olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Fit bir vücut için sağlığınızdan olmayın

Fit bir vücut için sağlığınızdan olmayın
Fitness salonlarında gelişi güzel satılan kimyasal ilaçlar gençlerin sağlığını tehlikeye sokuyor. Gençler fit bir vücut uğruna sağlıklarını tehlikeye atıyor.

İbrahim Halil Kahraman/Şanlıurfa Olay

Spor yapmak bünye ve metabolizma için çok önemli bir aktivitedir. Günlük yapılan spor insan vücudunda oluşacak hastalıklara karşı bağışıklık sistemini artırıyor. Ancak günümüzde özellikle gençler sporu bağışıklık sistemini güçlendirip sağılıklı yaşamaktan daha çok vücudu geliştirmek için yapıyor. Bu da gençlerin hedefine ulaşmak için kimyasal ilaçlara başvurmasına sebep oluyor. 
 Biz de Şanlıurfa Olay Gazetesi olarak bu konuyu uzmanına sorduk. Vücut geliştirme ve fitness antrenörü İsa Balcı "Spor günlük hayatta herkesin yapması gereken bir aktivitedir, gerek sağlık gerekse enerjik bir yaşam için şart ama ne yazık ki günümüzde aşırıya kaçılarak çok yoğun kimyasal ilaçlarla vücudunu düzetmek isteyenler var ama bu da bilinçsiz yapıldığında ölümle bile sonuçlanabiliyor "dedi

Gıda takviyesi yağ eritici gibi kimyasalların kullanımı nasıl yapılmalı?
Spor bir yaşamdır o yüzden gittiğiniz herhangi bir spor salonunda antrenörünüzün bilgisi doğrultusunda bu kimyasalları kullanabilirsiniz normal şartlarda bile ilaçların dozu vardır ve bu da onunla aynı, dozaja göre uygulanıyor o yüzden hangi spor salonunda yaparsanız yapın her şey gözetimler altında olsun çünkü insan sağlığı her şeyden daha önemlidir. Antrenörünüz nasıl uygun gördüyse o şekil almanız daha iyi olacaktır, bilinçli bir şekilde yapılması hem kısa sürede size fayda sağlayacaktır hem de vücudunuzu çok erken toparlayacaktır.

Kimyasalların kullanımıyla ilgili neler yapılmalıdır?
Sağlık insanın en önemli kısmıdır ve sağlıklı yaşamak çok önemlidir bu yüzden her spor salonlarında verilen kimyasal takviyelere dikkat etmeniz gerekmektedir. Bazı spor salonlarında bilinçsiz bir şekilde bu yapılmaktadır ve insan hayatı riske atılmaktadır. Bu yüzden de denetimlerin artması Sağlık Bakanlığı onaysız ilaçların toplanması gerekiyor. Bu yüzdende denetimlerin artması bu konuda yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor.

Sporun belli bir saati var mı?
Metabolizmanın en aktif olduğu sabah saatleri kendini daha iyi hisseden ve kilo vermeyi arzulayanlar için daha uygun görünüyor. Bazı kişiler, öğleden sonra daha iyi olduklarından akşam saatlerini tercih edebiliyorlar. Çünkü vücudun yorgun olmaması ve iyi bir şekilde dinlenmesi lazım dinlenmiş bir vücut hem daha güzel bir verim alır hem de kendini yeniler ama yorgun bir şekilde spor yapılması metabolizmayı yavaşlatır ve daha fazla halsiz olmasını sağlar bu yüzden spor yapan kişilerin vücutlarını dinlenmiş bir vaziyette saat seçmeleri uygundur.

Sporun hastalıkları yok etmede ne gibi etkileri vardır?
Vücutta ensülin duyarlılığı artarak şeker hastalığı ve buna bağlı damar tıkanıklığı riski de azalıyor. Kas gücü artıyor. Vücudun oksijen kullanım yeteneği de arttığından günlük aktivitelerde hissedilen yorgunluk da azalıyor. 
   Bağışıklık sistemi güçleniyor, kansere infeksiyonlara, romatizmal hastalıklara karşı direnç artıyor. Büyüme (gençlik) hormonu, mutluluk hormonu, ağrı kesici, iltihap giderici kimyasal maddelerin üretimi, beyin ve sinir sisteminin aktivitesi, cinsel güç artıyor, depresyon, felç, bunama, Alzheimer riski azalıyor. Vücutta yeni damarlar gelişiyor, dolaşım sistemi gençleşiyor.

Bir antrenör olarak sporda en önemli etken nedir?
Kişinin kendine göre rahatsızlık hissetmeyeceği bir tempoyu ve süreyi tutturması öneriliyor. Egzersiz sırasında olağandışı yorulma her zamankinden fazla terleme ve çarpıntı, baş dönmesi olduğunda hekime başvurması gerekiyor. Birçok birey orta şiddette (hızlı yürüyüş gibi) yarım saatlik günlük egzersizden fayda görebiliyor. 
   Buna zaman ayıramayacakların alışverişe yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak gibi aktiviteler yapması faydalı olabiliyor. 10'ar dakikalık günde birkaç sefer yapılacak aktivite de benzer etki gösteriyor. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!