlarla ilgilenerek, sahada çiftçimize teknik bilinçlendirme yönünde hiçbir girişimde bulunmuyor. Ziraat Fakültesi hala çiftçimizin eski tekniklerle sulama yapmasına göz yumuyor. Yani biz çiftçimizi kaderine terk etmişiz.” dedi.

Tarım politikasında yanlışlar var

Yüzlerce dönüm arazinin tek elde toplanmasının sebze üretimi önünde engel haline geldiğini söyleyen Akbaş, “Bunu karşısındaki avantaj da çok çocuklu aileler olası bizi umutlandırıyor. Çünkü topraklar tekelden kurtulmuş olacak. Gerçekten Urfa’ya bir reform yapılması gerekir. Urfa’nın kendisine, hatta ihracat yapacak ürün yetiştirmesi yerine bu ürünleri ithal ediyoruz. Bu da tarım politikamızdaki yanlışların olmasından kaynaklanıyor. Yaptığımız araştırma sonucu Urfa’nın üretim sürecinde kendi içinde 7 coğrafi bölgeye ayrıldığını gördük. Çünkü Harran Ovası ile Suruç Ovası çok farklı ürünler veriyor.” diye konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!