olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Fıstıkçıların isyanı büyüyor

Fıstıkçıların isyanı büyüyor
Şanlıurfalı fıstık üreticilerinin gizli isyanı büyüyerek devam ediyor. Üreticiler, ürettikleri fıstıkların ucuza kapatılarak pahalıya satıldığı belirterek yetkilileri olaya müdahale etmeye davet etti.

Haber: Hasan RAY

Şanlıurfa’da son zamanlarda sessizce yayılan bir isyan var. bu isyan fıstık üreticilerinin isyanıdır. Fıstık üreticileri ürünlerinin çok ucuz fiyattan satıldığını belirterek herkesi fıstıklarını satmamaya davet ediyor. Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan fıstık üreticileri, “Biz yıllarca bu ürünleri kaldırmak için çalıştık, çabaladık. Ancak alın terimizin karşılığını alamıyoruz. Bu bizim emeğimize saygısızlık ve birilerinin de zengin olması anlamına geliyor” dedi.

Seslerini duyurmaya çalışıyorlar

Şanlıurfa tahıl ve pamuk üretiminde olduğu gibi fıstık üretim,inde de Türkiye’de söz sahibi bir şehirdir. Antep Fıstığı olarak bilinen fıstığın yüzde 40’tan fazlasını üreten Şanlıurfa’da üreticiler bu günlerde oldukça tepkililer. Ürettikleri fıstıklara, yıllarca verdikleri emeklerin karşılığı alamadıklarını söyleyen bazı üreticiler, sosyal medya üzerinden üreticilere fıstıklarını satmamaları için çağrı yaparken yetkililere de yaşanan haksızlığın giderilmesi için çağrıda bulundu.

Çoluk çocuğumuzun boğazından kesiyoruz

Konuyla ilgili açıklamada bulunan fıstık üreticisi Muhittin Çoban, “Biz üreticiler, 15 – 20 yıl bu ağaçlara çocuk bakar gibi bakıyoruz. Binlerce lira masraf ediyoruz ve bu masraf için de çoluk çocuğumuzun boğazından kesiyoruz. Bu ağaçlar bu yaşa gelip ürün vermeye başlayınca da bazı stokçu ve baklavacılar akbaba gibi başımıza üşüşüyor. Malımızı neredeyse bedavaya kapmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar” dedi.

 

Oynanan oyunlara dikkat çekti

Baklavacı ve stokçuların oyunlarına dikkat çeken Çoban, “Antep ve Urfa fıstığı hasadı 4 şekilde olur; yeşil yani su altı, kuru kırmızı, yaş kırmızı ve kavlak. Şu an çiftçilerimiz ilk aşama olan su altı hasadına başladılar. Başlarda kilosu16-15 civarıydı. Su altı ağaçlarımız içinde faydalı olduğu için çiftçileri olarak buna teşvik ettik. Ancak bunu fırsat bilen baklavacı ve stokçular, adeta anlaşarak bu fiyatları 11 liraya kadar indirdi” diye konuştu.

Emek hırsızlarını insafına kaldık

“Biz bu fiyattan satmamaları gerektiğini ve gerekirse yeşil hasat etmeyip kırmızı olmasını beklemeleri gerektiğini 11 liranın çok düşük bir fiyat olduğunu söyledik” diyen Muhittin Çoban, “ Bazı üreticiler sağ olsunlar bizleri dinledir ama çoğunluk maalesef stokçu ve baklavacıların oyununa geldi. Şuan 13 - 12 - 11 civarı seyrediyor. İki yılda bir ürün alıyoruz kuraklıkla birlikte birçok çiftçi 5-6 yılda bir anca düzgün bir verim alıyor oda emek hırsızlarının insafına kalıyor” şeklinde konuştu

Devlet bize sahip çıksın

Kışın artan fıstık fiyatlarından dolayı “gerekirse fıstık ithal ederiz” diyen eski bakan Fakıbaba’ya da gönderme yapan Çoban, “Sayın bakanımız böyle bir söylem yerine kalkıp stokçu ve baklavacılarla mücadele etsin. Biz çiftçiler, bu hak yiyenlere karşı yalnız bırakıldık. O kilosu 200 liraya satılan iç fıstıklar, çiftçinin çalınan alın teridir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Devlet bize sahip çıksın” ifadelerine yerdi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!