olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Fıstık dikim sezonu başladı

Fıstık dikim sezonu başladı
Şanlıurfa’da fıstık dikim sezonu bu sene Hilvan’dan başladı. Çiftçiler ilk fıstık dikimlerini gerçekleştirmeye başladı.

Haber: Hasan Ray

Yazları uzun, sıcak, kurak ve kışları nispeten soğuk olan bölgelerde ekonomik olarak yetişebilen bir bitki türüdür. Bu bitkinin yetişme alanlarını belirleyen en büyük faktörlerin başında sıcaklık geliyor. Olgunlaşma döneminde meyvesinin kıvamına gelebilmesi için oldukça fazla ve uzun süre sıcağa ihtiyaç duyan Fıstık kışın da belli bir süre soğuk hava ister. Fıstık ağacını dikim sezonu ise Kasım ayında başlayarak Şubat ayına kadar devam eder. İlimizde de Fıstık dikimleri başladı.

Dikim zamanlaması önemli

Şanlıurfa’da Mart-Nisan aylarında uyanma dönemine giren fıstık ağacı genellikle Nisan ayının ilk yarısında çiçek açmaktadır. Bu yüzden fıstık ağacının dikim zamanlamasının ve dikildiği yerin soğuk hava akımlarının olduğu yerlerde olmamasına özellikle dikkat edilmelidir. Aksi halde yeni açana genç yapraklar ve çiçekler soğuk havadan dolayı halk arasında yanma diye tabir edilen zarara uğrar ve o yıl ağacın veriminden ve gelişiminde yeteri fayda elde edilemez.

Fıstık dikimleri başladı

İlimizde Kasım ayına girilmesiyle birlikte fıstık dikimleri de başladı. Şanlıurfa’nın kavaklık köyünde gerekli arazi çalışmalarını yapan çiftçiler fıstık dikimi sezonunu başlattı. Geniş arazi üzerinde fıstık dikimine başlayan çiftçiler, fıstık üretiminin uzun soluklu ancak gelirinin fazla olmasında dolayı buna yöneldiklerini söyledi. Fıstık dikimi son zamanlarda artarak devam ederken, tahıl üretiminde kullanılan toprakların azalması da ayrı bir sorun haline gelmeye başladı.

Şanlıurfa’da yüzde 42’si üretiliyor

Türkiye’de üretilen Antep Fıstığının yaklaşık yüzde 42’sinin üretildiği Şanlıurfa’da fıstık dikim sezonu başladı. Sonbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte dikim sezonu başlayan Antep Fıstığı için Şanlıurfalı çiftçiler, kolları sıvadı. Havaların yağışlı olmamasını da fırsat bilen çiftçiler, fidan dikimine başladı. Fıstık üretimi, son zamanlarda Şanlıurfa bölgesinde oldukça arttı. Bununla birlikte artan bir diğer fidan sayısı ise badem olarak kayıtlara geçti.

4 aylık dikim süreci var

Fıstık dikimi işlerini yapan Mehmet Ray, sonbahar aylarından başlayarak Şubat ayına kadar ağaç dikimi yaptıklarını belirterek, “Fıstık ağacı özellikle son yıllarda hızla artan bir bitkisel ürünümüz. Bu ürün genel itibariyle geliri yüksek olduğu için tercih edilen bir üründür. Ekim süreci yaklaşık 4 ay sürüyor. Kasım ayında başlayan bu dikim işlemi Şubat ayında son buluyor.” diyerek dikim işleri hakkında bilgi veriyor.

Fıstık ilgi isteyen bir bitkidir

Uzun zamandır dikim işleri yaptıklarını belirten Mehmet Ray, “Uzun zamandır bu işleri yapıyoruz. İş gücü olmayan çiftçiye, iş gücü ayarlıyoruz. Burada çalışanların hepsi yıllardır çiftçilik yapıyor. Fıstık ağacı biyolojik yapısı gereği bakım ve ilgi ister bundan dolayı dikim sırasında gereken önemin verilmesi çok önemlidir. Bu işlerin yapılması bir anlamda profesyonellik ister. Fıstığın dikileceği toprak yapısı, dikim şekli ve zamanı iyi ayarlanmalıdır.” dedi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!