olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Fıstık ağaçları gelecek yıla hazırlanıyor

Şanlıurfa tarımının temel taşlarından olan Urfa fıstığının mevsimlik bakımları başladı. Yıllık bakım ağaçların sağlıklı büyüyüp gelişmesi adına önem arz ediyor.

Haber: Hasan Ray

Şanlıurfa’nın önemli gelir kaynaklarından olan Urfa Fıstığı bakım zamanı geldi. Bakım zamanının gelmesiyle birlikte kolları sıvayan çiftçileri bahçe sürümü ve ağaç budamalarını yapmaya başladı. Her yıl bu zamanlarda başlayan bakım çalışmaları sonraki dönemde ağaçlardan verim almak adına yapılıyor. Uzmanlar, verimin artması ve ağacın uzun ömürlü olması için bu çalışmaların önemli olduğunu belirtti.

Yüzde 41 üretim payına sahip

Türkiye’de üretilen Antep Fıstığının yaklaşık yüzde 41’ni üreten Şanlıurfalı çiftçiler için bu üretim önemli bir gelir kaynağı olarak önem arz ediyor. Fıstığının kaliteli olması sebebiyle bu alanda iddialı Şanlıurfa’da çiftçiler, daha verimli ve daha sağlıklı ağaçlar yetiştirmek adına gerekli çalışmalara başladı. Bu çalışmaların arasında budama, tarla sürümü ve yabani otla mücadele en önemlileri arasında yer alıyor.

Düzenli bakım verim demek

Fıstık ağacının uzun soluklu olduğunu söyleyen uzmanlar, “Yetişme süreci uzun soluklu olan fıstık ağacı bu zaman içerisinde oldukça ilgi ister. Bu ilginin gösterilmesi ağacın daha verimli olmasını sağlar. Periyodik bir şekilde yapılan yıllık bakımlar, üreticinin her yıl yükselen bir verim kotasını yakalamasını sağlar. Aksi halde üretimde azalma olur ve çiftçi istediğini alamaz.” diye konuştu.

Bakım verim demektir

Yaklaşık 13 Milyon fıstık ağacına sahip Şanlıurfa’da bakım sezonunun başlamasıyla çalışmalarına başlayan çiftçilerden Mehmet Ray, “Her yıl bu zamanlarda tarlanın sürümünü yapıyorum. Bu yolla toprağın yumuşaması ve havalanmasını sağlıyorum. Yumuşak ve havalanan toprak ağacın gelişimini olumlu yönde etkiler. Ağacın verimi de ömrü de buna paralel olarak arttığı için düzenli bakım çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Ağacın budaması uzmanlık istiyor

Tarlanın sürülmesinin yanında ağaç budamasının da çok önemli olduğunu söyleyen çiftçi Mehmet Ray, “Nasıl ki insanlar temizlenerek kirlerden ve mikroplardan arınıyorsa ağaçlar da aynen böyledir. Ağaçların çürüyen ve kurtlanan dallarının kesilmesi bu hastalığın önüne geçilmesi için çok önemlidir. Bunun için her yıl düzenli bir şekilde bu işin ehli olanlar tarafından budama işinin yapılması gerekir.” ifadelerine yer verdi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!