olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Fıstık telaşı başladı

Fıstık telaşı başladı
Fıstık dikim sezonunun başlamasıyla birlikte fidancılar Sitesinde yoğunluk başladı. Fıstık fide siparişlerini yetiştirmeye çalışan fidancılar yoğun bir tempo ile çalışıyor.

Haber: Hasan Ray

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi sınırları içerisinde bulunan Fidancılar sitesinde, fıstık sezonunun açılmasıyla tatlı bir telaş başladı. Kırsal alanlarda fıstık dikmek isteyen çiftçilerin, siparişleri yetiştirmek için çalışmaya başlayan fidancılar, bu yıl yerli çiftçinin yanında Diyarbakır, Adıyaman gibi illere de fıstık sattıklarını söyledi. Fıstık satışlarından bu sene umutlu olduklarını söyleyen Fidancı Mehmet Karataş, “Fiyatlar geçen seneki gibi bundan sonra da değişeceğini sanmıyorum.“ dedi.

Ekonomik getirisi yüksek ürün

Yazları uzun, sıcak, kurak ve kışları nispeten soğuk olan bölgelerde yetişebilen bir bitki türü olan fıstık Şanlıurfa için de geçim kaynağı haline geldi. Bu bitkinin yetişme alanlarını belirleyen en büyük faktörlerin başında sıcaklık geliyor. Olgunlaşma döneminde meyvesinin kıvamına gelebilmesi için oldukça fazla ve uzun süre sıcağa ihtiyaç duyan Fıstık bu yüzden Şanlıurfa’da özellikle son zamanlarda tercih edilen tarımsal ürün olarak ön plana çıkıyor.

Fidancı esnafı kolları sıvadı

Her yıl olduğu gibi bu yılda fıstık dikecek olan çiftçilerin fide ihtiyacını karşılamak için kolları sıvayan Şanlıurfa Fidancılar Sitesi Esnafı, çalışmalarına hız verdi. Çiftçinin son yıllarda özellikle fıstık, badem, zeytin ve nar gibi ürünlere yöneldiğini söyleyen Fidancılar Sitesi Esnafı, “Biz burada özellikle Kasım ayının sonundan başlayarak yoğun şekilde çalışıyoruz. Bu yoğunluğumuz bahar aylarına kadar devam ediyor” dedi.

Yazın sipariş alarak çalışan da var

Fıstık ağaçlarının Şanlıurfa’da son yıllarda çok talep gördüğünü söyleyen esnaf Mehmet Karataş, “Urfa’da son yıllarda fıstığa ciddi bir talep var. Bu talebi karşılamak için özellikle yaz aylarının başından bu yana çalışıyoruz. Talebe yetişmek adına yazın sipariş alıp ona göre çalışıyoruz. Yerli çiftçinin oldukça yoğun talebi var. Biz bu talebi karşılarken diğer yanda da diğer illerden gelen talebe yetişmek adına çalışıyoruz.“ dedi.

Kaliteli ürün tercih etsinler

Güneydoğu illerinde başta Şanlıurfa, Gaziantep’te yetiştirilen fıstık meyvesi dikim sezonunun açıldığını söyleyen esnaf Mehmet Karataş, “Çiftçilerimiz ürünün ucuzunu almasınlar. Çünkü bunun kuruyup tutmaması durumunda zarar edeceklerdir. Bu yüzden kaliteli fideyi tercih etsinler. Kaliteli fide demek kaliteli ürün demektir. Zarar etmek istemeyen çiftçilerimiz mutlaka aldıkları ürünlerin kalitesine ve yetiştiren kişiye baksınlar” diye konuştu.

Badem, zeytin ve nar da tercih ediliyor

Şanlıurfa’da sadece fıstık tercih edilmediğini de belirten Karataş, “özellikle sulama imkanları olan çiftçilerimiz fıstığın yanında zeytin, badem ve narı da tercih ediyor. Ürün çeşitliliği bakımından bu önemli bir şeydir. Çiftçilerin bu anlamda desteklenmesi gerekiyor. Çünkü sadece hububat ne çiftçiye ne da ülkeye fayda sağlar. Bu yüzden özellikle hükümetimizin de çalışma yaparak kaliteli fide ile çiftçiyi desteklemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Diyarbakır ve Adıyaman da tercih ediyor

Bu sene çevre illerden de fıstık ağacının fidesine talep olduğunu söyleyen Karataş, “Bu yıl sadece Şanlıurfa’ya fide satmıyoruz. Çevre illerden de fıstık fidesi talebi var. Özellikle Diyarbakır ve Adıyaman’dan çok talep var. Diyarbakır ve Adıyaman’ın iklimi de fıstık için oldukça müsait ve çiftçileri bunun farkında olduğu için fıstık dikimi yapmaya başladı.” İfadelerine yer verdi.

Fiyatlar geçen yılla aynı

Fıstık fiyatları hakkında da bilgi veren Karataş, “Geçen yıl fide fiyatları ortalama olarak 1 lira ile 3 lira arasında değişiyordu. Bu yılda aynı fiyat sabit olarak duruyor. Bu saatten sonra değişeceğini sanmıyorum. Genelde nasıl başlarsa öyle devam ediyor. Zeytin fidanları 5 lira, badem fiyatları 6 liradan satılıyor. “ ifadelerini kullandı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!